Trei județe nu mai au apă pentru agricultură.
Ministrul Petre Daea afirmă că se vor accelera lucrările pentru sistemul de irigații
25 iulie 2022

Trei județe- Teleorman, Olt și Dolj nu mai dispun de apă pentru a iriga. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut anunțul, pe pagina sa de Facebook. În acest context, ministrul dă asigurări că se vor accelera lucrările pentru sistemul de irigații.

“Din cauza faptului ca nivelul Dunării a scăzut, la stațiile de pompare din amenajările Giurgiu - Răsmirești , SPA Pietrișu, amenajarea Viișoara, SPA Roptoare, SPA Gârla Iancului, amenajarea Olt - Călmățui, SPA Dunărea, amenajarea Terasa Corabia, SPA Celei, stația Vâlcovia, amenajarea Sadova - Corabia, SPA L1, amenajarea Nedeea - Măceșu, SPA1 Nedeea, amenajarea Calafat - Băilești, SPA Basarabi, amenajarea Cetate - Galicea Mare, SPA 1, nu mai există nivel de exploatare. Apele s-au îndepărtat de țărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducțiune, nu mai avem apă la prize. La Zimnicea o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă”.

În perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetație este bună, iar culturile nu sunt afectate, .În acest context și în plină secetă, ministrul Petre Daea afirmă că se vor accelera lucrările pentru sistemul de irigații.

“Acum toată atenția se îndreaptă spre lucrările de investiții, urmărindu-se graficele de execuție, impunându-se un ritm accelerat al lucrărilor, în așa fel încât să ne realizăm programul de investiții pentru reabilitarea sistemului de irigații din România. Întreruperea pompării apei în sistem o transformam într-o bună oportunitate de executare a lucrărilor în stațiile de pompare și de impermeabilizare a canalelor de aducțiune și distribuție. Ministerul Agriculturii asigură finanțarea tuturor lucrărilor prevăzute în Programul Național de Reabilitare a Sistemului de Irigații în perioada 2022-2027, aprobat de Parlamentul României. Programul de Reabilitare a Sistemului de Irigații in România este obiectiv prioritar pentru Ministerul Agriculturii”.

Foto: Petre Daea, Facebook