Niciodată nu cred că am mai avut atâta timp pe care să-l dedicăm unei arte atât de controversată și atât de iubită de toată lume GASTRONOMIA. A făcut un lucru „bun” și pandemia asta. Pentru unii...

Cu un lucru eu sunt nelămurită: pentru ce a cumpărat lumea atâta hârtie igienică?

Este adevărat că suntem pe ultimul loc la cantitățile de săpun, la pasta de dinți și la alte „spume” utilizate pentru igiena de zi cu zi, dar fiind cantonați, cu voie sau fără voie, la domiciliu, chiar mâncăm toată ziua? 😊. Și dacă mâncăm atât de mult, nu putem dezminți acel ultimul lor de „codași la igienă”, utilizând  mai mult și cu mai mult folos noile sisteme de bideuri cărora le mai lipsesc doar led-uri ca să devină adevărate UFO. Au fost devalizate stocurile de hârtie mai ceva decat cele de mâncare, toată lumea a început să o utilizeze pe post de reclamă la antrenamente în loc de minge, în loc de fileu de tenis, și alte utilizări care numai pentru hârtia igienică nu sunt. Dar adevăratul scop al producerii acesteia nu l-a arătat nimeni.😊

Frica de nu rămâne fără provizii, dorința de a avea tot ceea ce este mai bun, de a consuma hrană cât mai sănătoasă, după cum și cât își permite lumea, această pandemie a împărțit populația în două tabere:


Anul III, nr 4 (23)
Aprilie 2020



Revista de cultura editata
de Asociaţia
„Acceleratori ai performanţei”

Editor general

Constantin DUMITRU

REDACTIA


Redactor sef adjunct:


Dan Anghelescu

Editor Senior:


Marian Timofti

Redactori:


Maria Schifirnet,
Tamara Timofti

Gastronomie
în plină pandemie

de Tamara TIMOFTI
- Cei care au cumpărat multe alimente cu timp foarte mare de expirare, conserve de tot felul, alimente congelate, paste, orez, făină de ambele tipuri, murături etc.

- Cei care au cumpărat mai puține conserve și alimente cu termen lung de expirare, (dar au luat și ei câteva) și mai multe provizii de calitate superioară, urmând să reînnoiască stocurile de 2 ori pe săptămână. (cu condiția să fie de unde)

Slavă domnului că avem de unde, magazinele sunt aprovizionate constant, comenzi la producătorii privați de legume putem face on line și marfa vine acasă (chiar dacă puțin mai scumpă).

Acum avem de toate, timpul nu ar mai fi un impediment pentru a pune în practică arta de a găti, totuși este bine să fim foarte atenți la ceea ce facem, la faptul că uităm să ne mișcăm, mâncăm de 3-4 ori pe zi din lipsă de ocupație de stres, de plictiseală iar proviziile scad mai repede ca îmbolnăvirile din China. Este drept, proporțional și stocul de hârtie igienică....

Problema care poate să apară spre finalul acestei pandemii sunt ușile, ușile de la intrarea în casă, uși care ar putea fi mult prea strâmte pentru cei care vor dori să sărbătorească sfârșitul pandemiei, dar și începutul nebuniei. 😊. Așa că atenție la....uși, sau la cantități.

Rețetele pe care vi le propun astăzi, sunt de consumat doar maxim de două ori pe săptămână, o dată un fel și a doua oară celălalt fel:
LASAGNA AL FORNO

Un produs destul de pretențios, complicat dar hrănitor.

Pentru pregătirea acestui prim fel avem nevoie de sosul Ragu, circa 12 foi de pasta, besciamella, Grana Padano (sau parmigiano) răzuit circa 50g.

Ragu

500 g carne măcinată de mînzat sau vițel; 400 ml sos de roșii (eu folosesc cel de la Mutti); 300 ml apă; 50 ml ulei de măsline (sunt circa 8-linguri); 2 caței de usturoi; 200 ml vin roșu; Sare și piper după gust; Busuioc și Oregano cîte o linguriță (eu folosesc cel la plic).

Daca aveți busuioc proaspat se adaugă la final, când e gata sosul ragu.

Pregătire Ragu

Într-o oală de circa 5L, la foc mediu, punem uleiul și cățeii de usturoi (tăiați pe jumătate), atunci când încep să sfîrâie dăm drumul la carnea măcinată. Amestecăm din când în când până când carnea rămâne fără sucul propriu, și în acest moment adăugăm vinul. Lăsăm să se evapore alcoolul din vin și adăugăm sosul de roșii cu apa, sare, piper, busuioc și oregano.


Tot acest amalgam de ingrediente se lasă la foc mic timp de circa 2 ore, amestecând din când in când.

Sos besciamella (eu fac reteta asta la jumatate)

Unt 100 g ; Faina alba 100 g ; Nucșoara răzuită sau măcinată un vîrf de lingurița ; Sare un vîrf de cuțit

Lapte 3.5% grăsime - 1L

Într-o cratiță antiaderentă topim untul la foc foarte mic. Luăm cratița de pe foc și încorporăm faina cu sarea și nucșoara. Odată încorporată faina trecem la încorporarea laptelui. Totul se face cu ajutorul unui tel in forma de pară. După ce încorporam laptele amestecând bine în așa fel încât să nu avem cocoloașe, punem cratița pe foc (mediu spre mic). Amestecând continuu terminăm besciamella atunci când are consistența unui iaurt.



Montarea lasagnei în tava de ceramică

Primul strat cu besciamella, apoi un strat de ragu iar apoi un rând de foi de pastă.

Dupa pastă se schimba ordinea😊

Peste pastă punem ragu un strat, besciamella 5 linguri ca pete de culoare, apoi parmezan ras. Aceasta este ordinea care se repetă până la ultimul strat în așa fel încât la final să ramână brânza la exterior.Temperatura de coacere este de 150*C în circa 25 minute.Poftă mare!


VRĂBIOARĂ DE VITĂ LA TIGAIE

Câte o porție(bucată) de vrăbioară de vițel, groasă de minim 3 cm, pentru fiecare mesean; ulei de măsline; 1-3 căței de usturoi; sare; piper; unt; o tigaie tip OAK; un grătar de aragaz; foaie de staniol.

Încingem uleiul de măsline în OAK, punem carnea  sărată și pipărată, în ulei, pentru 2 minte și jumătate fără să o mișcăm. Apoi o întoarcem, alte 2,5 minute, la fel fără a o mișca. Dacă avem un clește de bucătărie este bine să închidem și porii de pe laterala cărnii.

Lăsăm focul mic, punem untul, cățeii de usturoi striviți sub cuțit, cimbrul și rozmarinul, iar când s-a topit untul, cu o lingură, luăm grăsimea și o punem peste carne de 3-4. Întoarcem carnea și încă de 3-4 ori punem grăsimea din tigaie peste carne.  Totul va dura mai puțin de 8 minute.

Luăm apoi carnea și o așezăm pe foaia de aluminiu, o învelim bine și o punem 3-4 minute pe grătarul încins, fără să o întoarcem, să se coacă puțin în sucul propriu.

O punem în farfurie și vom avea o carne deosebit de fragedă și gustoasă. Poftă bună și la acest fel.
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993,
Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!
Back
Next
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!