15 martie 2024

La 30 de minute după anunțul făcut la București privind candidature presedintelui Iohannis la funcția de Secretar General al NATO, Politico a publicat un material de opinie semnat de Klaus Iohannis intitulat ”Președintele României: o viziune pentru viitorul NATO”.

Timp de 75 de ani, NATO a descurajat cu succes agresiunea și a asigurat pacea în zona euro-atlantică, sprijinind în același timp democrația și libertatea în Europa și America de Nord.

NATO a jucat un rol esențial în protejarea și promovarea intereselor noastre de securitate și a valorilor comune - cele ale democrației, libertăților individuale și statului de drept - așa cum sunt consacrate în Tratatul Atlanticului de Nord. În plus, atracția sa gravitațională a dus la valuri succesive - și de succes - de extindere, subliniind relevanța sa continuă pentru toți cei care doresc să trăiască în libertate și securitate.

Solidaritatea, unitatea și coeziunea sunt pietrele de temelie ale NATO, potrivite pentru un mediu în continuă evoluție, datorită deceniilor de transformări și adaptări semnificative. Mergând înainte, legătura transatlantică este și va continua să fie în centru, susținută de angajamentul ferm consacrat în clauza de apărare colectivă a articolului 5 din Tratatul de la Washington.

Cu toate acestea, astăzi ne confruntăm cu amenințări și provocări din toate direcțiile, inclusiv întoarcerea războiului pe continentul european - o realitate pe care o considerasem pentru totdeauna îngropată în paginile istoriei. Una dintre lecțiile importante pe care le-am învățat este că, cu cât Europa este mai puternică în cadrul NATO, cu atât întreaga Alianță devine mai sigură. În acest scop, recentele aderări ale Finlandei și Suediei au dovedit vitalitatea NATO - și că ușa noastră rămâne deschisă.

NATO are puterea și capacitatea necesare pentru a depăși orice obstacol și vom face acest lucru bazându-ne pe angajamentele, realizările noastre și, nu în ultimul rând, pe unitatea noastră de valori. Dar, pe măsură ce lumea noastră devine mai complexă și mai imprevizibilă, NATO trebuie, de asemenea, să se schimbe și să se adapteze.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a spulberat pacea și a modificat grav mediul nostru de securitate, reverberând dincolo de limitele zonei euro-atlantice. Și Rusia va rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa Alianței în viitorul apropiat.

Terorismul, instabilitatea generalizată, concurența strategică în creștere și avansarea autoritarismului - toate acestea provoacă interesele și valorile NATO. Acțiunile maligne ale statelor și a actorilor nestatali deopotrivă au un efect perturbator asupra structurii interioare a societăților noastre. Între timp, erodarea arhitecturii de control al armelor, dezarmare și neproliferare, pe care o construim de ani, subminează și mai mult stabilitatea noastră strategică.

Pentru a aborda acest spectru larg de amenințări și provocări, NATO trebuie să fie echipată corespunzător. Scopul cheie al Alianței este de a asigura apărarea colectivă a tuturor Aliaților prin îndeplinirea celor trei sarcini principale ale sale: descurajare și apărare, prevenirea și gestionarea crizelor și securitatea colaborativă. Ca atare, bazându-ne pe adaptarea politică și militară în curs, trebuie să facem NATO și mai puternică.

Pentru a realiza acest lucru, propun un decalog pentru NATO: În primul rând, vom accelera îndeplinirea celor trei sarcini de bază ale Alianței. Vom consolida descurajarea și apărarea în conformitate cu deciziile de la Madrid și Vilnius și ne vom adapta poziția multi-domeniu, inclusiv mobilitatea militară, la complexitatea mediului actual.

Puterea și descurajarea merg mână în mână, iar întărirea primei le va hrăni pe cea din urmă. Astăzi, granițele noastre de est și de sud sunt cele mai expuse amenințărilor și trebuie consolidate în consecință și în întregime. În plus, nu trebuie să uităm Nordul Înalt și Balcanii de Vest, deoarece importanța lor pentru securitatea noastră este incontestabilă.

În continuare, vom spori cooperarea cu partenerii noștri, construind o agendă de parteneriat mai ambițioasă. Cei care sunt vulnerabili și expuși riscului au nevoie de rezultate concrete și în timp util. Cei din vecinătatea sudică au nevoie de angajamentul nostru, sprijinul și dialogul constant. Iar partenerii noștri cu opinie similară - în primul rând din Indo-Pacific - vor fi primii cu care vor lucra în susținerea dreptului internațional și a ordinii bazate pe reguli.

