16 iunie 2022

Din momentul înființării Administrației Parcului Natural Văcărești, Asociația a fost exclusă, gradual, din procesul de administrare, până în punctul în care, la începutul acestei luni, organizația a anunțat printr-un comunicat de presă că renunță la parteneriat și cere demisia actualei conduceri a Administrației.

Parcul Natural Văcărești, cel mai mare spațiu verde din Capitală, și-a dobândit numele și statutul de arie naturală protejată prin munca de zece ani a Asociației Parcul Natural Văcărești.  El există ca arie naturală protejată din 2016, tocmai datorită unui proces de cercetare, documentare, lobby și mobilizare civică realizat de Asociația Parcul Natural Văcărești.

In 2017 Asociația obținea un contract de administrare, semnat de Ministerul Mediului. In 2018 guvernul Dăncilă adopta ordonanța de urgență 75/2018, prin care organizațiile neguvernamentale pierdeau dreptul de a administra arii naturale protejate. Parcul Natural Văcărești a intrat în administrarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

Au urmat trei ani , în care autoritățile nu au reuşit protejarea și dezvoltarea parcului, din lipsă de personal și de expertiză. În acest timp,  Asociația a fost cea care s-a ocupat, fără vreo obligație legală, de Parcul Natural Văcărești.

„Între 2019 și 2021 s-a întâmplat ceva ca în Stan și Bran. Administrația noastră a fost desființată. Am fost dați afară cu un șut în fund, însă parcul a rămas, din punct de vedere administrativ, al nimănui, pentru că Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) nu avea capacitate să preia parcul în administrare.  Acolo erau doar doi oameni care trebuiau să se ocupe de vreo șapte situri Natura 2000 din Ilfov și de Parcul Natural Văcărești. În administrația organizată de noi între 2017 și 2019 am avut 12 oameni”, a declarat presei directorul executiv al Asociației Parcul Natural Văcărești, Dan Bărbulescu. 

In 2020, la presiunea ministrului Mediului Costel Alexe, ANANP a încheiat un contract de parteneriat cu Asociația, care și-a oferit sprijinul prin acțiuni de informare, conștientizare și promovare, dar și prin suport pentru redactarea planului de management și a regulamentului parcului.

Primăria Municipiului București (PMB) a intrat în joc dfin 2021,  la presiunea  Asociației.

„Am salutat acest lucru, pentru că noi am zis că Parcul Natural Văcărești nu poate fi administrat fără prezența administrației publice locale. E un parc situat pe teritoriul administrativ al orașului București, ba chiar și pe teritoriul administrativ al primăriei de sector, aceste entități trebuie să fie implicate în administrarea parcului”, declara Dan Bărbulescu.

Asociația a pus la punct o formulă de co-administrare a Parcului împreună cu Primăria,.

Președintele României, Klaus Iohannis, însoțit de Ministrul Mediului Tánczos Barna, au făcut o vizită în Parcul Natural Văcărești, cu ocazia Zilei Pământului, pe 22 aprilie 2021, ocazie cu care Președintele a acordat Înaltul Patronaj acestui parc.

„Am zis că n-are rost ca PMB sau orice entitate care vine să administreze parcul să-și dezvolte, știu și eu, un serviciu de vizitare a parcului, pentru că asta putem să oferim noi, fără bani publici. Noi am oferit aceste servicii gratuit.  PMB poate veni cu partea administrativă, de infrastructură. Poate, de exemplu să gândească și să conecteze parcul cu celelalte zone verzi-albastre ale orașului, poate să asigure paza, salubrizarea, întreținerea și dezvoltarea infrastructuri de vizitare”, precizeaza Dan Bărbulescu.

În iunie 2021, primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat un document de parteneriat cu Asociația. Parcul Natural Văcărești a intrat din nou în procedură de dare în administrare, iar Asociația și PMB au aplicat pentru a administra împreună parcul.  Dosarul depus de cele două entități a fost refuzat de ANANP,  pe motiv că ONG-urile nu pot fi co-administratori, în baza ordonanței din 2018. Aceeași instituție care semna, cu numai un an în urmă, un parteneriat cu Asociația pentru administrarea parcului, o împiedica acum să devină administrator.

„Eu am sugerat reprezentanților Primăriei Generale atunci să contestăm decizia ANANP. Reprezentanții primăriei, nu vorbesc de primarul general, ci de consilierii domniei sale, au zis: «Nu vrem să facem scandal. O să participăm noi singuri, cu dosarul depus inițial și după ce vom deveni administratori, Asociația va deveni partener, în secunda doi»,

Parcul Natural Văcărești a fost astfel dat în administrarea PMB, iar în decembrie 2021 a apărut, sub umbrela Primăriei, Administrația Parcului Natural Văcărești. La conducerea instituției a fost detașată consiliera personală pe probleme juridice și de mediu a primarului general, Ștefania Simion, cea care întreținuse discuțiile de colaborare cu Asociația Parcul Natural Văcărești.

Dacă propunerea de contract a Asociaţiei oferă acesteia dreptul să dezvolte proiecte și acțiuni de mobilizare, să contribuie cu date și consultații pentru alcătuirea planului de management sau să intervină pentru salvarea animalelor sălbatice rănite, contractul propus de Administrație admite aceste lucruri numai „la cererea Administrației Parcului Natural Văcărești” sau dacă aceasta le „apreciază necesare”.



„Dacă semnam chestia aia, deveneam un fel de anexă mică a Administrației Parcul Natural Văcărești, pe care noi am ajutat-o să preia parcul. Am zis că noi nu semnăm așa ceva, pentru că nu acesta este spiritul colaborării noastre, cu care am pornit”, concluzionează Dan Bărbulescu.

