8 decembrie 2022

Maia Sandu a cerut public guvernului din Republica Moldova, printr-un comunicat postat pe contul său de Facebook, să vină cu explicații despre decizia surprinzătoare a vicepremierului Andrei Spînu de a ceda Transnistriei toate gazele cumpărate de la Gazprom. Este pentru prima dată când Maia Sandu înăsprește tonul în public față de guvernul condus de premierul Natalia Gavriliță și vicepremierul Andrei Spînu, guvern al partidului PAS fondat chiar de Maia Sandu.

”Securitatea energetică este un element foarte important al securității țării și fiecare cetățean trebuie să fie informat despre deciziile luate în acest domeniu. Guvernul este dator să explice clar și fără întârziere toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare, astfel ca societatea să înțeleagă care au fost circumstanțele și condițiile ce au determinat deciziile adoptate”, a scris șefa statului moldovean care a cerut și reorganizărea activității Guvernului în domeniul energetic, ceea ce ar putea declanșa o remaniere guvernamentală sau chiar o schimbare de premier dacă partidul o va susține pe Maia Sandu. Mai exact, preşedinta Republicii Moldova a scris că ”Situația tot mai complicată din domeniul energetic și nevoia de a urgenta elaborarea soluțiilor pe termen mediu și lung reconfirmă necesitatea reorganizării activității Guvernului în acest domeniu, așa cum a fost menționat și la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 24 noiembrie 2022. Solicit Guvernului să prezinte în timp util opțiunile de reorganizare a sectorului. Guvernul trebuie să acorde atenție sporită domeniului energetic”.

Comunicarea dură a Maiei Sandu  a venit la două zile după ce vicepremierul Andrei Spînu a decis să cedeze regimului separatist din Transnistria toată cantitatea de gaze pe care o primește Moldova de la Gazprom. În schimbul gazelor, Chișinăul ar urma să primească energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, gestionată de regimul separatist pro-rus de la Tiraspol, la prețul de 73 USD/MW - ceea ce înseamnă cu 11 USD mai scump față de prețul la care aceeași centrală livra curent Chișinăului până pe 1 noiembrie 2022.

Andrei Spînu a mai fost în centrul unor controverse majore în Moldova după ce a negociat de unul singur un nou contract cu Gazprom și a gestionat o licitație-cheie pentru sectorul energiei electrice, câștigată de o companie indiană în detrimentul unei companii româneşti de stat.

La finalul lunii noiembrie a.c., Maia Sandu a încercat o schimbare a premierului Gavrilița într-o ședință nocturnă cu liderii partidului PAS, dar nu a avut sprijinul tuturor liderilor, după cum a scris presa de la Chișinău.
(L. Alexandrescu)
Maia Sandu a cerut reorganizarea guvernului de la Chişinău
Publicatie de anchete si informatii editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei
Fondata în 1991,
Grupul de presa Top Business
Publicatie de anchete si informatii editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei
Fondata în 1991,
Grupul de presa Top Business
Publicatie de anchete si informatii editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei
Fondata în 1991,
Grupul de presa Top Business