5 ianuarie 2022

Guvernul a confirmat  că în 2022 va acorda din nou tichete de vacanță, după ce acestea au fost sistate în 2021. Voucherele de vacanță vor putea fi utilizate numai în România, iar în cazul celor emise în 2020, încă nefolosite de către turiști, termenul de valabilitate va putea fi prelungit până în decembrie 2022.

Voucherele au contribuit semnificativ la susținerea turismului intern în pandemie. „Ca urmare a pandemiei și a restricțiilor de circulație internațională, turismul din România a crescut semnificativ, țara noastră a devenit principala destinație de vacanță pentru români. Iar acordarea acestor tichete nu a făcut decât stimuleze și mai mult entuziasmul lor pentru locurile din România. Voucherele de vacanță au avut un rol important pentru industrie, pe de o parte, și pentru turiști, pe de altă parte. Au facilitat mai multe rezervări, mai ales că aproape toate unitățile de cazare acceptă acum și plata cu vouchere de vacanță, și au ajutat turiștii să călătorească mai des în România. Pe scurt, tichetele au fost cea mai bună investiție în turismul intern”, a declarat Rigo Ferenc, CEO platform hotelieră Travelminit.ro.

Românii au folosit tichetele de vacanţă pentru a rezerva cazări în țară, ei votând mai multe opțiuni în topul destinațiilor favorite.Stațiunile montane (votate de 75% dintre respondenți) și cele de pe litoralul românesc (votate de 44%) conduc  în clasamentul locurilor unde turiștii au mers cu vouchere,  dar şi destinațiile balneoclimaterice (31%) și marile orașe din România (27%) au fost alese.

Cei mai mulți dintre românii care au primit tichete de vacanță le-au folosit pentru a-și rezerva vacanța de vară (53%), sezonul estival fiind și cel mai aglomerat pentru turismul intern. De asemenea, aceștia au folosit voucherele pentru a rezerva cazări și servicii turistice în timpul weekendurilor prelungite (32%), corelate adesea cu zilele libere de la stat, care au fost mai puține în acest an. 8% dintre respondenții la chestionarul Travelminit.ro susțin că au folosit tichetele pentru a rezerva un city-break în țară, 4% dintre ei le-au utilizat pentru sejururile din timpul sărbătorilor (Paște, Crăciun etc), iar 3% au declarat că au apelat la tichete cu alte ocazii. 69% dintre concediile rezervate cu voucherele de vacanță sunt petrecute cu familia, 21% dintre ele sunt petrecute în cuplu și doar 10% sunt petrecute alături de grupul de prieteni.

Sondajul Travelminit  relevă faptul că 44% dintre turiștii respondenți au optat pentru pensiuni, 42% au ales hotelurile, 8% s-au orientat către cabane, vile și case de vacanță,  în timp ce 6% dintre ei și-au dorit intimitatea unui apartament.

Referitor la bugetul alocat, 27,6% dintre respondenți susțin că au dat între 1.001 și 1.500 de lei pentru pentru sejururile achitate cu tichete de vacanță. Cuantumul acestora este de 1.450 lei, ceea ce înseamnă că cei mai mulți turiști au încercat să se încadreze cât se poate de bine în limita stabilită de stat. 24% dintre participanții la sondaj au cheltuit peste 2.000 de lei, iar 22,7% au alocat între 1.501 și 2.000 de lei pentru sejururile lor. În același timp, 85% dintre beneficiari confirmă că a fost necesară suplimentarea bugetului primit sub forma voucherelor de vacanță, iar 62% dintre ei sunt de părere că sumă primită nu este suficientă pentru acoperirea unui concediu.

Conform chestionarului Travelminit.ro, 98% dintre respondenți își doresc să primească aceste tichete și în 2022, deci reluarea acordării voucherelor anul viitor  va contribui masiv la o creștere a rezervărilor și a cifrelor industriei, mai ales după restricțiile impuse în ultimii doi ani. (Travelminit)
Chestionarul Travelminit: beneficiarii voucherelor de vacanță vor stimula turismul românesc
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate