ANRE a decis, în plină epidemie de coronavirus, să majoreze cu circa 20% prețul gazelor naturale furnizate clienților casnici de firma Premier Energy.

Majorarea s-a făcut prin ordinul 51/2020 al președintelui ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei), Dumitru Chiriță, și prevedea o creștere de la circa 130 de lei la circa 160 de lei / MWh a prețurillor reglementate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale în regim reglementat realizată de PREMIER ENERGY SRL pentru clienții casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilite.

Interesant e ca decizia de creștere a prețului gazelor pentru populație a fost  luată pe fondul scăderii dramatice a cotațiilor internaționale la hidrocarburi (petrol și gaze), dar și al scăderii consumului global și național din cauza stopării multor activități economice.

Prețurile crescute ar fi urmat să fie valabile în perioada 1 aprilie - 30 iunie, dar intrarea lor în vigoare a fost stopată de Ordonanța Militară 4, publicată pe 31 martie a.c. în Monitorul Oficial. Ordonanța Militară prevede la Articolul 8 că ”în perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii ordonanței”.

Cine e Premier Energy și cum a fost ajutată de PSD

Premier Energy este o companie care furnizează gaze mai ales în sudul României, unde a concesionat acest serviciu. Face parte dintr-un conglomerat de trei companii românești deținute de off-shore-ul cipriot Ligatne Limited, deținut, conform Forbes România, de cehul Jiří Šmejc, prin intermediul firmei din Insulele Britanice Virgine - Serenity Resources Limited. Šmejc are afaceri de aproape 1 miliard de euro în domeniul jocurilor de noroc și hoteluri în Maldive, loc preferat pentru concedii al unor politicieni români.

Premier Energy, alături de Premier Energy Trading și Timgaz SA, sunt mari beneficiari ai controversatei OUG 114/2018 (ordonanța lăcomiei), grație măsurilor luate de guvernul PSD prin OUG 114 și unei decizii a ANRE, condusă de PSD-istul Dumitru Chiriță. Mai precis, aceste companii cumpără de la Romgaz gaze la prețul plafonat de 68 lei/MWh.
O firmă cehă protejată de PSD obținuse creșterea prețului gazelor livrate populației de la omul pus de PSD la conducerea sistemului energetic
Guvernul a raspuns clar: NIET!
Dumitru Chiriță
Cine e Dumitru Chiriță

Dumitru Chiriţă (foto: InquamPhotos / Octav Ganea), președintele ANRE, a fost numit în funcție de PSD, partidul în rândurile căruia fostul electrician şi-a desfășurat cariera politică. El a fost numit de Parlament în noiembrie 2017.

După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist, apoi a intrat în PSD și a devenit vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi deputat.

Chiriță s-a remarcat și prin angajarea, în instituția pe care o conduce, a Nicoletei Iancu, nora deputatului PSD Iulian Iancu care, deloc intamplator,  este președintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților și principalul specialist pe energie al PSD.
Orașul Țăndărei (județul Ialomița) s-a transformat într-un adevărat focar de coronavirus după ce peste 30 de persoane au fost depistate pozitiv în primele zile din aprilie a.c. și din ce în ce mai multe se prezintă la spitalul din oraș cu simptome specifice. Cadrele medicale de la spitalul din Țăndărei  marcau cel puțin șapte persoane decedate din această cauză, chiar cand statisticile oficiale aratau numai cinci morți în tot județul Ialomița.

Focarul a izbucnit în comunitatea tiganilor din Țăndărei, în rândul căreia, în ultimele săptămâni, au existat sute de persoane care s-au întors în țară din zone roșii precum Italia, Spania, Franța sau Germania. Mulți dintre ei n-au respectat izolarea și au transmis virusul cu repeziciune în interiorul comunității.

Autoritățile locale admit că situația este din ce în ce mai gravă la Țăndărei și au cerut ajutorul Armatei pentru a-i putea stăpâni pe cei care nu respectă regulile impuse de autorități.

Guvernul a luat decizia logica: intreaga localitate Tandarei a intrat in carantina

Dar criza provocată de noul coronavirus readuce în în actualitate o problemă pe care statul român a preferat mereu să o ignore: comunitățile de tigani abandonate la marginea societății. După decenii la rând în care n-a avut nicio strategie clară de integrare, pentru ca apoi să se bucure că mulți dintre ei au plecat către Occident, devenind responsabilitatea întregii Europe, România constată acum că problema acestor comunități nu s-a rezolvat de la sine. Si pentru ca multi tigani au venit si vin ”acasa” (nu mai unde sa cerseasca si sa fure) va trebui sa fie creat un program realist si rezonabil de integrare (in viata, in munca, in puscarie - fiecaruia unde ii e locul) a tuturor tiganilor. (SFI)
„IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nădăjduiește ca Bisericile să poată fi deschise pentru credincioși în noaptea de Paști, cu respectarea normelor de siguranță medicală“, a transmis, pe 2 aprilie, Arhiepiscopia Tomisului.

