CEDO a stabilit clar:
Codruta Kovesi a avut dreptate!
Klaus Iohannis:

“Atributiile Curtii Constitutionale trebuie modificate”


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că doamnei Kövesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei Curții Constituționale a României de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA. Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kövesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire.

O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția.

Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice. Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuțiile Curții Constituționale trebuie modificate.

Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții. Însă este evident că Parlamentul actual, în această configurație politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcție a doamnei Kövesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor.

Acesta este partidul care vreme de trei ani a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar, prin construirea unei legislații penale menite să-i protejeze pe infractori, și nu pe cetățenii onești. Timp de trei ani, prin acest proiect construit împotriva celor mai elementare reguli de funcționare a unei societăți democratice, PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă, menite să discrediteze pe toți cei care ar fi putut să-i împiedice să-și atingă scopul.

Nu mă aștept ca astăzi, când CEDO a hotărât că doamnei Kövesi i s-au încălcat drepturi fundamentale, PSD să se grăbească să înființeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru. Însă nu mă îndoiesc că românii vor sancționa PSD, prin vot, evident, pentru toate aceste acțiuni extrem de grave.
Comunicatul ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis azi o decizie care subliniază din nou importanța deosebită a statului de drept într-o democrație.

Fără posibilitatea de a apela la o justiție liberă și independentă nu există libertate sau proces democratic.

Curtea a decis astăzi că Laura Codruța Kövesi a fost înlăturată pe nedrept de la conducerea DNA.

Președintele Klaus Iohannis a salutat această decizie.

Suntem de acord cu Președintele Iohannis că drepturile fundamentale ale d-nei Kövesi au fost încălcate și că accesul liber la justiție și libertatea de expresie sunt valori esențiale într-o societate democratică.

Această decizie reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale.

Statele Unite vor sprijini întotdeauna principiile democratice, drepturile fundamentale și statul de drept.

Câștigătoare a titlului Femeia Curajoasă a anului 2014 acordat de Ambasada SUA, iar acum Procuror Șef European, d-na Kövesi ilustrează valorile curajului, justiției și onoarei.

Astăzi o felicităm din nou.

SUA vor continua să sprijine independența judecătorilor și a procurorilor în combaterea corupției folosind toate mijloacele aflate la dispoziție.
Ana Birchall:
Valer Dorneanu si Tudorel Toader ar trebui sa demisioneze!

Revin cu cateva elemente de fond ale deciziei CEDO de azi (5 mai a.c.- n.r.):

Rămân la părerea mea ca domnul Valer Dorneanu, raportor in aceasta speța, moral nu poate sa mai rămână judecător și președinte al CCR și ar fi trebuit deja sa își fi depus demisia de onoare. La fel și domnul Tudorel Toader, trebuia deja sa fi demisionat atat din calitatea de membru al Comisiei de la Veneția și si rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iași. Consider ca se impune in regim de urgentă modificarea legii privind funcționarea CCR. De asemenea, se impune revizuirea Constituției.

In ceea ce priveste decizia de astazi, CEDO a hotărât in unanimitate ca au fost încălcate drepturi stipulate in Conventia Europeană a Drepturilor Omului, lucru foarte grav pentru imaginea României interpretându-se ca, din aceasta perspectiva, in România poate exista un deficit de democrație. CEDO retine, de asemenea, ca s-a incalcat principiul mentinerii independentei sistemului judiciar. CEDO a constatat grava încălcare de către CCR a propriilor sale competente constituționale și a jurisprudențe CEDO. Prin introducerea unor paragrafe in decizia sa, CCR a interzis și practic blocat posibilitatea de a se adresa instanței naționale pentru a contesta măsura revocării, incalcandu-se astfel dreptul la un proces echitabil. CCR a blocat practic posibilitatea unei actiuni in justitie impotriva procedurii. In paragrafele 68, 69 si 70 ale Deciziei nr. 358, CCR scoate practic revocarea din competenta instantei de contencios administrativ pe motiv ca ar fi vorba exclusiv despre un raport de drept constituțională. Cu alte cuvinte,CCR s-a transformat in instanta de judecata, care a pronuntat o sanctiune disciplinara inatacabila. Un alt abuz este ca CCR i-a impus presedintelui un ANUMIT continut al decretului si anume sa revoce procurorul-sef DNA. Chiar si in cazul constatarii unui conflict, CCR avea indrituirea sa ceara doar ca presedintele sa execite o anumita prerogativa, dar nu sa stabileasca si continutul ei.

