22 aprilie 2021

UiPath, prima companie  creată în România care a reușit să se listeze la Bursa din New York, a obţinut un succes uriaş, reușind să vândă acțiuni peste ținta propusă, mai exact 1,34 de miliarde  dolari, potrivit Reuters.Fiind prima companie românească ce a devenit unicorn, adică a fost evaluată la peste 1 miliard dolari, ea a vândut 23,89 milioane de acțiuni la un preţ de 56 dolari pe acţiune. În urma acestei IPO (Ofertă Publică Inițială), compania a fost  evaluată la 29 miliarde  dolari.

21 aprilie 2021 a fost prima zi de tranzacționare pentru acțiunile UiPath  regăsite sub simbolul „PATH”. Acțiunile UiPath au deschis în creștere cu 17% în prima zi de tranzacționare pe Bursa din New York.  Prețul de deschidere a fost de 65,50 de dolari. Momentul ales a fost foarte bun, pentru că, şi sub inluenţa pandemiei, orice business îşi propune să automatizeze procesele și să se digitalizele.

UiPath și-a mutat sediul din Romania în SUA inclusiv pentru că Daniel Dines, creatorul său, împreună cu echipa pe care a construit-o iniţial în România, a anticipat această evoluţie. Compania utilizează inteligenţa artificială şi instrumente digitale pentru a furniza la preţuri semnificative  mijloace capabile pentru ca mari companii şi agenţii guvernamentale să îşi automatizeze procesele de rutină în domenii precum contabilitate şi resurse umane.

UiPath, înfiinţată în România în anul 2005 sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015,  are printre clienţi entităţi precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald’s Corp, Duracell şi Swiss Re. În anul fiscal care s-a încheiat la 31 ianuarie 2021, UiPath a înregistrat pierderi semnificativ mai reduse decat in anul anterior ( 92,40 milioane faţă de 519,90 milioane de dolari), aceste pierderi fiind inevitabile, mai exact reprezentand investiţii uriaşe. Veniturile au urcat la 607,60 milioane de dolari, de la 336,2 milioane de dolari.

În 2018, compania a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Creatorul şi conducătorul companiei Daniel Dines, despre care am scris mai pe larg inclusiv in februarie a.c., a devenit clar cel mai bogat român din toate timpurile moderne (are peste 6 miliarde dolari), fiind în top 500 la nivel mondial (pe locul II in România a ramas Ion Tiriac cu circa 1,2miliarde dolari, aflat si el pe locul 1200 la nivel mondial).

La 31 ianuarie 2021, UiPath avea 2.863 de angajați full time, dintre care 122  la sediul din  New York și 727 la București. Lor li se adauga peste 2000 de alţi angajaţi în multe a ţări unde UiPath activează. E semnificativ faptul că şi clienţii din 30 de ţări importante ale lumii sunt semnificativi şi ei contribuie direct la impunerea unuia dintre cele mai importante branduri la nivel mondial.

Diana DUMITRU
UiPath
Simbolul succesului mondial românesc creat de Daniel DINES
Daniel Dines
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
ARTICOLE
Top Corporate Top Corporate