„Mesajul vine în contextul în care ierarhul a observat că există alte locuri în societate unde cetățenii sunt liberi să circule, respectând norme de siguranță medicală, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului”, au mai transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Daca mesajul era scris pe 1 aprilie ar fi avut un sens. (SFI)
Nicolae Robu, primarul Timişoarei, i-a avertizat pe cetăţenii din oraş să fie atenţi, pentru că numărul infracţiunilor va creşte vertiginos în următoartea perioadă. Nicolae Robu s-a referit  la infractorii români care s-au repatriat în număr mare odată cu măsurile exepţionale pe care le-au luat ţările din occident din cauza pandemiei de coronavirus.

Primarul oraşului atenţionează populaţia că nu doar Covid-19 va reprezenta un pericol, ci şi grupurile de infractori. „Au venit în ţară, alături de compatrioţi de-ai noştri demni de tot respectul şi indivizi care nu sunt demn de acest respect. Au venit indivizi care nu s-au ocupat cu lucruri legale pe unde au fost. Şi acum, aici, nu au din ce să trăiească. Au existat diverse grupuri de infractori care au furat şi au înşelat în fel şi chip prin diverse ţări. Ne-au făcut şi o imagine foarte negativă, nouă românilor. Aceştia s-au întors, sunt aici, îi vedem, îi remarcăm uşor.

Astăzi, am văzut din maşină cel puţin trei despre care sunt convins că nu mă înşel. Deja au început jafurile, păziţi-vă oameni buni! Aceste personaje nu au din ce să trăiască şi pe măsură ce trece timpul, probabil că îşi consumă tot ce au agonisit acolo şi vor deveni un pericol în societatea noastră. Nu numai Covid-19 este un pericol, avem şi persoane care sunt periculoase. Vă rog să vă luaţi toate măsurile de protecţie vizavi de astfel de persoane”, a transmis Nicolae Robu.
Tandarei in  carantina, cine canta Tananica?
Patru ani cu executare este pedeapsa stabilită de judecătorii de la Tribunalul Iași în cazul omului de afaceri Gruia Stoica, în dosarul privind privatizarea firmei Transbordare Vagoane Marfa.

Verdictul îl obligă să plătească, alături de alte persoane, cca două milioane de euro. Afaceristul este acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani. Faptele au fost comise  în 2003.

“În perioada 2003-2005, inculpații Stoica Gruia, Didila Vasile si Raducan Vasile, bazându-se pe relația de rudenie și încredere reciprocă, au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infractiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani elaborând un plan prin care să diminueze baza impozabilă a SC GFR SA si SC GFR-TVM SA, în scopul prejudicierii bugetului de stat, dupa care să ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel încât să creeze o aparență de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute și apoi să readucă sumele de bani folosite înapoi în conturile SC GFR SA”- potrivit procuraturii.

Dosarul a fost trimis în instanță în urmă cu cinci ani însă abia acum procesul s-a terminat, în primă fază. Sentinta nefiind definitiva, ultimul cuvânt în dosar îl vor avea judecătorii Curții de Apel Iași.
Conform site-ului fondului de investiții EMMA Group, Jiří Šmejc a fost, în ultimii 15 ani, unul dintre cei mai importanți antreprenori din Europa Centrală. A dezvoltat un furnizor de credite - Home Credit Group și fondul de investiții Emma. În 1999, Jiří Šmejc a devenit acționar al postul de televiziune NOVA din Cehia, vândut ulterior companiei americane CME cu aproape 1 miliard de euro. CME deține și postul românesc de televiziune PRO TV.
Jiri Smejc
Publicatie de anchete
si informatii
editata de
Asociatia Acceleratori
ai Performantei

Fondata în 1991
Grupul de presa
Anul XXX, Nr. 4 (318)
Aprilie 2020
Editor General:
Constantin DUMITRU

