3 aprilie 2021

Duminică, 4 aprilie 2021 se oficiază instalarea maicii starețe de la Pătrăuți și va fi oficiată slujba festivă care  marchează reînființarea Mănăstirii Pătrăuți în jurul bisericii declarate monument UNESCO.  Slujba  respectă normele în vigoare, în curtea bisericii monument fiind amenajat un cort, slujba având loc în aer liber. La ceremonialul religios, condus de PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților participă zece maici care fac parte din obștea mănăstirii. Sunt amenajate chiliile, în care vor sta maicile, în clădirile deja existente,  inclusiv ”Casa Preotului Bucovinean” respective Constantin Morariu, contemporan cu Ciprian Porumbescu și membru în ”Arboroasa”.

Stareța Mănăstirii Pătrăuți va fi Maica Alexandra, călugăriţă de peste 20 de ani,  de la Mănăstirea Sucevița

Au fost restaurate turla și acoperișul clopotniței, s-a ridicat crucea pe biserică. Acoperișul are piese care provin chiar şi din 1720. Este vorba de o redare întocmai, cu materiale vechi, fără intervenţie cu beton sau alte materiale de acelaşi gen. Lucrările vor continua pentru finalizarea acoperișului și a părții de lucrare de la sol, inclusiv pardoseala.

Reînființarea mănăstirii va aduce beneficii de ordin religios dar și  un important instrument de valorificare  turistică a bisericii monument UNESCO. Locaşul de cult, cu o valoare arhitecturală şi iconografică deosebită, a fost promovat eficient de preotul Gabriel Herea, care  slujeşte la Pătrăuţi din toamna anului 2003, dar căruiua i-a fost  greu să se descurce pe partea turistică aproape singur şi care, de acum încolo, cu o obște de maici, va face biserica  mult mai vizibilă în turism, pentru că vizitatorii vor putea fi primiți în orice zi.

Ştefan cel Mare a construit în doar 17 ani peste 40 de biserici din piatră, prima fiind cea de la Pătrăuţi, legată de singura mănăstire de maici ctitorită de Ștefan,  şi care era implicată în tratarea şi vindecarea oştenilor răniți care apărau cetatea Sucevei.

Biserica a fost arsă de cazaci și tătari în 1653, dar și de polonezi, în 1684. După anexarea Bucovinei de către habsburgi, biserica a devenit una parohială, dată fiind desființarea mănăstirii de maici pe care o deservea.

La Biserica de la Pătrăuţi, pe care Acad. Rayvan Theodorescu o consideră “emblema ortodoxiei româneşti”se găseşte tabloul votiv cu Ştefan cel Mare şi familia sa. Este prima dintre  doar cele trei imagini pictate cu chipul domnitorului in perioada vieţii sale.

În  2003, au început ample lucrări de restaurare a picturilor bisericii. Pictura interioară este în mare parte păstrată și sunt fragmente păstrate și din pictura exterioară.(M.S.)
Mănăstirea Pătrăuți se reînființează după mai bine de 200 de ani
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!