15 mai 2020
Cristian Erbasu: 
Daca nu lucram consistent, oamenii buni vor lua calea Vestului


Pe perioada crizei generate de pandemia de COVID-19 este important ca domeniul constructiilor sa nu se opreasca, deoarece este una din sursele care rotesc motoarele de repornire a economiei, a declarat  Cristian Erbasu, proprietar Constructii Erbasu si vicepresedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) la videoconferinta pentru antreprenori „Cum trecem impreuna criza”, organizata de Ziarul Financiar si Banca Transilvania.

„In zona contructiilor, activitatea a continuat si in Spania, Italia, mai putin in zonele in care au fost cazuri dramatice, dar investitiile trebuie sa scada cat mai putin posibil. Proiectele de dezvoltare trebuie sa fie sursa de repornire a economiei, daca acestea se inchid, pe orizontala sunt afectate multe activitati. Chiar si serviciile, daca vrem sa-si revina, avem nevoie ca unitatile de prodctie sa diminueze ritmul cat mai putin posibil. Servicile vor fi revitalizate doar daca exista productie (…) Daca acum chiar s-ar hotari sa se recupereze timpul pierdut din ultimii 30 de ani. Dar si aici e nevoie de planificare. Noi am solicitat contructorilor, pentru ca este nevoie ca statul sa vina cu un plan de investitii pe 3-4-5 ani, iar noi sa ne putem organiza de acum si sa stim pe ce ne putem baza. Sa avem predictibilitate in urmatoarea periaoda. Suntem intr-o situatie critica, in alte tari s-au prevazut bugete mari pentru investitii. Din pacate, daca noi nu vom lua startul, daca ei incep mai rapid decat noi, iar vom avea probleme cu resursa umana. Daca noi intarziem aceste investitii in Romania, oamenii buni vor lua calea Vestului, iar noi vom ramane fara specialisti, iar peste un an, cand vom avea nevoie de ei, nu-i vom avea. (…) Daca acum coboram foarte mult parametrii economici, va fi mai greu sa reluam cresterea. Cu cat inregistram scaderi mai mici, cu atat revenirea va fi mai usoara.

Nu am primit niciun raspuns din partea statului. Aici este o problema, aceste planificari sunt prelucrate lent. Spre rusinea noastra, pentru cazuri critice trebuie sa fie anumite depozite, dar ale noastre - de materiale de costructii - sunt goale, abia acum aloca anumite bugete pentru a crea depozite pentru situatii critice.

Probabil ca acum sunt mii sau sute de santiere, depinde de dimensiunea lor. Din nefericire aceste santiere au avut un avant chiar nesperat de mare in ultimul an, iar acum toti care erau implicati in proiecte s-au trezit cu o problema care daca se prelungeste poate avea un impact foarte mare asupra domeniului.

Este evident ca acum impactul si reactia vin din zona contractelor rezidentiale, imobiliare, unde investitorii privati au o temere, mai ales acele santiere care nu au reusit sa vanda toate spatiile sau apartamentele, iar imediat dupa 15 martie, acestia si-au pus probema daca vor mai avea clienti si daca vor mai putea folosi intr-un exercitiu economic investitiile. Este greu de previzionat acum in cazul depozitelor, birourilor, daca acestia vor mai avea acelasi numar de clienti pentru ca viata dupa aceasta pandemie se va modifica in ceea ce priveste locatiile.

Noi avem in general contracte in care beneficiarii sunt autoritati ale statului, 20% din contracte sunt beneficiari privati, care au restrans, nu au sistat contractele, dar au diminuat ritmul. Spre exemplu, a fost solictat la unul din proiecte cu 5 cladiri de apartamente, s-au limitat la 2 unde au si vandut. La cele cu statul e bine ca au continuat, ca autoritatile au insistat pe mentinerea ritmului, dar, din pacate, autoritatile locale au luat  masuri, unele justificate, altele precipitate.

(…) In Romania, avem mult de recuperat in ceea ce priveste capitalul autohton. In contructii, suntem cu mult in urma multor tari din jurul nostru. Companiile care au capital romanesc sunt mici, sau daca unele au dimensiuni comparabile cu companii medii din strainatate, acestea nu stiu la ce sa se astepte in urmatorii ani, pe termen mediu macar, daca nu chiar lung.

Cu constructori am avut multe discutii in cadrul federatiei noastre si desi erau companii care soliciatu ajutoare din spartea statului, am ajuns la ideea de a insista mai mult sa fim lasati sa ne continuam activitate. In ceea ce priveste somajul tehnic, noi de 20 de ani avem o Casa Sociala de Protectie a Angajatilor, in care noi bagam bani pe timpul perioadei in care lucram pentru a putea plati muncitorii pe timpul iernii, acum incercam sa folosim cat mai putin suspendarea contractelor si sa folosim mai mult aceasta Casa Sociala.De plecat nu mai pot pleca, majoritatea curselor catre Asia sunt blocate acum. Ei isi continua activitatea, sau stau in spatiile de cazare si respecta regulile impuse de autoritati.

Din cei 2.000 de angajati, noi avem 450 din strainatate care lucreaza. La mijlocul lunii martie am avut o situatie in care nu au mai vrut sa iasa la munca, dar le-am explicat ca daca respecta regulile nu se vor imbolnavi. Unde apar cazuri, masurile trebuie sa fie dure, severe si se poate ajunge inclusiv la inchiderea santierelor”.
Ce fac companiile lui Erbasu?
Companiile de construcţii deţinute de Cristian Erbaşu sunt implicate în construcţia stadioanelor Steaua (Ghencea) şi Rapid (Giuleşti). Alte proiecte la care lucrează firmele de construcţii ale lui Cristian Erbaşu sunt sala polivalentă din Oradea, sala polivalentă de la Mioveni, restaurări la câteva facultăţi din zona Panduri ale Universităţii din Bucureşti, anvelopări de blocuri în sectoarele 1, 4 şi 6, reţele de termoficare şi apă-canal, dar şi câteva tronsoane rutiere - în Berceni, Giurgiu şi Craiova.
Anul II, nr. 5 (6) Mai 2020
Anul III, nr. 5 (17) Mai 2020
Anul II, nr. 5 (6) Mai 2020
Anul II, nr. 5 (15) Mai 2020