Unde e cea mai lungă şi frumoasă iarnă românească?
26 martie 2020
O staţiune turistică montană remarcabilă pentru Europa se află în România, la Fundata. Un loc magic, la granita judeţelor Arges, Brasov şi Damboviţa, este încă insuficient cunoscut dar are perspective excepţionale.
In prima lună de primăvară, Liviu Mirea, iniţiatorul proiectului „Pro Fundata”, creatorul şi proprietarul pensiunii„La Vulturi”, un personaj remarcabil care a decis, împreună cu doamna Sorina, soţia sa, să părăsească Bucureştiul, unde aveau afaceri înfloritoare, pentru a construi pur şi simplu un univers turistic, i-a propus vechiului său amic Dan Anghelescu, proprietarul unei agentii turistice dar si jurnalist de turism, sa invite un grup de jurnalişti de al FIJET Romania pentru a vedea Fundata.
Asa că mai mulţi bucureşteni dar şi câţiva constănţeni care n-au avut niciun gram de iarnă şi,niciun centimetru de zăpadă în ipotetica iarnă 2021-2022 au ajuns în această zonă cu adevărat înzăpezită a României Magice unde şi primarul Marian Florin Pâtea şi Ionuţ Sălăvastru, propietarul pensiunii Daria, dar şi mulţi alţii despre care vom scrie pe rând au fost gazde de calitate şi totdată parteneri ai unor discuţii pe care le vom inovca treptat în paginile de turism ale grupului de presă Top Business. Pentru că la Fundata e multă zăpadă, dar şi mult inteligentă şi mult umor în aceste vremi de restrişte.
Incepem cu decanul Facultăţii de Turism a Academiei de Studii Economice Bucuresti, dna prof.univ,dr. Gabriela Tigu al cărei remarcabil articol creează o iniţiere absolut potrivită pentru a pricepe paradoxul: Fundata este o deschidere!
Constantin DUMITRU
Fundata, o destinație la mare înălțime
27 martie 2022
Se spune despre Fundata că este localitatea situată la cea mai mare altitudine din țara noastră, cu gospodării chiar și la 1300-1400 m altitudine, dar și cu cel mai curat aer din România. Platforma brăneană înaltă pe care comuna își risipește cele puțin peste 700 de case îi asigură spațiul geografic de o frumusețe rară, cu pajiști, fânețe, păduri de molid și brad, cu panorame deosebite asupra Munților Bucegi, Leaota, Piatra Craiului și, atunci când e senin, până asupra Munților Făgăraș.
Comuna Fundata include 3 sate - Fundata, Fundățica și Șirnea, unul mai frumos ca altul. Aici s-a scris istoria, aici s-au pierdut primele vieți ale românilor care au luptat în Primul Război Mondial pentru eliberarea satului de pe granița Imperiului Austro-Ungar cu România de atunci, unde oamenii trăiau în gospodării care se întindeau uneori și de o parte și de alta a graniței. Tot aici oamenii își continuă viața pastorală, tradițiile, religia, cu un trai bun și mai ales sănătos; bătrânii satului nu folosesc mașini sau ATV-uri cu care turismul așa zis modern sufocă multe zone, ci își păstrează obiceiurile vechi de a colinda dealurileși munții la picior, pentru a se gospodări așa cum știu ei mai bine, ocupându-se cu creșterea animalelor dar și cu agroturism.
Dar comunitatea din Fundata a știut și cum să își deschidă porțile turismului. Încet, încet, comuna a devenit una din destinațiile de top din județul Brașov și nu numai, pentru amatorii de turism montan, ecoturism, îmbinat cu agroturism sau turism rural. Toate presărate cu o intensă amprentă culturală, care se regăsește în valorificarea prin turism a celor câtorva obiective cultural-istorice, cum ar fi Monumentul Eroilor, monumentul istoric biserica ortodoxă veche din Fundata (1843), Muzeul etnografic ”Nicolae Frunteș” din Șirnea, dar și a gastronomiei locale (aici, datorită florei specifice zonei înalte, laptele și produsele derivate dar și carnea de oaie sau vită au, se spune, un gust aparte), arhitecturii tradiționale (în care lemnul este principalul material de construcție folosit), obiceiurilor (Nedeia Munților, Focul lui Sumedru, altele).
Desigur că și modernitatea a pătruns aici. Timpul nu s-a oprit în loc. Casele vechi, transformate în pensiuni sau mici muzee ori conservate ca atare de gospodarii locului, își păstrează încă identitatea printre hotelurile, vilele și pensiunile construite în ultimii douăzeci de ani, cu o arhitectură care nu păstrează neapărat tradiția, dar mențin un stil adaptat spațiului montan și răspund nevoilor unei clientele care solicită un confort ridicat. Drumurile comunei, puțin asfaltate, nu mai sunt demult timp străbătute doar de cai și căruțe, ci locul lor a fost luat de mașini puternice dar și de ATV-uri, motociclete sau biciclete, mai ales în weekend. Șiasta deoarece oamenii locului și-au deschis porțile - și sufletul - celor dornici să investească în zonă, chiar dacă nu erau de-ai locului. Astfel că zona a cunoscut un avânt în ultimii ani, odată cu creșterea interesului pentru zonele rurale montane, iar pandemia generată de noul coronavirus a accentuat dorința oamenilor de a se apropia de natură în locuri puțin aglomerate dar de o frumusețe amețitoare, cum este Fundata.