Nimic nu este mai important astăzi decât asigurarea victoriei Ucrainei în lupta sa existențială

Apoi, vom dezvolta în continuare prevenirea și managementul crizelor ca instrumente de promovare a securității și stabilității în regiunile de interes strategic pentru Alianță.

În al doilea rând, nimic nu este mai important astăzi decât asigurarea victoriei Ucrainei în lupta sa existențială și putem face acest lucru oferind tot sprijinul necesar, oricât de mult va dura. Avem, de asemenea, o obligație morală, politică și strategică de a ne asigura că Ucraina avansează în mod constant pe calea spre viitoarea aderare la NATO, precum și spre aderarea sa la UE.

În al treilea rând, trebuie să îmbunătățim interoperabilitatea și să dezvoltăm rapid o bază industrială de apărare puternică în întreaga Alianță. Acest lucru ar servi obiectivelor complementare de reaprovizionare a stocurilor, creșterea capacităților noastre de descurajare și apărare, precum și furnizarea de asistență Ucrainei.

Vom încuraja o industrie europeană de apărare mai puternică și mai capabilă

De asemenea, vom încuraja o industrie europeană de apărare mai puternică și mai capabilă, care să fie complementară și interoperabilă cu NATO. În al patrulea rând, deși am rămas în urmă cu finanțarea apărării, beneficiind de ceea ce credeam a fi un dividend de pace veșnic de mulți ani, acest lucru nu mai este posibil.

Cu toții trebuie să facem tot posibilul pentru a ajunge la minim 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare și să investim cel puțin 20% în echipamente majore, cât mai curând posibil. Finanțarea adecvată trebuie, de asemenea, să fie orientată spre rezultate și însoțită de creșteri ale eficienței.

În al cincilea rând, deoarece amenințările cu care ne confruntăm astăzi depășesc dimensiunea militară, trebuie să oferim o rezistență mai puternică Alianței și membrilor săi, contracarând amenințările hibride și cibernetice și protejând infrastructura critică.

În al șaselea rând, întrucât o Alianță mai puternică este una în care unitatea, solidaritatea și legăturile transatlantice funcționează complementar, întărindu-se reciproc, ne vom concentra mai mult pe consultările și coordonarea politică. Aceasta va include contribuții din partea tuturor organismelor relevante ale NATO, bazate pe un dialog consolidat între structurile politice și militare.

În al șaptelea rând, putem și trebuie să facem mult mai mult pentru a consolida parteneriatul strategic NATO-UE. Afinitatea naturală dintre aceste două organizații și multitudinea de interese pe care le împărtășim ne obligă să consolidăm dinamica relației noastre, bazându-ne pe combinația potrivită de angajament la nivel înalt, cooperare instituțională și dialog între personal.

În al optulea rând, confruntându-se cu realitatea tehnologiilor emergente și perturbatoare, a inteligenței artificiale și a calculului cuantic, NATO poate rămâne în frunte doar prin accelerarea transformării sale digitale și creșterea investițiilor în inovare. Cu toate acestea, trebuie să facă acest lucru în timp ce abordează simultan schimbările climatice și implicațiile sale de securitate.

Trebuie să îmbunătățim semnificativ apărarea cibernetică, ceea ce va adăuga și mai multă putere posturii noastre. Și ca Alianță bazată pe valori, trebuie să investim cu seriozitate în toate direcțiile agendei securității umane, păstrând demnitatea și incluziunea în centrul nostru.

În al nouălea rând, ca o completare importantă a poziției de descurajare și apărare a Alianței, trebuie, de asemenea, să consolidăm rolul cheie al NATO ca forum de consultare, coordonare și pregătire în domeniul controlului armelor, al dezarmării și al neproliferării.

Și în al 10-lea rând, adaptarea continuă a Alianței noastre trebuie să fie însoțită de o privire introspectivă asupra propriilor noastre metode de lucru. În calitate de principali factori ai agendei NATO, Aliații sunt cei care vor decide asupra noilor modalități de conducere a deliberărilor și de pregătire a deciziilor, asigurând în același timp o reprezentare geografică echilibrată. A sosit momentul să pregătim NATO pentru viitor.

Politico
Klaus Iohannis: O viziune pentru viitorul NATO
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Publicatie de informatie medicala şi educatie sanitara editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei
Grupul de presa Top Business
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!