15 mai 2020

               Top Business:   Apreciati ca o buna parte a turismului balnear poate functiona si in perioada prezentei  Coronavirus, evident, fiind respectate conditiile de evitare a infectarii  turistilor-pacienti?

            Nicu RADULESCU: Dupa parerea mea, in prima faza vor putea beneficia de tratament balnear persoanele de varsta sub 65 ani si care nu au suferit de COVID, pana nu se dobandeste o experienta in privinta aplicarii regulilor de distantare sociala si conditiilor de siguranta epidemiologica. In plus, nu se cunosc inca multe lucruri despre convalescenta bolnavilor cu COVID, pana nu apar clarificari in acest sens este bine sa nu luam in calcul tratarea lor in statiunile balneare.

Turismul balnear se poate redeschide cu terapii de grup cu distantare, efectuate in aer liber, in conditiile de bioclima specifice fiecarei statiuni, profitand de actiunea sanogena a aerului ionizat de munte, de aerosolii marini, emanatiile naturale de gaze (mofete), etc. Este bine sa se evite pentru inceput terapiile care implica interactiunea directa pacient-terapeut si tratamentele in spatii inchise.

In faza urmatoare, se va putea lua in calcul efectuarea terapiilor care presupun apropiere oaspete-terapeut in spatii deschise. Urmatorul pas va fi redeschiderea spatiilor de tratament inchise, respectand cu strictete conditiile de distantare sociala, de reamenajarea a spatiului, de stabilire a unor noi circuite, etc. Va trebui luat in calcul un grad mai mic de incarcare a hotelurilor si a bazelor de tratament, tocmai pentru a putea fi respectate aceste conditii.

             T.B.: Cum vor fi pregatite spatiile care pot asigura conditii de cazare cu  izolare corespunzatoare, servirea meselor, tratamente in spatii adecvate si deplasari (plimbari) in zona hotelurilor?

             N.R.: Pentru protectia oaspetilor, angajatilor si a locatiei, proprietarii si operatorii trebuie sa-si amenajeze spatiile de cazare, spatiile publice, spatiile de tratament, zonele exterioare si toate activitatile interne conform noilor reglementari, astfel incat riscurile de contaminare sa fie reduse la maxim. Sunt necesare reguli atat pentru angajati, cat si pentru oaspeti si trebuie ca acestea sa fie bine cunoscute si respectate. Managementul trebuie sa asigure un control permanent al tuturor departamentelor.

Unitatile cu peste 100 camere sunt mai expuse riscului de contaminare, de aceea trebuie inchise o parte din zonele de acces si unele spatii, tinand cont ca masurile de distantare vor scadea automat gradul de ocupare. Vor trebui stabilite, pe cat posibil, circuite separate pentru oaspeti si angajati.

Trebuie asigurate in toate spatiile publice, precum si in cele folosite de personal dispensere cu senzor de substante dezinfectante.

Masurile de preventie includ spalarea temeinica a mainilor  cu apa si sapun, distantarea sociala si aplicarea de marcaje pentru distanta minima, purtarea corecta a  mastilor in spatii inchise si in spatiile comune  obligatorie, atat pentru oaspeti cat si pentru angajati.

Personalul va purta echipament de protectie adecvat fiecarei zone in care isi desfasoara activitatea. Curatarea si dezinfectia temeinica, completa si frecventa a tuturor zonelor comune si suprafetelor, mai ales a celor cu risc crescut de contaminare este obligatorie, precum si alimentarea permanenta a dozatoarelor pentru sapun, gel dezinfectant, hartie de unica folosinta.

Camerele vor fi curatate si dezinfectate temeinic zilnic, manipularea lenjeriei se va face in conditii de maxima siguranta.

Receptiile vor fi dotate cu o trusa medicala care sa contina gel sau servetele dezinfectante, masti, manusi de unica folosinta, saci anticontaminare pentru deseuri.

Spatiile de tratament, salile de fitness, piscinele, saunele, baile de aburi (cand va fi aprobata folosirea) vor fi curatate si dezinfectate conform protocoalelor si vor respecta regulile de distantare cu tot ce implica acest lucru.

Bucatariile, zonele de preparare si pastrare a alimentelor si preparatelor vor aplica si respecta intocmai normele stricte de curatare, igienizare si dezinfectie impuse pentru fiecare sector in parte.

In prima faza, pana la deschiderea restaurantelor si teraselor, servirea mesei se va face in modul „room service”. Trebuie sa tinem cont insa ca acest serviciu este fezabil doar in structurile de cazare cu numar redus de camere sau in conditiile unui grad mic de ocupare.Personalul care asigura servirea trebuie sa fie strict cu igiena personala si sa poarte masti si manusi.

In restaurante si baruri vor trebui respectate cu strictete normele de distantare, astfel incat intre scaunele de bar si mese sa fie de minim 2 metri.

Am adus in discutie doar o parte din recomandarile care vor trebui respectate pentru reducerea riscului de contaminare, ele sunt multe si adaptate diecarui sector de activitate. Fiecare locatie le va adapta in functie de marime, specificul activitatii, etc.



            T.B.:Luati in calcul testarea rapida a persoanelor venite la tratament balnear inainte ca acestea sa fie cazate?

            N.R.: Nu avem inca reglementari clare in acest sens. In opinia mea ar fi o buna masura de siguranta acceptarea in unitatile hoteliere si bazele de tratament a persoanelor testate in prealabil. Testele rapide bazate pe detectia de antigen pot indica infectia in faza acuta a bolii, dar si la persoanele asimptomatice, iar cele bazate pe detectia de anticorpi indica o infectie trecuta si are rol emidemiologic. Ambele insa nu sunt insa suficient de relevante, dau multe rezutate fals pozitive sau fals negative.

Mai bune sunt testele serologice care indica ca persoana respectiva a avut boala, dar standardul de diagnostic este testul RT-PCR care indica prezenta infectiei si evidentiaza virusul.

Trebuie avut in vedere faptul ca sunt oaspeti care, influentati de anumite pareri si curente emanate in mass media, nu accepta niciun tip de testare, ca si miscarile antivaccinare. Exista deci riscul pierderii aceste categorii de clienti daca se va impune testarea la admiterea in hotel sau in baza de tratament.

Cred ca trebuie sa ramana la latitudinea fiecarei unitati daca impune sau nu testarea oaspetilor.

              T.B.: Avand in vedere ca turistii in zona balneara sunt si pacienti, ei ar putea primi de la medicii de familie  trimiteri care zonele de tratament balneo, astfel incat deplasarile cu auto proprii, trenuri etc sa fie legale si posibile chiar daca vor fi limitari ale deplasarilor?

              N.R.: Multe unitati de tratament balnear au contracte cu Casele de asigurari, deci biletele de trimitere de la medicii de familie sau alti specialisti sunt necesare. In ce masura acestea vor face posibila deplasarile catre localitatile respective cu orice mijloc de transport ramane la latitudinea factorilor decidenti din Ministerul Sanatatii, Directiile de Sanatate Publica si Ministerul Transporturilor.

               T.B.: Ati luat in calcul dezbateri in sistem electronic pe aceasta tema cu specialistii din domeniu, eventual chiar o reuniune in conditii de protectie a specialistilor care ar putea vedea un spatiu balneo-spa adaptat la conditiile existentei Coronavirus?

               N.R.: Avem saptamanal discutii online intre membrii OPTBR, Secretarul de Stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, acreditat pe turism, domnul Razvan Pirjol si invitati din diferite domenii, in special cel medical, pentru un schimb permanent de bune practici, pentru a ne pregati in vederea reluarii activitatii economice, tratamentul balnear fiind inchis, dupa cum se stie, prin Ordonanta Militara.

La nivelul organizatiei, avem create comisii de specialitate; cea mai activa, in aceasta perioada, este Comisia Medicala, care s-a constituit intr-un grup de lucru impreuna cu specialisti din Ministerul Sanatatii, in vederea elaborarii unor norme sanitare de protectie pentru statiunile balneare.

Dupa reluarea activitatii, speram sa oferim exemple bazate pe experientele si performantele companiilor de turism balnear.

            T.B.: Ce sprijin asteptati de la institutiile statului pentru ca turismul balnear romanesc sa-si revina, inclusiv sa poata atrage turisti-pacienti din strainatate?

            N.R.: Situatia actuala poate genera in timp relansarea turismului balnear romanesc daca se vor respecta cu maxima responsabilitate distantarea sociala si toate celelalte recomandari facute de institutiile statului, precum si normele interne de protectie sanitara.

Organizatia noastra a intrat recent intr-o structura asociativa puternica, Alianta pentru Turism, ce reuneste 18 asociatii de turism din toata tara. In cadrul Aliantei, participam activ la elaborarea unor documente care identifica principalele prioritati pe termen scurt, mediu si lung, in ideea de a convinge Guvernul de importanta sectorului turismului, pentru ca, in urmatorii ani, acesta sa devina o prioritate nationala.

Referitor la sprijinul pe care statul ar trebui sa-l acorde turismului balnear consideram ca cel mai important lucru ar fi elaborarea unui program national de sprijinire a acestui sector prin facilitati fiscale acordate investitorilor, proiecte mari de investitii din fonduri nerambursabile, precum si promovarea sectorului pe pietele externe.

Interviu realizat de Diana DUMITRU
Relansarea turismului balnear din Romania este si posibila si foarte necesara
Interviu cu dl. Nicu RADULESCU,
Presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Patronal din Romania
Anul II, nr. 5 (6) Mai 2020
Anul II, nr. 5 (6) Mai 2020
Anul II, nr. 5 (6) Mai 2020