Un mic grup de jurnaliști ai Clubului Presei de Turism FIJET România (membru al Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism FIJET) a avut norocul și bucuria de a fi fost invitați în acest ”cuib de vulturi” la începutul lunii martie, cand iarna era în deplinătatea frumuseții ei. Și asta pentru că unii dintre investitorii locali, alături de administrația locală, au înțeles că este nevoie și de promovarea locului, dar într-un mod responsabil, sustenabil chiar.
Despre frumusețea locurilor s-a scris mult și nu aș vrea să repet. Ceea ce aș vrea însă să dezvolt aici este modul în care se încearcă la Fundata să se pună de acord interesele rezidenților, reprezentați de primărie, cu ale investitorilor în servicii turistice, pentru a crea o destinație turistică integrată în adevăratul sens al cuvântului, din care să aibă de câștigat toți aceștia. Și nu în utimul rând, turiștii.
Asociația ProFundata este un proiect în lucru, care, deși nu își declară cu surle și trâmbițe rolul în promovarea destinației sau chiar în managementul ei, așa cum adeseori vedem în spațiul nostru public turistic, are deja rezultate concrete în ambele tipuri de demers. Inițiatorii inimoși ai acestui proiect au pus la dispoziția clienților potențiali o aplicație - care se poate descărca din Google Play - care constituie de fapt o platformă de rezervare a serviciilor turistice din Fundata. Ea permite o interogare de disponibilitate pentru serviciile de cazare din spațiile de cazare partenere, care au înțeles utilitatea gestionării în comun a destinației și au aderat la această platformă (circa 25 de pensiuni până în prezent). Unitățile de cazare înscrise au posibilitatea să răspundă direct clientului potențial, cu o ofertă concretă, iar clientul va alege ulterior varianta pe care și-o dorește. Mai mult, prin intermediul aplicației, turiștii pot solicita și alte servicii, cum ar fi de transport, de agrement sau de masă (inclusiv cu livrare), alegând fie preparate tradiționale, locale (bulzul local fiind de mare succes, la fel ca și brânzeturile și preparatele din carne), fie alte tipuri de produse pe care le pot comanda la unitatea lor de cazare. Interesant este faptul că nu este vorba despre o intermediere, care poate ar aduce costuri suplimentare clienților, ci doar despre crearea unor condiții pentru ca turiștii să intre în contact direct cu prestatorii.
Investitorii din turismul local își doresc să promoveze turismul activ. ”Ne dorim ca turiștii să vină la noi nu doar pentru cazare și masă, ci, împreună cu comunitatea, să le oferim posibilitatea de organiza drumeții, plimbări cu sania trasă de cai, schi fond, de a beneficia de activități de relaxare și meditație, dar și de parcul de aventură din Fundățica. Ne dorim un parteneriat cu turiștii noștri!”, ne spunea domnul Liviu Mirea, unul dintre inițiatorii acestui proiect. Turism activ, în viziunea acestor oameni pasionați de turism, nu înseamnă ATV-uri pe ulițele satului, ci un cu totul alt tip de turism - unul apropiat de natură și responsabil față de aceasta și față de comunitate.
Proiectul este susținut și de primarul comunei, domnul Marian Florin Pâtea, aflat la cârma comunității din anul 2008. Cu o serie de proiecte în curs de implementare, pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru gestionarea selectivă a deșeurilor, primarul este încrezător în acest proiect de asociere în scop turistic, care poate duce ulterior la crearea unei asociații locale de promovare a turismului sau chiar de management al destinației, cu toate că experiența de asociere nu prea a existat în comunitate, nici măcar în domeniul creșterii animalelor. Optimismul său vine însă din acest interes tot mai evident al locuitorilor și investitorilor locali pentru a dezvolta armonios și integrat turismul în localitate.
Și, în final, cine este turistul care vine la Fundata? Am putea spune că nu este tipul ”mediu” de turist de masă,ci este unul pentru care valorile locale naturale și culturale contează: este amator și admirator de natură (pe care nu dorește să o supună, prin muzică dată tare sau prin petreceri zgomotoase, prin vetre de foc, gunoaie și altele), dorește odihnă și relaxare, iubește activitățile sportive în aer liber, fie vara, fie iarna, este educat, respectă comunitatea locală și, nu în utimul rând, are venituri peste medie. Este un model de segmentare și alegere a clientelei pe care destinația Fundata ar trebui să se concentreze și în viitor, pentru a se distinge față de alte destinații similare.
Prof. univ. dr. Gabriela Țigu
Vicepreședinte al Clubului Presei de Turism FIJET România
Foto: Adrian BOIOGLU
Marian Florin Pâtea, Primarul statiunii Fundata
Liviu Mirea, proprietarul Hotelului La Vulturi