Până la urmă, nu s-a mai semnat niciun parteneriat, iar cele două instituţii, în loc să colaboreze în beneficiul Parcului Natural Văcărești, au ajuns să lucreze în paralel și să

Una dintre cele mai mari probleme pe care Parcul Natural Văcărești a avut-o până acum a fost lipsa pazei. Din acest motiv, de-a lungul timpului au avut loc incendii care au distrus până la 30.000 metri pătrați din aria naturală protejată. Directorul executiv al Asociației, Dan Bărbulescu, a declarat PressOne că a transmis Administrației un plan de acțiune în acest sens încă din luna februarie, însă nu a primit niciun răspuns:

Parcul a rămas nepăzit, deși acum se află în administrarea Primăriei. În luna aprilie  a.c.a avut loc un nou incendiu, care a cuprins aproape 15.000 metri pătrați din Parc. Directoarea Administrației, Ștefania Simion, a declarat pentru PressOne și mai apoi a anunțat și public că de luna aceasta Parcul se va afla în paza Poliției Locale.

„Noi în ultimii trei ani de zile am plantat arbori de jur-împrejurul parcului, pe limita exterioară, pentru a construi o «perdea verde» care să protejeze parcul de traficul care-l înconjoară și care să ofere spațiu de biodiversitate și refugiu pentru speciile care «fug» din calea orașului. Se construiește și se va construi mult în jurul parcului. Și toate spațiile astea verzi, care nu fac parte din parc, vor fi betonate. Acolo trăiesc animale, în special păsări. Am oferit acestor specii prin intervenția noastră spații. Să vină spre parc, acesta era interesul nostru. Să creăm această barieră verde. Anul acesta ni s-a interzis continuarea lucrului la acest proiect pe motiv că nu există plan de management”, declară Dan Bărbulescu.

Potrivit  Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Administrația Parcului Natural Văcărești a contractat, prin achiziții directe, servicii de fotografiere a Parcului în valoare de 70.000 lei, și de întocmire a regulamentului pentru Parc, care au costat 8.740 lei.

Au fost achiziționate,  de Primăria Sectorului 4 , partener al Administrației, studii geotehnice și hidrologice, fiecare în valoare de aproape 66.000 lei.  Aceeasi primarie a achiziționat, fără licitație, „servicii de coordonare și pregătire a proiectului de investiții Amenajare Parc Natural Văcărești” în valoare de 129.500 lei.

Prin parteneriatul propus și înțelegerea avută cu Primarul General al Capitalei, Asociația Parcul Natural Văcărești punea la dispoziția Administrației în mod gratuit datele științifice și studiile realizate în cei 10 ani de activitate, regulamentul parcului avizat de ANANP și o bază de mii de fotografii.



Administrația a achiziționat, din bani publici, servicii de fotografiere de 70.000 lei pentru Parc, deși Asociația punea la dispoziție o bază de mii de fotografii din parc. Foto: Captură de ecran SEAP

Administrația și-a asumat elaborarea planului de management în decurs de un an. Însă Asociația a început același demers în 2017, iar colaborarea ar fi putut accelera mult procesul, apreciază Dan Bărbulesc: „Pentru toate lucrurile pe care le-am amintit, în special studii, date științifice, Administrația Parcului Natural Văcărești a contractat servicii din bani publici, deși noi le-am oferit gratuit. Mi se pare că asta se cheamă proastă guvernare. Este și motivul pentru care am reacționat săptămâna trecută, în momentul în care am primit o notificare că foișoarele din parc vor fi demolate”.

Asociația Parcul Natural Văcărești a montat și întreținut structurile, care serveau drept spații de observare a naturii pentru vizitatori, încă din 2016. Aflând de intențiile Administrației de a le demola, Asociația a solicitat o expertiză tehnică. Potrivit lui Dan Bărbulescu, răspunsul a fost că foișoarele vor fi cu totul înlocuite. În discuția telefonică cu PressOne, directoarea Administrației a precizat că expertiza a fost realizată și în final, doar trei structuri vor fi remontate.

„Am zis că întrerupem colaborarea pentru că era un consum energetic și de creativitate, de resurse și umane și financiare pentru noi, să înțelegem ce se întâmplă la Administrația Parcului Natural Văcărești.

Soluția pe care am cerut-o este schimbarea conducerii. Ne-am permis să cerem demisia, venind în continuarea declarației publice a Primarului General, din 10 mai, că va exista un concurs pentru funcția de director al Administrației Parcului Natural Văcărești”, concluzionează Dan Bărbulescu.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a dovedit deschidere spre dialog și dorința de colaborare cu Asociația pentru administrarea Parcului Natural Văcărești, spune Dan Bărbulescu. Însă Administrația, care îi este în mod direct subordonată Primarului General, nu pare să împărtășească aceeași viziune.

După ani de zile în care Asociația s-a ocupat de mentenanța, dezvoltarea și cercetarea ariei naturale, Parcul Natural Văcărești o ia de la zero, pentru că așa vrea Administrația.

Parcul Natural Văcărești este cel mai mare spațiu verde compact al capitalei. Format pe locul proiectului comunist Lac Acumulare Văcărești, a devenit în timp, fără intervenția omului, un ecosistem în care trăiesc zeci de specii de animale și plante. Asociația Parcul Natural Văcărești a lucrat din 2012 pentru protejarea acestei oaze naturale din inima Capitalei și evidențierea beneficiilor sale pentru comunitate.
Parcul Văcărești arde

Primăria București refuză să colaboreze cu echipa care l-a gestionat 10 ani
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!