de Constantin DUMITRU


21 octombrie 2021

Inevitabila cădere a guvernului s-a produs în condiţiile în care USR, o adunătură de orgolii mari şi inteligenţe mici, s-a asociat cu AUR, apoi s-a repezit sa facă temenele PSD-ului pentru a-şi satisface pohta de a-l scoate pe Florin Cîţu din postura de premier. Motivul era unul simplu - premierul a schimbat niste ministri penibili: pe Vlad Voiculescu, catastrofal la sănătate şi un escroc mai mic (şcolit de Mazăre la Constanţa) care ajunsese ministrul justiţiei.

Nominalizarea lui Ciolos ca premier (absolut firească dar care conţinea şi o lecţie pe care USR n-a priceput-o) a accelerat guiţatul useriştilor dar a prelungit criza.

PSD (câştigătorul în domeniul imaginii al acestei răfuieli de doi bani) n-a propus prermier pentru că îi convine electoral situaţiunea.

Preşedintele a propus recent un premier de la PNL, altcineva decât Florin Cîţu, cum se aşteptau mulţi - pe generalul Nicolae Ciucă, un om serios pe care nici adversarii PNL nu-l contestă. USR imediat a guiţat că nu votează decât dacă se urcă iar la butoane, inclusiv cu papagalul de la Constanţa ceea ce nu se va întâmpla cu certitudine. PSD a jucat la mai multe capete, dar situaţiunea îi convine aşa cum e.

E posibil să rămânem cu guvernul interimar Câţu toată iarna. Consecinţele ar fi catastrofale. Nu doar problemele pandemiei vor fi greu de rezolvat, dar deciziile în plan economic sunt cvasiblocate, banii de la Uniunea Europeană vor fi greu de luat etc, etc.

Cu un cinism greu de suportat dar tipic, PSD, exact cum a facut şi la începutul pandemiei, doreşte cu ardoare eşecul guvernării PNL (indiferent care ar fi costurile pentru România) pentru a câştiga cu un scor uriaş la viitoarele alegeri indiferent când ar fi.

USR se bazează pe electoratul sturlubatic (aici s-ar putea să se înşele) şi practic vrea să înlocuiască PNL. Nu va obţine nici cât a obţinut în 2020 şi cu mare siguranţă nu va mai putea niciodată sa facă vreo alianţă cu cineva.

AUR speră să crească (ceea ce, din păcate, e posibil să se întâmple) dar va fi cam în aceeaşi situaţie, adicătelea nu va accepta nimeni o alianţă cu el. Evident, AUR şi USR nu pot face o majoritate nici separat nici împreună, o alianţă a lor devenind subiect de studiu la cursurile de psihiatrie.

Diaspora are din nou posibilitatea să influenţeze în bine reacţiile electoratului românesc dar începe să fie cazul ca şi românii din România să folosească neuronii mai frecvent decât hormonii. Pentru că, dincolo de infracţiunile comise de istericii antivaccinişti (unele plasabile în zona crimelor contra umanităţii), vaccinarea a fost şi un test de inteligenţă pierdut cu succes de mulţi. Uneori, cu viaţă cu tot.

Aşadar, criza politică se va întinde şi extinde, guvernarea cu guvern minoritar va fi şi dificilă şi uneori ineficientă. Sigur, unii se aşteaptă la miracole, cum ar fi să treacă guvernul Ciucă. Absolut exclus nu e, dar e greu de crezut că PSD va accepta (are şi el un electorat pitecantrop pe care nu-l poate ignora, deşi partidul s-a mai spălat şi are şi electori inteligenţi şi civilizaţi) o guvernare relativ stabilă fie şi doar pentru iarna care vine.

Atacurile furioase la adresa lui Klaus Iohannis (in cazul cărora USR şi AUR iar sunt aliaţi) probabil că se nasc din teama că preşedintele are totuşi o soluţie.
România guvernată fără guvern?

Partidul balama USR a trecut la stadiul de partid cu balamaua stricată
  Editorial
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!