Redactor şef adj:
Dinu Codreanu

Redactor de rubrică: Alexandru Mihăilă

Redactori:
Sorin Dumitraş,
Eugenia Vasile

flagrant@yahoo.com
Informatii de la G4 Media.ro
Bisericile deschise - sa intre linistit Coronavirus
Guse-Capuse e mai tare ca Coronavirus (cacofonie agreata).
A eliminate-o pe Denise Rifai (a pus-o in situatia sa plece singurica).
A adus-o pe Anca Alexandescu, pesedista oficiala careia-i pupa mainile si ce mai apuca Oreste Teodorescu, nepesedist dar pupist.
Pseudo-Realitatea mai are o emisiune esentiala - Culisele putorii.
Legile puterii e o emisiune inventata de Denise? E proprietatea intelectuala a lui Guse? Jurnalista pe care a adus-o acolo (de care, sincer, nu stiam) se pare ca nu e nici ea pesedista.
Guse-Capuse s-ar putea sa aiba doua bucurii deodata: cand PSD se prabuseste definitiv (nu mai e mult) sa fie acompaniat si de prabusirea (pseudo)Realitatii. (Dinu Codreanu)
Fuse si se duse
Am decis sa demisionez de la Realitatea si este un act Unilateral. Iar motivul este unul cat de poate de simplu: intre mine ca jurnalist si noua linie editoriala a postului s-a instalat o incompatibilitate evidenta.

Eu sunt Denise Rifai. Moderator si Realizator al emisiunii #LegilePuterii. Si asa o sa raman! Si nu pot lucra ca profesionist si om care am trait zi de zi prin emisiunea pe care o realizam, in acest nou climat pe care cu siguranta l-ati remarcat si dvs.

Plec asadar de la noua RealitateaPlus, dar cu Acea RealitateaTV care astazi nu mai e, in suflet! Sunt multumita ca am avut parte de 9 ani de activitate jurnalistica asa cum scrie la carte, in aceasta televiziune care, in toti anii acestia, a fost o insula de independenta jurnalistica. Poate singura!

PS. Stiti ce nu pricep unii? Ca Presa nu se vinde. Se face!

Iar eu sunt si raman Jurnalist.
Mesajul jurnalistei Denise Rifai
la plecarea de la (pseudo) Realitatea
La fel de periculosi ca virusul - infractorii care revin in Romania
Cel care dorea sa confiste CFR
a fost condamnat la Iasi
Tentative infractionale pentru obtinerea ajutorului de stat
Principalele metode prin care unii angajatori încearcă să obțină ilegal ajutorul de stat:

- Unele firme au suspendat rectroactiv contractele de muncă. Chiar dacă acest lucru se soldează cu o amendă pentru că nu a fost comunicată către sistemul REVISAL cu o zi înainte de data efectivă a suspendării, angajatorii preferă să riște plata amenzii și să primească sprijinul pentru șomajul tehnic

- Alte firme angajează în grabă rude sau prieteni și imediat îi trimit în șomaj tehnic, cerând sprijin de la stat

- Unii angajatori majorează nejustificat salariul celor cu venituri mici chiar inainte de suspendarea contractelor de muncă și apoi aplică pentru ajutor pentru a obține o indemnizație mai mare

- Angajatori care îi trimit pe angajați în șomaj tehnic și apoi le cer să vină la serviciu pentru activități de ”voluntariat”

- Alți angajatori au solicitat șomaj tehnic pentru unii angajați, dar în paralel au făcut noi angajări și au continuat activitatea, bazându-se pe faptul că Inspecția Teritorială de Muncă (ITM) face controale mult mai puține, iar AJOFM-urile nu pot verifica toate cererile

OUG 32 a relaxat condițiile de aplicare la ajutorul pentru plata indemnizației de șomaj tehnic. Practic, acum orice firmă care vrea să obțină ajutorul guvernamental pentru șomaj tehnic o poate face doar depunând online o cerere pe proprie răspundere pe site-ul special creat. Anterior, OUG 30 prevedea că doar două categorii de angajatori puteau beneficia de aceste drepturi: cei direct afectați de legislația de urgență (restaurante, frizerii etc) și cele afectate indirect, prin scăderea cu 25% a veniturilor. Primele beneficiau de șomaj tehnic pentru toți angajații, iar cele cu pierderi financiare - doar pentru 75% dintre angajați.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat pentru G4Media.ro că ”am primit și noi o parte din aceste sesizări, dar cu caracter informal, nu sunt mulți cei care își asumă să facă legal sesizările. Este foarte riscant pentru cei care încearcă să fraudeze acest mecanism, pentru că ITM-urile nu și-au suspendat activitatea, ci doar planurile lor de control de la începutul anului, dar se duc la sesizări. Nu sunt mulțumită de modul în care funcționează acum ITM, am văzut că în București erau zero controale și le-am cerut să își reia activitatea pe teren. Pe de altă parte, atrag atenția că declarația pe proprie răspundere atrage răspunderea penală”.

Președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Victor Picu, a confirmat acest fenomen, dar  în acest moment nu poate  estima amploarea sa. ”Își asumă pe proprie răspundere ceea ce fac. Și nu contabilul firmei, ci administratorul sau cine este mandatat în acest sens. În mod normal, dacă o societate nu are redusă activitatea, nu are voie să aplice. E răspundere penală - fals în declarații”. A dat exemplul unei companii  horeca:  le-a suspendat contractele angajaților, dar a vrut să le plătească în continuare 25% din venituri ca să vină la serviciu. ”E muncă nedeclarată și atrage răspunderea penală”.

La 10 aprilie a.c., 1.005.552 de contracte individuale de muncă fuseseră suspendate, potrivit Ministerului Muncii. Structura pe sectoare economice:

·         292.765 - Industria prelucătoare

·         196.470 - Comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor

·         119.806 - Hoteluri și restaurante
Tiganii din Teliu se bat cu jandarmii
O patrulă de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Brașov a fost atacată, luni, în cartierul de tigani  din Teliu, jud Brasov. Potrivit brașovștiri.ro, un jandarm a fost rănit în altercație, iar mașina cu care echipajul se deplasa a fost vandalizată, după ce tiganii s-au năpustit asupra echipajului cu bâte și răngi lovind în mașină.  Acțiunea forţelor de ordine viza persoane suspectate de furt de fier vechi. Imediat au fost deplasate efective sporite de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov și mai mulți polițiști.

Primarul din Teliu, Dorinel Blendică (PNL) a atras atenția încă de săptămâna trecută că are probleme cu tiganii care l-au amenințat că vor incendia clădirea primăriei dacă nu le dă de mâncare. E vorba despre câteva familii întoarse de la cerșit din Marea Britanie și Germania. Aceștia nu au respectat regimul de autoizolare și s-au dus la primărie să-i ceară primarului alimente.

Într-un interviu din Buna ziua Brasov, primarul din Teliu avertiza, pe data de 7 aprilie, că mai multe familii defavorizate au solicitat sprijin, spunând că nu mai au nimic de mâncare:„Recent, au venit în jur de 40 - 50 de persoane din Germania şi Anglia şi au fost puse în izolare. Unii au încheiat această perioadă, însă mai sunt în jur de 18 - 20 care ar urma să iasă din autoizolare săptămâna viitoare. Acum, unii dintre ei spun că nu au ce să mănânce, şi au cerut Primăriei să le dea de mâncare. Potrivit legii, eu, ca autoritate locală, trebuie să suport cheltuielile pentru persoanele din carantină, nu şi pe cele aflate în autoizolare, sau pentru cele care nu mai pot circula”. Primarul a reușit să convingă câţiva agenţi economici să facă donaţii şi să asigure nişte pachete. ”Avem în vedere patru sau cinci familii cu o situaţie economică precară, unele cu opt sau nouă copii. Dar dacă mâine vin alti 500 oameni şi cer? (…) Am sesizat deja Prefectura cu privire la aceste probleme. Unele persoane din această comunitate au spus că vor sparge primăria, altele că vor lăsa copii în faţa instituţiei. Riscăm să fim atacaţi la drumul mare”.

Comuna  Teliu are în jur de 4.000 de locuitori, iar aproape jumătate dintre ei sunt tigani, iar dintre aceştia puţini îşi plătesc taxele şi impozitele locale.

Primarul Blendica a spus că în multe localităţi există probleme similare, iar autorităţile locale sunt între ciocan şi nicovală.

Potrivit Buna Ziua Brașov, și reprezentanţii primăriilor Tărlungeni şi Săcele susţin că situaţia acestor comunităţi este complicată, având în vedere că multe persoane sunt extrem de sărace, iar acum, de când nu pot circula, situaţia s-a agravat.

Prefectul județeului Brașov  s-a deplasat cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Brașov - în comuna Teliu,”Astfel, s-a stabilit că, în primă instanță, familiile cele mai nevoiașe vor primi pachete cu alimente, provenite din donații către Primăria Teliu, precum și de la Crucea Roșie, urmând a se convoca o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Teliu în care să se stabilească criterii pentru acordarea de ajutoare”.
 
 
 
 
 
 
 
sus in pagina
sus in pagina
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!