15 august 2020

De ani buni am descoperit în Grecia o mică insulă de doar 5 km² locuită permanent de 5-600 de oameni deosebit de primitori, o insulă cu plaje frumoase unde apa Mării Egee este curată și cristalină. Ammouliani (în greacă: Αμμουλιανή), singura insulă locuită din Golful Athos, este strategic plasată între brațele Sithonia și Athos și se află la 130 km de Salonic. Până în primul pătrar al secolului XX, vreme de aproape un mileniu, a fost metocul mânăstirii athoniene Vatopedu. În 1925, insula a fost încredințată refugiaților greci veniți din arhipelagul Marmarean al Propontidelor, respectiv din insulele Galleme, Passalimani sau Skoupia, ca urmare a acordului de schimb de populații stabilit, după încheierea războiului greco-turc (1919-1922), prin Tratatul de la Lausanne.

Curios să văd ce se întâmplă prin Ammouliani în plină criză de COVID-19, pun mâna pe telefon și-i sun pe bunii mei prieteni, soții Kaiti Tsakni și Nikitas Martigakis.

● Au fost îmbolnăviri de COVID printre locuitorii insulei sau printre turiști?, îl întreb pe Nikitas.
● Nu, Doamne ajută, îmi răspunde el vesel!
● Feribotul...
● Este funcțional ca în timpuri normale. În plus, pentru cei care ajung după ora 8 seara mai există o ambarcațiune care transportă doar persoane. Astfel, nimeni nu este obligat să-și petreacă noaptea în mașină.
● Cum este sezonul acesta pe la voi?
● Cum să fie? Acum, aproape normal, ca în anii precedenți în ceea ce privește numărul de turiști. S-a schimbat doar balanța naționalităților pentru că 80-90% sunt greci. Ceilalți vizitatori sunt din țările de lângă noi (români și bulgari), dar și din vestul Europei (nemți, francezi, englezi...). Oaspeții din străinătate care vin pe cale terestră pot intra la noi doar prin vama Kulata-Promachonas. Dacă declarația online se obține relativ ușor, cu testul COVID este puțin mai complicat, atât perioada de 72 de ore de la recoltare cât și prețul, poate, pun ceva piedici în calea celor care vor să ajungă în țara noastră. În plus, autoritățile grecești îi testează și aleatoriu pe cei care ne trec granița.
● Odată ajunși în Ammouliani se observă schimbări față de anii trecuți?
● Sunt câteva, dar cu ele v-ați obișnuit pentru că le întâlniți la tot pasul și în țara voastră. Trebuie păstrată distanța de 1-2 metri între oameni în zonele aglomerate, este obligatorie purtarea măștii în spațiile închise, zonele comune sunt curățate permanent, sunt dezinfectanți pentru mâini în tot locul...
● Comerțul?
● Cel alimentar este la fel ca înainte. Omul trebuie să se hrănească! Din păcate, la cel nealimentar scăderile sunt destul de mari, ajungând și până la 70%, cauza fiind că turiștii autohtoni sunt majoritari în acest moment. Vrând să aflu care este situația hotelurilor mă îndrept spre Kaiti:
● Câte hoteluri sunt deschise în Ammouliani?
● Aproape toate hotelurile și pensiunile sunt funcționale și-și așteaptă oaspeții. Doar complexul Agionissi Resort a rămas închis.
● Țin minte că în anii trecuți, la hotelul Sunrise, care vă aparține, eram încântați, pe lângă frumusețea locului - camere, grădină, lobby, mare - și de micul dejun deosebit de consistent. Îl mai oferiți și în acest an?
● Da, bineînțeles! Au intervenit însă unele schimbări de formă. Turiștii nu mai merg să-și ia singuri mâncarea, ci sunt serviți de personalul nostru fie pe terasă, fie în grădină, fie chiar în camere.
● Știu și apreciez politica aplicată în insulă, aceea că unitățile de cazare să ofere doar micul dejun, iar restaurantele să fie separate, conduse de alte familii, astfel încât toată lumea să beneficieze de pe urma turismului. Ce-mi puteți spune despre acestea din urmă?
● Restaurantele, terasele sau tavernele sunt funcționale și nu duc lipsă de clienți, gastronomia grecească fiind foarte apreciată atât de conaționalii noștri, cât și de oaspeții veniți de pe toate meridianele globului. O problemă spinoasă care, după câte am văzut, nu este rezolvată în România, aceea a deschiderii restaurantelor, a fost rezolvată prompt la noi, atât în beneficiul clientului, cât și al patronului. Spațiile închise au putut fi folosite începând din 6 iunie. Condițiile au fost ca între clienți să se păstreze o distanță de un metru și toate ferestrele să fie deschise.
● Să nu uităm de plaje, de superbele plaje de pe insula Ammouliani.
● Pe plaje, în afara distanțării de 2 m între șezlonguri, alte schimbări nu sunt, iar la baruri se aplică aceleași reguli ca la taverne.
● Îmi aduc aminte cu plăcere de plimbările făcute cu barca în jurul insulei. Mai sunt ele de actualitate?
● Da, bineînțeles! Aici s-a produs o schimbare esențială. Dacă în anii trecuți în bărci puteau lua loc 4 sau 6 persoane acum numărul acestora s-a înjumătățit și, deși prețul închirierii a rămas același ca în anul trecut, prețul per persoană s-a dublat.
● Dar, celelalte prețuri?
● Încercăm și chiar reușim ca în acest sezon să menținem prețurile din anii trecuți, în ciuda faptului că profitul nostru va fi minim sau chiar zero. Important este să ne păstrăm clienții, să-i vedem și în anii viitori că ne vor trece pragul.
● Sunt ani de zile în care m-am bucurat de evenimentele și festivalurile organizate pe insula Ammouliani. Se vor mai desfășura ele și anul acesta?
● Din păcate, nu vom mai avea acest tip de evenimente care implică prezența unui mare număr de persoane. Sperăm ca în anii viitori lucrurile să revină la normal.
Mai am o curiozitate, așa că mă întorc la Nikitas:
● Statul grec a ajutat firmele puse în dificultate de această pandemie de COVID-19?
● În principiu, da. Însă, doar pe cei care au suferit daune mari, care nu s-au putut ține la suprafață prin forțele lor. Oricum, este destul de dificil să obții aceste ajutoare iar grecii, după cum știți, sunt un popor mândru, nu stau cu mâna întinsă... Pe insula noastră am reușit să ne descurcăm chiar dacă sezonul ne-a fost redus drastic. Țineți cont că am pierdut două luni de vară, între Sfânta Sărbătoare a Paștelui și data de 15 iunie, atunci când ni s-a permis să deschidem hotelurile. Acum nu putem decât să sperăm că în luna septembrie, poate și în octombrie va fi vreme frumoasă, favorabilă turismului.

Ar mai fi multe de spus despre Ammouliani, această splendidă insulă grecească aflată la doar 760 km de București. Închei, reamintindu-vă invitația pe care Kaiti Tsakni ne-a făcut-o nouă, românilor, chiar în limba noastră, la încheierea conferinței de lansare a site-ului ammouliani.ro ținută la ediția de primăvară - 2020 a Târgului de Turism al României: Vă așteptăm în Ammouliani!

Mihai Vasile Sângealb
Insula Ammouliani, o destinație liberă de COVID-19
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate