9 iunie 2020

Din cele peste 200 de loturi de vin ale Licitației de Vară din 28 mai a.c. mai a.c., poate cel mai special și mai neașteptat a fost  un vin roșu de Margaux ce a făcut parte din meniul trenului transcontinental Orient Expres, unul dintre cele mai celebre trenuri din lume pentru vacanţele de lux pe care le oferea.

Lansat în 1883, de Compania Internațională de Vagoane de Dormit, trenul Orient Express parcurgea, pe rute variate, distanța dintre Paris și Istanbul, în aprox. 83 de ore, trecând și prin Principatele Române, pe ruta Timișoara-Caransebeș-Craiova-Pitești-București-Giurgiu-Ruse. Creată prin negocieri extraordinare cu toate statele prin care trecea, linia feroviară internațională a devenit legendară prin călătorii ei celebri, aspect speculat și de celebrul roman “Crima din Orient Express” al Agathei Christie. Principalii clienți erau persoanele regale, diplomații, nobilii și oamenii de afaceri, iar linia și-a căpătat reputația pentru confortul și luxul său, având în garnitură vagoane de dormit și vagoane-restaurant, cunoscute pentru calitatea bucătăriilor și meniurilor lor.

Întrerupt în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, serviciul liniei se reia în 1945, și continuă inclusiv în perioada Războiului Rece, până către 1977, în ciuda deselor conflicte din regiune. Ceea ce face din acest lot de vin Margaux o raritate excepțională,  în ciuda prețului derizoriu de pornire, de doar 125 de euro.

Licitația de Vinuri a conținut și alte loturi de colecție. Cum ar fi lotul de șampanie Cristal din 1988, un lot de colecție, care a iesit la licitație la un preț de pornire de 800 de euro, mult sub cotația internațională. Creată pentru prima dată în anul 1876 pentruȚarul Alexandru al II-lea, renumiita șampanie Louis Roederer, Cristal Brut, este un clasic al casei, care și-a câștigat renumele datorită clarității și luminozității sale. O altă sticlă a legendarului brut Magnum, de data aceasta din 2009, s-a găsit înlicitațiecu un preț de pornire de doar 550 de euro.

Însă cele mai vechi vinuri din licitație datează din perioada celui de-al DoileaRăzboi Mondial, de la 1943, un lot de 9 sticle vinificate de Paul Dubois, la Chateau Saint-Georges, semn că regiunea Pauillac și-a continuat producția celebrulu iei vin roșuși în perioada de ocupație și război. Acest lot istoric a pleacat în licitație de la un preț de pornire de doar 200 de euro.

Deși licitația a atras atenția printr-o selecție de vinuri roșii și istorice de colecție, aceasta a fost  dedicată de fapt, cel puțin tentativ, șampaniilorșivinurilorușoare de vară, încantitățicâtsăasigureiubitorilor un stoc de vin pentru sezonul cald, alcătuit din loturi toate provenite din podgorii cu tradiție ale Franței, Italiei ori LumiiNoi, la prețuri situate la 30-50% din prețurile de magazin. Pe 28 mai,întregul stoc de vinuri de vară și șampanii de colecție a putut fi licitat în regim online pe platforma Artmark Live> Pe site-ul Artmark putreti8 vedesa ca preturile de vanzare au fost cele normale, adica  sensibil mai mari decat preturile de pornire.

alina.panico@artmark.ro
Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București
Publicatie culturala editata de Asociatia „Acceleratori  ai performantei”
Grupul de presa Top Business
Publicatie culturala editata de Asociatia „Acceleratori  ai performantei”
Grupul de presa Top Business
Publicatie culturala editata de Asociatia „Acceleratori  ai performantei”
Grupul de presa Top Business