10 decembrie 2020
Bucureștiul a fost ales în urma unui vot, dintr-o listă iniţială de șapte orașe pe care se mai aflau Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și Leon (oraş spaniel). În finală au intrat Capitalele României și Belgiei. Bucureștiul câștigând cu 15 voturi la 12.
Principala activitate a centrului va fi gestionarea fondurilor pentru securitate cibernetică din bugetele de cercetare ale UE. Este vorba despre miliarde de euro. Intr-un termen foarte scurt, vor fi acordate primele două miliarde de euro. Acest centru, obţinut printr-o activitate diplomatică remarcabilă, va creaşte reputația României, o ţară care are şi şcoli remarcabile de cibernetică şi specialişti de clasă din domeniu recujnoscuţi la nivel internaţional.
“La miez de noapte, o veste extraordinară (…) În urma unui vot la Bruxelles, România este țara care va găzdui nou înființatul Centru European pentru Securitate Cibernetica. Este practic prima agenție europeană care se va instala în tara noastră de când am intrat în UE, în urmă cu aproape 14 ani. Felicitări tuturor celor care au lucrat de multe luni și cu multă hotărâre pentru ca acest lucru să se întâmple : oameni politici, din administrație și diplomați!”, a transmis Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa.
Reamintim că din 2019 țara noastră este membru cu drepturi depline al Centrului de Excelență NATO pentru Atacuri Cibernetice În 2014, România și-a asumat rolul de lider al Fondului NATO de Sprijin pentru Ucraina în domeniul Apărării Cibernetice, proiect care s-a încheiat în 2017.
Prima agentie europeană cu sediul in România
Noul Centru European pentru Securitate Cibernetică