Laura Codruta Kovesi a propus ca Parchetul European să înceapă anchetele
9 mai 2021

Parchetul European, noul organism de luptă împotriva infracţiunilor la bugetul UE, va putea începe anchetele la 1 iunie, după câteva luni de întârziere, a estimat şefa acestuia, Laura Codruţa Kövesi, potrivit unui comunicat publicat acum câteva zile, notează AFP.

Procurorul-şef le-a trimis o scrisoare comisarilor europeni pentru justiţie, Didier Reynders, şi bugetului, Johannes Hahn, pentru a le propune data de 1 iunie.Această nouă instanţă trebuia iniţial să-şi înceapă activitatea în noiembrie 2020. Dar termenul a fost amânat de mai multe ori, din cauza întârzierilor în desemnarea procurorilor delegaţi de către cele 22 de state participante la această cooperare consolidată.

Comisia Europeană va fi însărcinată să aprobe data de începere a operaţiunilor. Didier Reynders a insistat frecvent ca să înceapă cât mai curând posibil, cel puţin în prima jumătate a anului, subliniind urgenţa de a dispune de acest nou instrument pentru protejarea bugetului multianual al UE şi a planului masiv de redresare ataşat de aceasta. Parchetul european a numit deja cel puţin un procuror delegat pentru zece din cele 22 de state membre (Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Olanda, România, Slovacia), a precizat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a acestei instanţe, Tine Hollevoet:”Pe baza procedurilor în curs, suntem siguri că vom avea cel puţin un procuror delegat pe stat membru până la 1 iunie”. Numărul acestor procurori delegaţi se ridică acum la 40, după numirile făcute miercuri de colegiul Parchetului European, alcătuit din românca Laura Codruţa Kövesi şi 22 de procurori (unul pentru fiecare stat membru).

Colegiul a validat trei dintre candidaţii propuşi de Bulgaria, dar a respins patru din aceeaşi ţară, pentru că nu îndeplineau criteriile si mai trebuie să decidă asupra celor cinci candidaţi din Franţa.

Parchetul European va avea puterea să cerceteze, să urmărească penal şi să trimită în faţa instanţelor naţionale autorii infracţiunilor care afectează interese financiare ale Uniunii.

Parchetul a fost instalat la sfârşitul lunii septembrie 2020 la Luxemburg, unde au depus jurământul Laura Codruţa Kövesi, fost procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România. şi echipa sa de 22 de procurori. Procurorii delegaţi vor fi responsabili în ţara lor. Cinci tari ale UE nu participă la Parchetul European: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Parchetul European este o autoritate independentă competentă pentru frauda la fondurile europene, frauda TVA (pentru infracţiuni care implică mai mult de zece milioane de euro), corupţie. O criminalitate care, potivit Laurei Codruta Kovesi,  reprezintă între 30 şi 60 de miliarde de euro pe an. (SFI)
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!