PNL are propuneri rationale
Amendamentul PNL propune impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%
Propunerea vizează impozitarea cu:
10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei;

60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei;

95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.

Amendamentul a fost depus de Florin Roman și Daniel Fenechiu în numele parlamentarilor PNL la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 29/2020.

PNL anunță că a optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii.

”Amendamentul poate trece intr-o săptămâna maxim de parlament, dacă exista voința politică”, a declarat Gigel Știrbu pentru G4Media.ro.

În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive, parlamentarii PNL au introdus:

- parlamentarii și funcționarii parlamentari;

- magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR;

- funcționarii Curtii de conturi;

- Avocatul poporului; personalul navigant; personalul diplomatic.

Nu intra in categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare.

USR e mai radical

USR, la iniţiativa deputaţilor Claudiu Năsui şi Cristina Prună, a depus în Parlament un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare faţă de pensia contributivă, potrivit Agerpres.

„Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensiile speciale de peste 3.500 de lei şi un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 şi 3.500 de lei. Pensia minimă în România este de 704 lei, iar cea mai mare pensie specială depăşeşte 70.000 de lei, ceea ce înseamnă de aproximativ 100 de ori mai mult. O discrepanţă uriaşă este şi între pensia medie din sistemul public, în prezent 1.247 de lei, şi pensia medie din sistemele speciale, care variază între 4.000 de lei şi 19.000 de lei”, informează USR, prin intermediul unui comunicat.

Pentru primele două luni din 2020 statul a scos de la buget 1,6 miliarde lei, iar până la finalul anului se estimează o cheltuială cu pensiile speciale de peste 10 miliarde de lei, „bani care pot fi folosiţi pentru rezolvarea unor probleme urgente, precum combaterea epidemiei de coronavirus, diminuarea efectelor economice ale acesteia” şi investiţii în sistemul de sănătate.

Cseke Attila: Aşteptăm susţinerea partidelor parlamentare pentru proiectul UDMR de impozitare cu 90% a pensiilor speciale

„UDMR a depus în decembrie 2019 un proiect legislativ pentru impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale care depăşesc indemnizaţia netă a preşedintelui ţării. Aşteptăm ca acest proiect de lege să intre în dezbatere în luna aprilie în plenul Senatului şi aşteptăm susţinerea tuturor forţelor politice parlamentare, inclusiv a celor de la USR”, a precizat Cseke Attila.

El a adăugat că, spre deosebire de legea care a fost adoptată de Parlament privind pensiile speciale, UDMR consideră că măsurile trebuie să privească toate categoriile de astfel de pensii, fără excepţii.

„Considerăm că sistemul veniturilor din România, finanţate din fonduri publice, este distorsionat, atât în cazul salariilor, cât şi în cel al pensiilor. Niciun venit plătit din bani publici nu trebuie să fie mai mare ca indemnizaţia netă al preşedintelui ţări”, a explicat liderul senatorilor UDMR.
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993,
Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!