Romania este prima tara (si pana acum singura, sper sa nu-i contaminam si pe altii) in care unii medici (nu foarte multi, dar nici foarte putini) au decis s-o ia la fuga, abandonandu-si  pacientii. Pe scurt, n-au nicio scuza. Ar trebui sa fie scosi definitiv din lumea medicala, sa nu mai aibe voie nicicand, nicicum, niciunde sa practice aceasta meserie care e in primul rand o vocatie. Mai mult ca sigur, broscoii lasi s-au apucat de medicina gandindu-se doar cum isi vor umple buzunarele cu bani luati (ceruti, cersiti, santajati) de la pacienti sau falsificand documente (pentru scutiri, pensii etc) nu pentru a salva vieti, riscandu-si uneori propria sanatate.

Initial, guvernul a reactionat cam bleg, apoi a luat o decizie mai dura si desteapta - ca angajatii din sistemul medical sa poata pleca  (demisie etc) abia la 45 zile dupa incetarea crizei.

Presedintele Iohannis a intervenit cerand o suplimentare cu 500 E (2500 lei, 25 milioane vechi, adica 2 salarii minime sau aproape 4  pensii minime) a veniturilor celor care lucreaza in cu bolnavii de coronavirus in aceasta perioada de criza. Cele mai bune salarii au devenit inca de anul trecut cele din medicina (comparabile cu vestul Europei, ca sa nu mai plece medicii) asa ca sper sa nu le mai dea si case, terenuri etc (precum pseudorevolutionarilor din tara care n-a avut revolutie, ci doar o mizera lovitura de stat cu surse de la Moscova, reparata greu si partial de un popor aliat cu lenea, prostia si coruptia). Probabil ca atitudinea presedintelui e inteleapta si-i va motiva pe alti angajati din sistemul de sanatate sa mai cugete inainte de a o sterge.

Dar mizeria ramane si lumea medicala romaneasca trebuie sa reactioneze ea insasi  tocmai pentru ca exista cu certitudine o majoritate de specialisti si oameni de calitate a caror activitate profesionala de exceptie, creatie stiintifica remarcabila ale caror sacrificii nu merita compromise de cateva erori biologice care au intrat in sistemul medical.

Constantin DUMITRU

N.A. Ca persoana fizica, inevitabil si pacient, am cunoscut multi medici, unii importanti, mi-a facut placere sa le daruiesc cate ceva (chestia cu bancnote mototolite in buzunarul halatului am practicat-o doar cu asistenti, infirmieri, brancardieri, soferi etc - conform cutumei). De aceea, in publicatiile mele n-au fost si nu vor fi texte care incrimineaza aceste cutume. Sigur, uneori a fost amuzant - eu daruiam doctorului una-doua sticle de vin de colectie, la randul sau si el imi daruia ceva din ceea ce probabil primise de la altii. In 1976, am vazut in Franta un spital cat un oras, acolo lucra si medicul Rusu plecat din Iasi - nu se dadea spaga. Apoi, dupa 1990, am vazut mari spitale din SUA, mai ales la Chicago, unde lucrau amici si prieteni ai mei cu salarii foarte mari si tot fara spaga. Era internat si un amic, eu organizasem la Chicago  o mare expozitie de arta, i-am daruit pacientului o pictura care-mi revenea mie de la autor, pacientul a daruit-o unui foarte mare medic, profesor etc care-l trata pe el. Medicul a multumit foarte mult, a venit si la expozitie, acolo a si cumparat o alta lucrare asa ca m-am scos.

Cu medicii m-am simtit mereu coleg - si eu umblu in creier. De aici si dispretul pentru cei care compromit o profesie care face diferenta dintre oameni si doar bipezi.
Medici dezertori care compromit
o profesie-vocatie

Tratamente pentru lasitate
Back
Next
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993,
Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 4 (903) Aprilie 2020
Promovam  performanta  economica!