CEDO mai retine și ca fostul ministru al justiției, domnul Tudorel Toader nu a prezentat dovezi concludente privind acuzatia de „management defectuos al procurorului șef” revocand-o practic pentru implicare in dezbateri publice, încălcându-se astfel dreptul la liberă exprimare. Cu alte cuvinte, fostul ministru al justiției domnul Tudorel Toader a încălcat drepturile omului in faimoasa sa “ievaluare”!

P.S. Cât despre recentele declarații ale personajelor principale ma abțin sa mai comentez ca s-au făcut oricum de rușine : unul nu are niciun sentiment altul plasează vina la CCR! Onoarea și respectul fata de CCR și România impune demisia de onoare in secunda doi!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că România a încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare prin decizia Curții Constituționale care a obligat la demiterea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Magistrații au subliniat că actualului procuror-șef al Parchetului European i-a fost încălcate drepturile prin imposibilitatea de a contesta decizia Curții Constituționale care a condus la revocarea din fruntea DNA în iulie 2018.

Laura Codruta Kovesi a făcut o plângere la CEDO în care susține că procedura de revocare de la șefia DNA a încălcat drepturile omului pentru că nu a avut calitatea de parte în conflictul soluționat de Curtea Constituțională, nu a fost citată și nici nu a avut măcar posibilitatea de a exprima un punct de vedere în apărarea sa.

Mai exact, Kovesi a arătat că dreptul la un proces echitabil i-a fost încălcat prin imposibilitatea de a avea acces la o instanță în care să-și apere drepturile cu privire la revocarea disciplinară din funcția de procuror-șef DNA.

Iar dreptul la liberă exprimare a fost încălcat prin demiterea sa, în baza unei evaluări a fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, care a fost făcută după ce s-a exprimat public în calitate de șef la DNA pe mai multe reforme legislative care afectau sistemul judiciar: modificările legislative privind amnistia/grațierea, Codurile Penale și Legile Justiției.

Laura Codruța Kovesi nu a cerut despăgubiri materiale prin sesizarea făcută în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, dar decizia magistraților europeni trebuie să producă efecte de acum în viitoarele hotărâri luate în România privind revocarea procurorilor.

Președintele Iohannis a semnat pe 9 iulie 2018 decretul de revocare din fruntea DNA a Laurei Codruța Kovesi ca urmare a deciziei Curții Constituționale care a stabilit că șeful statului trebuie să respecte procedura de revocare din funcție demarată de ministrul Justiției de atunci, Tudor Toader.

Procedura de revocare a demarat pe 22 februarie 2018 când Tudorel Toader a prezentat un raport cu 20 de “acte și fapte de netolerat într-un stat de drept”. Raportul ministrului justiției referitor la șeful DNA a primit aviz negativ din partea Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), iar președintele Klaus Iohannis a anunțat inițial că nu va da curs cererii de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, fapt ce a condus la sesizarea înaintată la CCR care a decis că președintele este obligat să dea curs solicitării și să emită decret de revocare.

La finalul lui 2019, Consiliul European și Parlamentul European au convenit asupra numirii Laurei Codruța Kovesi în fruntea nou-înființatului Parchet European.

Parchetul European va fi un organism independent al Uniunii, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR). În acest scop, EPPO va desfășura investigații, va efectua acte de urmărire penală și va exercita acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre.

În prezent, 22 de state membre participă la cooperarea consolidată (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania).

Se preconizează că EPPO își va începe activitatea în noiembrie 2020. EPPO va avea sediul la Luxemburg.
15 mai 2020
 
 
 
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 5 (904) Mai 2020
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 5 (904) Mai 2020
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993,
Anul XXVIII -
nr. 5 (904) Mai 2020
Promovam  performanta  economica!