Promovam performanta economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business - fondata 1993, Anul XXVII
nr.4 (891) Aprilie 2019
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Vinurile Romaniei
Congresul National de Gastronomie si Vin (editia a III-a)
Manifest pentru gastronomia si vinurile din Romania
de Diana DUMITRU
Publicatie culturala editata
de Asociatia „Acceleratori
ai performantei”
Grupul de presa
Anul IX
nr. 4 (22)
Aprilie 2019
Editor general
Constantin DUMITRU
Editori seniori
Prof.univ.dr.
Dan Boboc
Acad. Cristian Hera
Prof.dr.
Constantin Croitoru
Dr. Sergio Faleschini
Consilieri
Somm.Marian Timofti
Dr. Wienfried Senker
Dr. Iustin Urucu
Consultanti
Caius Clipcea
Dinel Cucu
Florin Fagaraseanu
Anton Ratiu
Redactia
Diana DUMITRU
redactor sef
Alexandru Mihaila - publicist comentator
Bogdan Moisii
redactor de rubrica
Iulius Fagaraseanu
redactor
Potrivit art 206 Cod Penal, responsabilitatea
juridica apartine autorilor
Contact:
Email:
Vinurile.Romaniei
@
yahoo.com
Obiceiurile culinare fac parte nemijlocita din identitatea unui
popor, din fondul valorilor comune care tin laolalta tesatura
interna a unei natiuni.Acest proiect a luat nastere odata cu
intelegerea importantei cultural si economice a traditiilor
gastronomic si din dorinta de a contribui la continuarea si
propagarea unei identitati romanesti de care trebuie sa fim
Aflat deja la cea de a III-a editie, Congresului National de
Gastronomie si Vin,organizat de Vinul.ro, Rare Foods Services si
GASTROART.RO, in colaborare cu ACADEMIA DE STUDII
ECONOMICE DIN BUCURESTI, ce are loc marti, 16 aprilie, in Aula
mare a ASE, propune cateva noutati: vor avea loc prezentari de
tehnologii, de noi ingredient si de noi concept gastronomice,
degustari si dezbateri - dar si prezentari de solutii educationale si
de alte nature pentru problemele specifice de resurse umane si de
comunicare ale acestei industrii a ospitalitatii. De asemenea, va
exista si un stand cu carti despre gastronomie, restaurante,
ospitalitate, vinuri si turism oenogastronomic.
Vor avea loc lansari si discutii libere intre cei interesati si autorii,
traducatorii sau editorii acestor volume. Editura GastroArt va
lansa volumele: „Painea, aliment si simbol - experienta sacrului”
de Varvara Buzila, un studio entografic despre paine si aluaturi
ritualice si “Carticica meseriei de bucatar - cartea de bucate de la
Cluj tiparitain 1695”, o traducere in premiera din maghiara
medievala realizata de istoricul clujean József Lukács, cel care
semneaza si notele explicative si studiul introductiv.
Programul Congresului de gastronomie si vin din 16 aprilie
2019:
Ora 10.00 - Cuvant inainte din partea organizatorilor
Dezbateri:
- “Gastronomia in secolul 21 - raspunsuri noi la intrebari
vechi”
- “Resursa umana in industria ospitalitatii - formare,
recrutare, fidelizare. Oferta industriei catre viitorii si
actualii profesionisti”
Pauza de pranz (12.30-13.30) buffet oferit de restaurantele
La Mama
- “Chefman, Chefwoman - noii eroi urbani. Viziuni asupra
noii gastronomii” - vor prezenta propriile proiecte Chefi care
au schimbat si continua sa schimbe peisajul restaurantelor
de la noi: Oana Irina Coanta, Alex Dumitru, Nico Lontras,
Alex Petricean, Cristian Preotu, Zoltan Szabo
- “Comunicare si marketing HoReCa” - o discutie detaliata
cu partenerii de comunicare ai industriei ospitalitatii,
despre noile media, personaje si metode eficiente de
promovare
Sunt asteptati la eveniment specialisti din HoReCa si din
domeniile conexe industriei ospitalitatii.Evenimentul este
sustinut de Selgros Romania si uleiurile high-oleice
Spornic, de la cel mai vechi producator autohton de uleiuri,
SC Prutul SA.
Proiectul Ziua Nationala a Gastronomiei si Vinului, initiat la prima editie a
Congresului National de Gastronomie si Vin de catre chef Nico Lontras (Rare Food
Services), Cezar Ioan (vinul.ro) si Cosmin Dragomir (gastroart.ro), a fost adoptat cu
251 de voturi pentru, doua abtineri si niciunul impotriva de catre Camera Deputatilor,
for decizional.
Astfel, autoritatile publice central si locale pot contribui la organizarea actiunilor
precizate prin acordarea de sprijin logistic si pot aloca fonduri din bugetele proprii in
limita alocatiilor bugetare aprobate.
Cosmin Dragomir (gastroart.ro) afirma:
"Este un prilej perfect pentru parteneriate
public-private prin care sa celebram gastronomia romaneasca altfel decat in
fatagratarului cu paharul de tulburel in mana. Putem organiza dezbateri,
conferinte, expozitii tematice, lansari de carte etc. Mi-as dori ca restaurantele sa
se foloseasca de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru
aceasta zi"
.
"Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinara nationala, regionala,
locala si microlocala. Promovarea gastronomiei si a vinurilor autohtone se face
dupa ureche, dupa cum il taie capul pe fiecare. Poate e timpul sa avem un concept
robust si atractiv pentru potentialii turisti, o strategie pe termen scurt, mediu si
lung care sa fie in folosul tuturor"
, declara chef Nico Lontras.
"Ziua gastronomiei si vinurilor din Romania poate fi unul dintre factorii care sa
declanseze pofta pentru (re)cunoastere, mandrie si progres. Francezii, italienii,
spaniolii, nemtii, cehii, turcii (si cam toate popoarele "cu istorie" la care ne putem
uita) au facut din gastronomie (si vinuri, unde vinul este traditional) varf de lance
pentru atragerea de turisti, pentru exporturi, pentru a reconstrui legaturile
invizibile care alcatuiesc tesatura intima a unei natiuni"
, spune Cezar Ioan
Ziua Nationala a Gastronomiei si a Vinului
va fi sarbatorita in ultima duminica
a lunii octombrie
PRODUCATORI MICI - VINURI MARI
de Sergio FALESCHINI
din aceeasi categorie
Degustare speciala,
intr-un regal al vinurilor
prezente la VINVEST
Cu neastamparul tipic asociat unui profesionalism de clasa, Lucia Parvu continua sa afirme, prin VINVEST, atat valoarea, comparabila pe plan mondial, a vinurilor romanesti, cat si capacitatea crescuta a romanilor de a aprecia si consuma vinuri de calitate. Publicam comunicatul trimis de organizatori, dar vrem sa subliniem ca VINVEST are o excelenta echipa coordonata de o profesionista de clasa - Lucia Parvu.