16 iunie 2023

În primele patru luni ale anului, resursele de energie primară s-au majorat marginal cu 0,1%, creșterea datorându-se producției de energie electrică (+7%) față de aceeași perioadă a anului trecut, precizează Institutul Naţional de Statistică (INS.)

Creșterea principalelor de resurse primare de energie primară din primele patru luni a fost de 13 mil. tep (tone echivalent petrol), totalizând 10.710,4 mil. tep. Cererea a fost mai redusă pe piața internă, principalii factori fiind vremea mai caldă din această iarnă și reducerea producției industriale. În aceste condiții, dat fiind că resursele de energie au fost mai mari, surplusul de pe piață a fost exportat.

În perioada analizată, producția internă a crescut cu 3,6%  la 6,2 mil. tep iar importurile au scăzut cu 4,3% (4,5 mil. tep). În structură, se observă că cele mai mari scăderi la utilizarea resurselor primare sunt cele de cărbune (-18%) și gaze naturale (-6,3%), cantitățile importate din aceste materii prime energetice fiind la aproximativ jumătate față de primele patru luni din anul trecut.

Balanța energiei electrice, înregistrează  o scădere îngrijorătoare a consumului final pe toate paliere:

-, în economie (-5,4%),

-, casnic (-14%)

-, iluminat public (-16%).

Creșterea producției de energie electrică cu 7%, care a influențat întreaga balanță a resurselor energetice primare, a fost dată de producția din hidrocentrale (+45%) comparativ cu perioada similară a anului trecut, datorită regimului pluviometric net superior în 2023.
Cum curentul nu poate fi înmagazinat, cerere redusă la intern, exporturile de energie electrică s-au majorat cu aproape 17%.

Președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE, George Niculescu a declarat la Aspen Energy Summit, că România a fost în primele patru luni ale anului exportator net de energie: „A fo lectrică, în special pe partea de hidro, lucru care ne-a dat posibilitatea să furnizăm energie electrică şi pe celelalte pieţe, nu doar pe piaţa internă”.

Din punct de vedere al gazelor naturale, a adăugat preşedintele ANRE, producţia României cu eforturi investiţionale, a rămas oarecum aceeaşi, foarte puţin în scădere din partea unui mare producător de gaze naturale. „Cel mare producător de gaze naturale a reuşit să-şi menţină nivelul de producţie relativ constant, prin investiţii, repet”,  George Niculescu a concluzionat că România nu trebuie să  revină la situaţia de a depinde de importurile de gaze din Federaţia Rusă.

Cristian TIGORA
România a devenit exportator net de energie
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!