9 Mai 2024

În Europa Centrală şi de Est, România reprezintă un exemplu în multe domenii - de la apărarea Flancului Estic al NATO, la consolidarea democraţiei, a drepturilor omului şi a statului de drept, a afirmat  preşedintele Klaus Iohannis, la primirea premiului Distinguished International Leadership acordat de Consiliul Atlantic. Consiliul Atlantic este un think tank american fondat în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaţionale.

Președintele României a subliniat că acceptă distincţia „ca o recunoaştere a conducerii României, în ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO şi partener şi prieten al SUA”.

„Începând din 2001, cu câţiva ani înainte de a adera la NATO, şi apoi de-a lungul celor două decenii în postura de membru, România şi poporul român au luat decizii îndrăzneţe, curajoase şi hotărâte pentru a consolida ţesutul democratic al societăţii noastre, pentru a fi la înălţimea angajamentelor noastre privind securitatea transatlantică şi pentru a transforma ţara noastră într-o ancoră a stabilităţii strategice, a prosperităţii şi a progresului într-o regiune încă tulburată a Europei”, a nuanțat președintele României.

Klaus Iohannis a subliniat importanţa strategică a regiunii, evocând un discurs al actualului preşedintele al SUA, Joe Biden: „În 2011, vicepreşedintele Joe Biden a fost pe aceeaşi scenă, pentru a primi acelaşi premiu şi a susţinut o declaraţie foarte puternică privind angajamentul Americii în Europa Centrală. El a spus: A sosit timpul pentru Europa Centrală. Aţi arătat că sunteţi pregătiţi pentru provocările noastre comune, dornici să le faceţi faţă şi capabili să le rezolvaţi. De aceea, în America, nu ne mai gândim la ceea ce putem face pentru Europa Centrală, ci mai degrabă la ceea ce putem face împreună cu Europa Centrală”, a reamintit preşedintele României.

România „s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina” În acest sens, a comentat președintele Klaus Iohannis  războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi  modul în care au reacţionat statele NATO din regiune. „Ţările noastre au avut capacitatea să acţioneze unitar, cu hotărâre şi să reprezinte o forţă puternică de descurajare împotriva expansionismului rusesc, în acelaşi timp rămânând fideli valorilor noastre democratice transatlantice fundamentale. Nu există altă dovadă mai puternică în acest sens decât modul în care statele noastre de pe Flancul Estic au răspuns la agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi la nevoile vitale ale Ucrainei de a se apăra şi de a respinge acest oribil atac rusesc”, a detaliat președintele Klaus Iohannis, susţinând că România „s-a aflat cu adevărat în prima linie prin eforturile sale de a ajuta Ucraina”. Preşedintele Iohannis a reamintit că peste 7,5 milioane de ucraineni au trecut graniţa în România căutând refugiu, siguranţă şi liberă trecere.

Președintele României, Klaus Iohannis,  este primul şef de stat european onorat cu Distinguished International Leadership Award, în cei 24 de ani de la înfiinţarea Consiliului Atlantic. Consiliul Atlantic din SUA a decis să acorde acest premiu preşedintelui României „ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european”.

Printre personalităţile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului The Atlantic Council Distinguished Leadership Award se numără preşedinţii Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) şi George H.W. Bush (2009), vicepreşedintele SUA Joseph R. Biden Jr. (2011) - actualul preşedinte al SUA, preşedinţii Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) şi Jose Manuel Barroso (2014), prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), cancelarul german Helmut Kohl (2009), prim-ministrul britanic Tony Blair (2008).

(Informații preluate de la Administrația Prezidențială)
Presedintele Iohannis premiat de Consiliul Atlantic
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Publicatie de informatie medicala şi educatie sanitara editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei
Grupul de presa Top Business
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!