16 august 2021

Localitatea Praid este situată la altitudinea de 500-525 m, între localități cu vechi renume turistic, precum Sovata și Corund. Se găsește la 8 km de Sovata, 62 km de Târgu Mureș, 38 km de Odorheiu Secuiesc și 51 km de Gheorgheni.

De-a lungul secolelor  Muntele de sare de la Praid a fost principalul mijloc de subzistență pentru locuitorii de pe aceste meleaguri. Masivul de sare are forma unei pâini, conține în jur de trei miliarde de tone de sare. O asemenea rezervă salină este o raritate geologică. Istoria Praidului a fost ”gravată în sare”. Un proverb latin spune că ” Nu există viață fără sare”.Praid este poarta județului Harghita, localitate  la răscruce de drumuri, spre nord prin Pasul Bucin (1287 m) se ajunge la Gheorgheni sau spre sud-est prin Corund la Odorheiu Secuiesc.

Istoric Salina Praid există din epoca romană, cu escavații de suprafață ”tip amfiteatru” dar arheologii au identificat și cărămizi inscripționate ”LVM” (Legio V Macedonica).

Scrisoarea regelui maghiar András al III-lea din anul 1291 se referă la drepturile regale asupra salinelor, din care reiese că mina exista din anul 1200, aparținând administrativ de Oficiul Sării din Turda.  În anul 1762 s-a trecut de la exploatarea de suprafață la exploatarea subterană. Sarea extrasă se lega în piei de bivol și era trasă la suprafață cu patru perechi de cai. Însă mineritul sistematic apare doar din anul 1787 când sarea de la Praid devine proprietatea trezoreriei din Viena. Dar vechile metodele de exploatare în salinele au fost reorganizate in Transilvania după Primul Război Mondial (1920) de către statul român. Începând cu anul 1945 se introduce metoda de exploatare prin explozie.

Muntele de sare din zona geografică Praid a fost strâpuns de pârâul Corund, rezultând  ”Cheile Corundului, supranumit  ”Canion de sare”, stâncile de sare cu suprafețe dantelate fiind cunoscute înca din secolul  al XVIII-lea. Dolinele mari semiînchise au vegetație și microclimat specific și sunt de o frumusețe exotică,

Zăcămintele de sare din Salina Praid  s-au format în urmă cu 13,5 milioane de ani, sub un climat tropical foarte cald. Stratul de sare inițial avea o grosime de circa 400 de metri. Straturile groase de sedimente care s-au depus ulterior au presat stratul maleabil de sare, care s-a ridicat sub forma unor ciuperci cu înălțimi de peste 1000 de metri în unele locuri ajungând chiar până la suprafața pământului. Corpul de sare format este cel mai mare corp diapirogen de sare gemă din țară. La Praid este unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa, depozitul de sare având diametre de 1,2 km x 1,4 km și o adâncime de 2,7 km.

Aerul sărat din Salina Praid poate trata infecțiile cronice ale aparatului respirator, amigdalite, sinuzite, astm bronșic, bronșite astmatiforme, diverse forme de alergii, oboseală sau stare de nervi. Însă cei care suferă de tuberculoză, claustrofobie, tensiune mare sau boli acute respiratorii ar fi bine să nu intre în salină, pentru că aceste afecțiuni ar putea să se agraveze. Temperatura medie anuală la Salina Praid este de 16 grade C.

În anul 1993, în Salina Praid a fost amenajată o capelă unde turiștii  pot participa la slujbe religioase ortodoxe, catolice sau reformate. Aici se organizează și nunți, botezuri dar și recitaluri sau concerte.

La 1250 m de la intrarea în salină la o adâncime de 200 m se află centrul de speleo- și climatoterapie, unde pacienții beneficiază de asistență medicală permanentă. În anul 1960 aici s-a deschis o bază de tratament cu aerosoli.

Muzeul mineritului amenajat în Salina Praid merită să fie vizitat.

O atracție turistică este și Galeria Vinurilor, aflată la 100 de metri adâncime și unde se găsesc  peste 500 de sortimente de vin care provin din 25 de zone viticole din șase țări.

Băile Mezotermale cu apă sulfurică-calcică cu concentrație de sare ridicată se află la  200 de metri de la intrarea în mină. Bazinele în aer liber se alimentează dintr-un puț forat la 2200 m adâncime prin care se extrag zilnic 46 000 l apă la temperatură de 46 grade C.

Centrul de Wellness se află în apropierea ștrandului și este dotat cu bazine cu apă termală sărată, piscine, jacuzzi, saune, băi de abur, locuri de joacă pentru copii, terasă cu șezlonguri și sală de fitness.

Un alt obiectiv turistic în Praid este Casa Fluturilor Exotici.

La Praid a devenit o tradiție și organizarea in luna septembrie a celebrului Festival al sarmalelor.Având în vedere atracțiile deosebite, Praidul merită să fie vizitat de cât mai mulți turiști din țara noastră dar și din străinătate.


Csaba László TÖRÖK

In memoriam: Geta TÖRÖK
Stațiune balneară cu mină de sare
Praid - județul Harghita
Arta clasica la Salina Praid
Arta clasica la Salina Praid
Arta moderna la Salina Praid
Arta moderna la Salina Praid
Biserica Ecumenica din Salina Praid
Biserica Ecumenica din Salina Praid
Degustari la Salina Praid
Degustari la Salina Praid
Muntele de sare si Canionul de sare Praid
Muntele de sare si Canionul de sare Praid
Praid
Praid
Restaurant in Salina Praid
Restaurant in Salina Praid
Strandul din Praid
Strandul din Praid
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate