16 septembrie 2020

Patronatele din turismul balnear au cerut Guvernului redeschiderea centrelor de tratament balnear şi a piscinelor interioare, care contribuie la creşterea imunităţii şi, implicit, la scăderea riscului ca oamenii să se îmbolnăvească de Covid şi de alte boli, asa cum au precizat reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), ai Aliantei pentru Turism si desprespa.ro într-o conferinţă de presă (găzduită de Ana Hotels, unde doamna Simona Constantinescu, General Manager şi deopotrivă specialist de clasă în domeniu a fost o gazdă desăvârşită)  România e singura ţară din Uniunea Europeană unde erau închise staţiunile balneare, centrele de tratament şi piscinele interioare.
OPTBR: Este necesară redeschiderea urgentă
a centrelor de tratament balnear
Simona Constantinescu,
General Manager Ana Hotels
dr Mihaela Cucu,
preşedintele Comisiei medicale a OPTBR
Florin Bazavan,
director general al Bacolux Hotels şi   vicepreşedinte al OPTBR
Nicu Radulescu,
presedintele OPTBR
Dumitru Luca,
preşedintele Alianţei pentru Turism
Janos Fulop-Nagy,
prim-vicepreşedintele OPTBR
Redeschiderea piscinelor interioare este miza esentiala a acestei cereri. Cu atât mai mult cu cât, oricât ar fi toamna de blândă, la finele lui septembrie se cam termină utilizarea piscinelor exterioare. Exceptând, fireşte acele zone unde apele termale permit accesul in piscinele exterioare si după ce ninge.

Constantin DUMITRU
„Riscul de contaminare cu Covid a oamenilor care vin în staţiuni balneare este minim, însă riscul de a dezvolta complicaţii ale bolilor pe care le au, de a dezvolta boli noi sau de a li se accentua disfuncţiile, dizabilităţile este maxim. Gândiţi-vă că cei peste 65 de ani au fost restricţionaţi timp de două luni să iasă din casă, ei nu s-au mişcat, nu au respirat aer proaspăt, starea lor de sănătate a involuat în cele două luni şi au nevoie ca de aer de aceste tratamente balneare”, a subliniat Mihaela Cucu, preşedintele Comisiei medicale a OPTBR.
Florin Bazavan, director general al Bacolux Hotels şi și  vicepreşedinte al OPTBR a prezentat soluţiile aplicate la hotelurile Afrodita şi Diana din Băile Herculane şi a apreciat că există toate condiţiile pentru deschiderea piscinelor interioare.
„Turismul balnear aduce în staţiunile balneare circa un milion de turişti. Circa 90 - 95% sunt cetăţeni români. Dintre aceştia, 40% sunt cei care vin prin Casa Naţională de Pensii, deci oameni vulnerabili. Aceşti oameni sunt foarte serioşi şi sunt foarte corecţi în ceea ce priveşte igiena şi purtatul măştii. Aceşti 40% sunt oameni de peste 65 de ani cărora pur şi simplu li se prelungeşte viaţa, trăiesc mai mult datorită tratamentelor balneare. Ceilalţi vin la tratamente unii pentru prevenţie, alţii vin în zonele de spa şi wellness pentru relaxare”, a precizat Nicu Rădulescu, preşedintele OPTBR.
Dumitru Luca, peşedintele Alianţei pentru Turism a atras atenţia asupra necesităţii refacerii forţei calificate de muncă în staţiunile balneare şi a păstrării specialiştilor pe care riscăm să-i pierdem.
Janos Fulop-Nagy, prim-vicepreşedintele OPTBR, a evidentiat, la rândul său,  că şi oamenii tineri şi activi au o nevoie foarte mare de centre de relaxare şi să respire aer curat, departe de marile oraşe poluate. „Începutul de secol XXI în care trăim este plin de boli ale civilizaţiei. Suntem stresaţi, nervoşi, expuşi la tot felul de acţiuni ale mediului în care trăim, ne îmbolnăvim cu nervii, cu sufletul, cu aparatul respirator, din cauza poluării. Cel mai bun loc unde ne putem duce este o staţiune balneară sau o staţiune climaterică, cu aer curat, să ne relaxăm. Cam aşa ar trebui să gândim, că toată populaţia este expusă stresului. Odată şi odată, aceşti oameni vor ajunge să fie spitalizaţi. Turiştii se duc acum pentru astfel de servicii în Bulgaria sau în alte ţări din regiune.
Ioana Marin, peşedintele fondator al organizaţiei desprerspa.ro apreciază că numărul posibililor turişti şi implicit pacienţi avizaţi din ţară şi străinătate este din ce în ce mai mare şi există riscul să-i pierdem dacă nu răspundem acum corespunzător cererilor lor.
„Nu există în acest moment nicio raţiune de niciun fel ca staţiunile balneare să fie închise. România, a concluzionat Nicu Dumitrescu,  este singura ţară din Uniunea Europeană unde sunt închise staţiunile balneare, centrele de tratament şi piscinele interioare” El a avertizat că multe dintre companiile din acest sector sunt aproape de insolvenţă şi faliment, iar specialiştii care s-au format în domeniu au început să plece din ţară. „Am trimis două adrese Guvernului, una la începutul lunii iulie şi alta la finalul lunii august. Nu cunoaştem motivele pentru care încă nu funcţionăm, pentru că este dovedit ştiinţific faptul că virusul nu se propagă prin apă”, a precizat chiar cu un pic de umor preşedintele OPTBR.
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate