Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: “Sper să putem termina proiectul hidroenergetic Tarniţa într-un an”
31 iulie 2023

Ministrul Energiei Sebastian Burduja speră ca proiectul centralei hidroenergetice cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti să fie finalizat într-un an.El a precizat că valoarea proiectului este de circa un miliard de euro, „cu o putere instalată între 500 de MW şi un GW, probabil patru turbine”.

„În ceea ce priveşte Ministerul Energiei, noi ne-am asumat un program ambiţios de sprijinire a investiţiilor în infrastructura energetică a României şi probabil cel mai important proiect pe care România avea datoria să îl facă de acum 40 de ani sau mai bine de atât este Tarniţa -Lăpuşteşti. Este vorba de o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj care rezolvă mai multe probleme, în principal nevoie de echilibrare a sistemului energetic. Pe înţelesul tuturor, avem două lacuri la Tarniţa şi Lăpuşteşti, unul plasat mai sus decât celălalt. Atunci când avem nevoie de producţie în sistem, apa din lacul de sus trece prin turbine şi produce energie electrică, atunci când avem excedent de producţie, activăm pompele din lacul de jos şi practic urcăm apa în lacul de sus şi reîntregim astfel potenţialul acestei hidrocentrale”, a precizat Sebastian Burduja, la finalul şedinţei de luni a conducerii PNL de la sediul din Capitală al partidului.

Adăugînd că „Vorbim de o valoare de aproximativ un miliard de euro cu o putere instalată între 500 de MW şi un GW, probabil patru turbine. Ceea ce am făcut a fost să punem în consultare publică o analiză şi sigur un studiu de fezabilitate la nivelul anului 2023” ministrul Burduja a conchis că speră ca proiectul centralei hidroenergetice cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti să fie finalizat în termen de un an. „Nu e prima dată când România încearcă să facă acest proiect, dar acum toate elementele sunt că a venit timpul lui. De la Fondul pentru modernizare, Banca Europeană de Investiţii mesajul este clar - este exact genul de proiect pe care România trebuie să îl facă. Vorbim despre energie verde, vorbim despre un proiect care sprijină echilibrarea sistemului energetic naţional. De asemenea şi la nivelul Guvernului României există un angajament ca această investiţie importantă să înainteze. Eu sper că îl putem termina într-un termen de un an de zile. Cu siguranţă, investitorii vor veni şi avem şi posibilitatea fondurilor europene din Fondul pentru modernizare”.

Conform comunicatului de presă al Ministerului Energiei, oportunitatea şi necesitatea realizării proiectului centralei hidroelectrice cu acumulare şi pompaj (CHEAP) Tarniţa -Lapuşteşti se bazează pe urmatoarele avantaje şi funcţiuni asigurate pentru sistemul energetic naţional:

„- creşterea gradului de siguranţă al SEN în contextul funcţionării în UCTE;

- transferul energiei electrice de la golul de sarcină la vârf;

- arbitrajul pieţei de energie electrică;

- rezerva de avarie de scurtă durată;

- rezerva de reglaj terţiar rapid şi rezerva de reglaj terţiar lent;

- reglajul frecvenţă-putere;

- furnizarea de rezervă reactivă şi reglarea tensiunii în SEN;

- schimbul prin interconexiune în cadrul UCTE;

- repunere în funcţiune SEN- black start capability, capacitatea de a restabili interconexiunile de reţea în cazul în care se produce o pană de curent;

- implementarea şi gestionarea SEN a surselor regenerabile intermitente de energie electrică asigurând condiţii optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 4000 MW în centralele electrice eoliene”.

„Studiul de fezabilitate va fi contractat pentru stabilirea soluţiilor de realizare a unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj cu o putere cuprinsă între 500 - 1.000 MW. Acesta va conţine soluţiile fezabile pentru construcţia centralei, analizele cost-beneficiu realizate pentru soluţiile prezentate, elaborate în condiţiile legislative şi tehnico economice existente, certificatul de urbanism, avizele conforme pentru asigurarea utilităţilor, precum şi avize, acorduri şi studii specifice, după caz, în funcţie de specificul obiectivului de investiţii, inclusiv cel pentru racordarea la reţeaua de transport a energiei electrice şi avizul de mediu”, se precizează în comunicatul de presă.

Construcția CHEAP Tarnița-Lăpuștești, cu o putere instalată de 1.000 MW, presupunea o investiție de tip greenfield de peste 1 miliard de euro, potrivit. Proiectul prevedea inițial ca această hidrocentrală să fie construită pe parcursul a 5-7 ani, la 30 de kilometri de orașul Cluj-Napoca, pe valea râului Someșul Cald, cu patru grupuri de 250 MW fiecare.

Timp de doi ani, din 2014, când Guvernul Ponta a adoptat o ordonanță care prevede ajutoare de stat pentru investitoriii în hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, și până în 2016,  Hidro Tarnița a derulat o procedură de selecție de investitori privați parteneri pentru proiectul hidrocentralei Tarnița Lăpuștești.

La acea vreme s-au arătat interesate trei consorții formate din companii din China: Gezhouba Group Company Limited-Wu Lingpower Corporation, China Huadian Engineering-Guizhou Wujiang Hydropower și Huaneng Lancang River Hydropower-Hydrolancang International Energy.

În final, în 2017, Guvernul a întrerupt procedura de selecție și a decis să analizeze alte modalități de atragere de investitori pentru proiectul Tarnița.

Doi ani mai târziu, în 2019, ministrul de atunci al Energiei, Anton Anton, spunea că a avut discuții cu reprezentanții unei companii private din Coreea de Sud specializată în energie nucleară și hidro și le-a transmis să se înscrie la licitația care ar fi urmat să fie organizată pentru selecția de investitori care să realizeze proiectul în sistem de parteneriat public-privat. Însă în 2020, ministrul Energiei de atunci, Virgil Popescu, a vorbit despre abandonarea proiectului.

În 2021 au mai apărut noi informații conform cărora patru companii din Coreea de Sud (Busan Korea Biotechnology (BKB), care în urmă cu 10 ani intenționa să participe la construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, Korea Western Power, Hyundai Engineering din grupul omonim și GE Global Services GmbH Korea Branch, divizie a gigantului american General Electric) au transmis statului român că sunt interesate să se implice într-o eventuală resuscitare a proiectului.

Important e să se treacă de la frecangeală la finalizarea rapidă a proiectului şi la realizarea efectivă a materializării lui. Am vrea să scriem despre ce se va întâmpla la rubricile Top Corporate şi Acceleratori ai Perfomanţei, să nu ne mutăm la Flagrant (TBTC)
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993