15 mai 2020
Tudor Coman, elev LAUDE-REUT - cel mai tanar software development engineer al Adobe Romania
Revista Forbes l-a inclus pe Tudor Coman  in editia 30 sub 30 (30 performeri sub 30 de ani - n.r. TB) si l-a premiat: „Lucrez la un produs din suita Adobe Primetime pentru prevenirea fraudei in online video”

Tudor Coman este in clasa a XI-a la Liceul Laude-Reut din Bucuresti, specializarea mate-info, are aproape 17 ani si reuseste sa imbine cu succes calitatea de elev cu responsabilitatea unui loc de munca la una dintre cele mai mari companii de IT din Romania.

Tudor se considera norocos, deoarece parintii sai i-au cumparat primul calculator la varsta de trei ani. Pentru ca s-a plictisit destul de repede de putinele jocuri existente atunci, a inceput sa isi instaleze diferite programe si a devenit fascinat de cate lucruri putea face cu ajutorul unui PC. Se mai simte norocos si pentru ca parintii sai au observat inclinatia sa catre calculatoare si l-au sprijinit in toate deciziile luate ulterior.

Cand era in clasele a doua si a treia a participat la un club de robotica, unde a invatat multe lucruri despre calculatoare si tehnologie.La scurt timp, a ajuns sa invete despre aplicatii Android, si a programat pentru prima oara o aplicatie simpla, care avea un singur buton.

A lucrat, alaturi de un prieten, pe timpul verii, pe o platforma de freelancing in domeniul IT, pentru a avea contact cu piata reala si pentru a-si aprofunda abilitatile de programare, asa cum sustine, castigand, astfel, primii bani din ceea ce ii place.

Cand era in clasa a IX-a a aplicat la un program de internship in cadrul Adobe Romania dedicat studentilor, a fost chemat la interviu si acceptat o pozitie de intern.

In iulie 2018, a inceput sa mearga la Adobe. Desi initial contractul a fost pentru doua luni, iar Tudor a lucrat, sub indrumarea unui coleg senior, la un proiect; in urma rezultatelor sale, compania i-a propus sa incerce si o colaborare pe timpul anului scolar, cu un program flexibil.”Sunt fericit ca am fost dispus la momentul respectiv sa incerc, intrucat am reusit sa gasesc o formula prin care sa pot merge si la scoala, sa am rezultate academice foarte bune, iar in acelasi timp, sa pastrez legatura cu oamenii de la care am avut si am de invatat zi de zi despre ceea ce imi place cel mai mult.Acum lucrez la un produs din suita Adobe Primetime pentru prevenirea fraudei in online video. Componenta de care ma ocup are rolul de a procesa o cantitate enorma de date (big data) si de a detecta tentativele de frauda pe baza unor modele care folosesc Machine Learning”, spune Tudor.

De la 1 mai, el nu mai e doar in internship la Adobe Romania, ci  ocupa pozitia de Software Development Engineer, pentru o perioada nedeterminata. Desi pozitia este full-time, orele de lucru sunt impartite astfel incat Tudor sa poata merge si la scoala.

Cum reuseste sa imbine calitatea de elev cu experienta unui loc de munca intr-o multinationala, la doar 17 ani?

„Nu este usor, dar sunt o persoana organizata si careia ii place sa aiba mereu ceva de facut. Am observat asta mai ales stand acasa. Parca imi lipsea ceva. Uneori, in perioadele aglomerate de la scoala, ajung destul de rar pe la birou, dar incerc sa compensez cu saptamanile in care sunt mai liber si cu vacantele mai scurte din timpul anului scolar.”

Spre deosebire de multi alti tineri de varsta sa care isi planifica un viitor in afara tarii, Tudor afirma ca isi doreste sa ramana in Romania si sa studieze la Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii din Bucuresti. „Vreau sa raman in Romania deoarece simt ca pot fi schimbate lucrurile si aici. In IT oricum putin conteaza locatia geografica de unde lucrezi. Spre exemplu, echipa in care lucrez eu dezvolta software pentru piata din Statele Unite. Acesta este un alt mare avantaj al domeniului. Totusi, asa cum am zis, imi pastrez orice optiune deschisa si o sa evaluez la momentul respectiv.  Sigur este ca studiile universitare o sa le urmez in Romania, la o facultate care mi se potriveste”.

Tudor este implicat si in organizarea unei conferinte NASA, proiect inceput in  2017, dupa ce a castigat Premiul 1 la un concurs. Invitat la o conferinta anuala in SUA, a facut voluntariat si acum este implicat in organizarea acesteia, intr-o echipa mondiala.

Tudor mai are  trei proiecte in curs de patentare. „Avem clauze de confidentialitate, pot sa spun doar ca unul dintre patente este pe deep-learning, un altul este legat de un mecanism facut de noi de detectarea unor tipare de utilizare si un patent cu o interfata speciala  dezvoltata pentru produsul la care lucram. Aceste patente sunt in procesul de review intern, apoi  vor fi trimise la biroul de patente din Statele Unite, unde urmeaza sa fie verificate si aprobate. Procesul este destul de lung, poate dura si cativa ani. In orice caz  patentele sunt rezultatul unei munci in echipa, asa ca le sunt recunoscator tuturor colegilor de la Adobe cu care colaborez in cadrul acestor proiecte.”  (Sursa: Forbes.ro)
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 5 (904) Mai 2020
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - 
fondata 1993,  Anul XXVIII -
nr. 5 (904) Mai 2020
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993,
Anul XXVIII -
nr. 5 (904) Mai 2020
Promovam  performanta  economica!