23 Septembrie, 2023

Cel mai mare Institut de Cercetare în Inteligență Artificială din Europa de Est se va construi la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, care și-a propus să pună bazele unui hub al tehnologiei viitorului.

Proiectul are o valoare de 20 de milioane de euro, din care cea mai mare parte va fi virată de Comisia Europeană. Restul fondurilor necesare provin din bugetul universității, și dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială se va întinde pe o suprafață de 13.000 de metri pătrați, în zona centrală a Clujului și va avea 30 de laboratoare, 15 săli de suport, săli de conferințe dotate cu echipamente de înaltă performanță.

În  laboratoarele institutului se vor experimenta prototipuri în diverse domenii, cum ar fi: diagnosticare medicală inteligentă, care ar putea revoluționa sistemul medical în viitor, inclusiv securitate cibernetică și soluții de transport.

„Va fi un loc de dezvoltare a unor proiecte majore de cercetare în acest domeniu. Aici mă refer la domeniul de medicină, cyborg security, robotică, automatic, blockchain și așa mai departe”, a precizat Prof.Univ.Dr. Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Important e că în proiect vor fi implicați inclusiv agenți economici interesați de tehnologia viitorului.

Cristian TIGORA
Cluj-Napoca: Performanță în utilizarea inteligenței artificiale
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!