Potrivit Organizatiei Mondiale a Turismului, turismul
eno gastronomic este un segment in crestere rapida si
unul dintre cele mai dinamice din acest sector. In
Europa se inregistreaza aproximativ 600 000 de vacante
dedicate vinului si alimentelor, si peste 20.000.000 de
calatorii care includ activitati eno gastronomice.
Interesul pentru aceste experiente au fost principalul
motiv pentru a calatori, perceptia relevantei acestui
aspect au stimulat turistii pentru vizite ghidate la
ferme si crame, festivaluri si evenimente legate de vin
si mancare, adesea combinate cu experiente culturale
sau de cumparaturi.
Intr-o lume tot mai deschisa si mai globalizata, turistul
cauta experiente autentice, este tot mai interesat sa
depaseasca consumul simplu de produce tipice si aspira
sa-si cunoasca originile, procesele si metodele de
productie si prin acestea teritoriul, evenimentele
istorice, artistice si sociale.
Deci alimentele si vinul sunt cultura, sunt expresii ale
unui teritoriu, al oamenilor care traiesc acolo, a
traditiilor si a autenticitatii sale si sunt in acelasi timp
elemente de identificare si diferentiere fata de altii.
Drumul vinului romanesc,
pierdut printre gropile habarnistilor
de Tamara TIMOFTI
Interesul pentru mancare si vin nu se termina dupa ce
vacanta s-a sfarsit, turistii satisfacuti au tendinta de a
se intoarce sau de a recomanda zona vizitata.
Dar sa ne intoarcem pe plaiurile noastre...Oare la noi
s-ar putea realiza trasee eno-turistice libere? Adica
deschise iubitorilor de turism si de povesti cu/sau fara
vin?
Dupa indelungi cautari, mi-am dat seama ca nu se
poate asa ceva intr-o zona viticola din Romania,
deoarece: ori nu faci parte dintr-un grup organizat, ori
nu ai programat acea vizita, ori suntem prea putini ca
sa „desfaca” producatorul o sticla cu vin....
M-am intrebat care sunt cauzele unui asemenea
comportament dezastruos din punctul meu de vedere, si
cum ar putea fi remediat acest asa zis...”dezastru”.
Ziua Nationala a Gastronomiei si a Vinului
va fi sarbatorita in ultima duminica
a lunii octombrie
de Diana DUMITRU