31 august 2020

Câți dintre noi am mers măcar o dată în Delta Dunării, acest loc unic, pentru care mulți străini renunță să meargă în locuri însorite pline de restaurante, baruri și celelalte facilități ale vieții?

Spre deosebire de alți ani, anul acesta locurile de cazare în Deltă au fost ocupate sută la sută pentru o bună perioadă de timp.

Închiderea temporară a hotelurilor de pe litoral, distanțarea locurilor la plajă care a dus la o diminuare resimțită a posibilității de a ne bucura de soare, sau pur și simplu dorința de a descoperi locurile sălbatice, neumblate, dar minunat de frumoase ale Deltei, nu știm exact care a fost cauza, dar important este că cei care s-au întors din Deltă au spus că vor reveni cu prima ocazie și că doresc să revadă cât mai curând alte frumuseți încă nedescoperite ale acesteia.

Până și înspăimântătoarele „armate” de țânțari, milioanele de insecte care până nu de mult erau o scuză pentru a nu merge în Deltă, au devenit dintr-o dată suportabili: frumusețea Deltei a reușit să fie superioară fricii, o frică mai mult indusă sau invocată ca scuză, dar mai mică decât cea de...COVID.

Delta merită să fie văzută chiar și trei zile, deși nu vei vedea Delta ci doar un canal al ei și pe acela din viteza unei bărci cu motor, însă vei fi spectatatorul unor scene unde insectele, păsările, peștii, plantele își joacă rolul pe scena vieții lor într-un act neîntrerupt, fără odihnă și unde fiecare în parte este o vedetă.

Plimbările cu barca pe canale, popasul la localnici, vestita pădure Letea cu caii ei sălbatici printre dune de nisip, locul unde Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră de mii de ani, iată câteva aspecte de luat în considerație atunci când ne gândim să mergem în Deltă.

Noi am ales cazarea la Hotel Anastasia, un hotel plutitor, mai ales că îl cunoaștem pe propietarul care ne-a așteptat la Murighiol, așa cum face cu toți turiștii care se programează la el. La Murighiol am lăsat mașina într-o parcare păzită și, cu barca cu motor a hotelului, am ajuns la Uzlina.

Aici, pe noi și pe ceilalți turiști, ne aștepta prânzul, format bineînțeles din pește proaspăt. Imediat după prânz, dar și după nelipsita țuică, am plecat cu barca cu motor pe canale și am așteptat asfințitul care îți taie respirația. Aici, în Deltă, dacă vorbești strici vraja spectacolului naturii.

Cred că fiecare dintre cei care vizitează Delta are amintirile, fotografiile, peisajele cele mai frumoase...cu răsărit și apus de soare.

Dar parcă simți mai mult viața adevărată din Deltă atunci când ești cazat chiar pe apa care o formează, și unde fotografiile sunt „unice”.În următoarele două zile, excursiile pe canale cu denumiri pe care cred ca nici  unul dintre noi nu le ține minte, dacă nu este localnic, locuri  cu colonii de lebede, pelicani, cormorani, rațe,  pescari care împart peștele cu păsările, toate la un loc au fost o minunată încărcătură de frumos și de liniște pe care nu o vom uita prea curând.

M-a impresionat Caraorman, o așezare care pe timpuri era vestită, cu o industrie destul de puternică și care azi este o ruină, cu blocuri părăsite și diguri, care nu se știe cât vor mai  rezista.

Nu se face absolut nimic din partea autorităților, pentru reabilitare, pentru întreținere, doar turismul şi dragostea turiștilor pentru aceste frumuseți va putea să întrețină familiile care locuiesc aici și chiar să contribuie, nu neapătrat prin donații, la deschiderea unei școli pentru cei câțiva copii din zonă, altfel ne vom trezi în fața unui alt „eșec al celor care  conduc” și împotriva cărora nu se va lua nici o măsură.

Veniți să vizitați acest paradis, bucurați-vă de existența lui pe teritoriul țării noastre, beneficiaţi de frumusețile incredibile pe care Delta le are de oferit, de produsele indigene, de rețetele locale despre care s-au scris cărți întregi datorită diferitelor etnii care-și duc viața de zi cu zi pe aceste „meleaguri plutitoare”.

Un paradis sălbatic care poate deveni un prieten al generațiilor viitoare, așa cum este și pentru noi, dacă-l vom respecta și vom încerca să nu-l alterăm și să nu-i modificăm „cursul”.

Vizitați Delta Dunarii!

Tamara TIMOFTI
COVID-ul ajută, Delta Dunării a avut de câștigat!
jhdr
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate
Publicatie pe internet dedicata selectiei turismului de calitate