24 noiembrie 2020

Programului de innisipare a Zonei de Coasta Turistica, finantat din fonduri europene, se desfasoara pe o lungime de 30 de kilometri de plaje. El este menit să combată eroziunea costiera care ar fi dus ca in urmatorii 10-20 de ani Romania pe anumite portiuni sa nu mai aibe plaje, dar şi să dea o sansa conservării biodiversitatii, motiv pentru care au fost  pentru prima oara stabilite măsuri adecvate vizând  refacerea ecosistemelor marine. Va fi crescută suprafata plajelor cu peste 200 de hectare.

Prezent in septembrie a.c., pe litoral, alaturi de ministrul mediului Costel Alexe, devenit intre timp presedintele Consiliului judetean Iasi, premierul Ludovic Orban declara: „Eroziunea ar fi riscat sa duca la disparitia plajelor in foarte multe zone ale litoralului. Si ma bucur ca exista acest proiect cu o valoare totala de 800 de milioane de euro si care vizeaza refacerea mai multor segmente de litoral astfel incat sa duca la cresterea suprafetei plajelor, in mod evident cu scopul de a face mai atractiv litoralul romanesc pentru turisti. Aceasta lucrare este una fundamentala pentru perspectivele de dezvoltare ale litoralului romanesc si noi o sustinem, vom sprijini efectuarea lucrarilor in conformitate cu prevederile contractuale si pe langa sustinerea acestor lucrari vom sustine multe alte proiecte care sunt importante si care pot sa duca la cresterea afluentei de turisti pe litoralul românesc”.

In cadrul acestui proiect, 11 sectoare de plaje vor fi reabilitate si redate turiştilor, respectiv stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie - in etapa I, apoi  plajele Costinesti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia - Venus - Aurora, Mangalia - Saturn, 2 Mai.

Intre timp au fost accelerate lucrările, astfel ca acum, la sfarşit de noiembrie, au fost finalizate lucrările de innisipare de la Constanta pana la Mamaia si Eforie Nord, se lucreaza intens si vara viitoare plajele vor fi aproape in intregime gata, nu in 2022 cum era planificat. Si asta deşi suprafata a crescut, de exemplu suprafata celor cinci sectoare de plaja Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord a fost marită cu 60,66 hectare.

Diana DUMITRU
Aproape 1 miliard Euro pentru

Extinderea  plajelor Romaniei de la Marea Neagra

plajele litoralului romanesc vor fi extinse in larg cu pana la 100 de metri,
iar suprafata acestora va creste cu peste 200 de hectare
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate