10 decembrie 2021

Cele mai frumoase povești se pot naște în întuneric, dar e nevoie de puțină lumină pentru a putea fi spuse mai departe. Ne-am propus să redăm viața cinematografului Amza Pellea dar într-un scenariu adaptat secolului 21. Vrem să readucem filmele, dar mai mult de atât, vrem ca cinematograful să fie un loc cu și despre oameni de diferite vârste și din diferite medii, ce pot veni aici împreună, indiferent de interesele pe care le au.

Clădirea cinematografului Amza Pellea avea nevoie de o renovare amplă pentru a putea deveni un centru cultural comunitar adaptat la realitățile în care trăim, un loc ce poate găzdui evenimente culturale de calitate dar având o amprentă de carbon cât mai mică.

Primăria Râșnov și Asociația Mioritics au pornit un proces amplu de renovare și reinventare a clădirii cinematografului din Râșnov în perioada martie 2021 - decembrie 2023. Detalii despre acest proces: www.cinemaamzapellea.ro

În cadrul proiectului european Connceting Cinemas, s-a reușit îmbunătățirea infrastructurii tehnice a cinematografului: un sistem profesional de proiecție, sunet și lumini. De asemenea a fost dublată suprafața ecranului de proiecție. Dar poate cel mai important rezultat este că s-a reușit implementarea unui program diversificat pentru publicul larg în perioada iunie - octombrie 2021 în ciuda constrângerilor pandemice: peste 50 de proiecții de film, 6 concerte, 3 festivaluri, un eveniment Connecting Cinemas Lounge, 4 dezbateri publice s.a.

Cinematograful Amza Pellea a devenit o fereastră spre lumea largă. La începutul lunii octombrie 22021, elevii și profesorii din Râșnov au putut vedea un film și au putut comunica în direct cu colegii lor din Germania datorită noilor tehnologii din cinematografele Amza Pellea și Neue Kammerspiele. Ecranul cinematografului devine astfel un canal de comunicare indiferent de granițe și distanțe.

Cinematograful este în același timp un spațiu de învățare și punere în valoare a pasiunilor. În luna noiembrie, 9 liceeni din Râșnov, Brașov și Hărman pasionați de muzică și organizarea de evenimente au participat la o sesiune de training despre sunete, tehnologia care ne ajută în redarea sunetelor, structura unei scene de concerte și relația cu artiștii. Iulia, unul dintre liceenii participanți la training, a zis la final: întâmplător, ieri la școală ni s-a predat forma de undă și profa’ ne-a zis că așa e; azi am înțeles de ce e așa.

Primăria Râșnov și Asociația Mioritics vor continua și în anii următorii activitățile de renovare și management cultural pentru cinematograful Amza Pellea și sperăm să atragem cât mai mulți parteneri și oameni de bine care să sprijine acest proces.


Website campanie: www.cinemaamazapellea.ro

Website proiect: http://connecting-cinemas.eu/

Clip campanie: www.youtube.com/watch?v=dpmxYCpMJww

www.facebook.com/CinemaAmzaPelleaRasnov

www.instagram.com/cinemaamzapellearasnov/

Mihai Dragomir coordonator campanie

Proiectul Connecting Cinemas este iniţiat de Neue Kammerspiele și Public Art Lab (Germania) în cooperare cu Fortress of Culture Šibenik (Croația), Cinema Amza Pellea (România), Cinema Star (Grecia), M2C Bremen (Germania), Amsterdam University of Applied Sciences (Olanda) și KEA European Affairs (Belgia) - cofinanţat de Comisia Europeană.
Un altfel de cinematograf pentru Râșnov
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate