SARDEGNA,
Vinurile DEI NOURAGHI prin papilele FNDA...
28 noiembrie 2023
O vizită organizată pentru prima oară în Sardegna, denumită și ISOLA DEI NOURAGHI, de către Marian Timofti președinte al www.FNDA.ro, cu destule întâlniri și degustări puse la punct într-un interval de timp foarte scurt, a fost o adevărată revelație atât pentru noi, ca vizitatori, cât și pentru producătorii pe care i-am vizitat și care au apreciat obiectivitatea de care întregul grup a apreciat vinurile oferite spre degustare.
În doar 3 zile, au fost vizitate 8 crame, degustate aproape 50 de vinuri, în contextul în care în prima zi am degustat 5 vinuri de la o cramă, fără a o vizita (ne-au fost aduse la Agroturismul unde eram cazați, iar ultima zi am vizitat doar două crame care au fost cele mai reprezentative, din anumite puncte de vedere.
Ziua cea mai grea a fost ziua a doua, în care am vizitat 5 crame și degustat cele mai multe vinuri, acesta fiind și un criteriu de apreciere al producătorilor pentru profesionalismul de care am dat dovadă.
Fiecare vin a fost prezentat, analizat, discutat și evaluat corect de către membrii grupului, lucru pentru care producătorii vizitați au avut cuvinte de laudă despre interesul arătat vinurilor, a selecției prezentate și a curiozității noastre pentru soiurile autohtone și modul acestora de a fi vinificate.
Am degustat desigur soiurile reprezentative, Vermentino și Cannonau, insula Sardinia este cu siguranță terroir-ul preferat pentru aceste soiuri care reprezintă cea mai tipică expresie a producției regionale de vin. Provenite din peninsula Iberică, au ajuns în Sardinia prin Corsica la sfârșitul secolului al XIX-lea și din ținuturile granitice meteorologice ale Gallura, unde și-au găsit habitatul ideal, s-au răspândit apoi în întreaga insulă, unde în prezent ocupă o suprafață de aproximativ 5.000 de hectare. Vermentino cultivat în Sardinia oferă un vin cu o mare personalitate care nu este comparabil cu alte vinuri italiene și străine care poartă și ele același nume. Cannonau, de asemenea, are o expresie unică față de alte vinuri, din același soi, vinificate în alte părți.
Vermentino și-a găsit cel mai bun areal în zona GALLURA, unde a obținut și recunoașterea DOCG, (Denumire de Origine Controlată și Garantată), singura din Sardegna, motiv pentru care vânzările acestui vin au cunoscut creșteri substanțiale. Desigur că, aceste creșteri se datorează și producătorilor care au trecut la o viticultură de calitate, cu reduceri semnificative pe plantă (am întâlnit cazuri și de 1,0-1,5 kg de struguri per butaș, adică între 4500-5500 de kg la hectar, vinuri albe care au o durată de viață mai mare, noi degustând Vermentino di Gallura din 2007, cu expresii dintre cele mai nebănuite ale soiului, date cu siguranță și de terroir-ul de proveniență.
O vizită scurtă dar intensă, complexă și plăcută, provocatoare și plină de curiozități, care ne-a pus la încercare capacitatea de a reuși să înțelegem și să apreciem o zonă nouă, un terroir necunoscut, soiuri despre care doar am auzit și să întâlnim niște oameni absolut minunați.
Tamara Timofti