Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr.4 (891) Aprilie 2019
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Vinurile Romaniei
Congresul National de Gastronomie si Vin (editia a III-a)

Manifest pentru gastronomia si vinurile din Romania

de Diana DUMITRU
Publicatie culturala editata
de Asociatia „Acceleratori
ai performantei”

Grupul de presa
Anul IX
nr. 4 (22)
Aprilie 2019
Editor general
Constantin DUMITRU

Editori seniori
Prof.univ.dr.
Dan Boboc
Acad. Cristian Hera
Prof.dr.
Constantin Croitoru
Dr. Sergio Faleschini

Consilieri
Somm.Marian Timofti
Dr. Wienfried Senker
Dr. Iustin Urucu

Consultanti
Caius Clipcea
Dinel Cucu
Florin Fagaraseanu
Anton Ratiu

Redactia
Diana DUMITRU
redactor sef

Alexandru Mihaila - publicist comentator

Bogdan Moisii
redactor de rubrica

Iulius Fagaraseanu
redactor

Potrivit art 206 Cod Penal, responsabilitatea
juridica apartine autorilor
Contact:
Email:
Vinurile.Romaniei
@
yahoo.com

Obiceiurile culinare fac parte nemijlocita din identitatea unui

 

popor, din fondul valorilor comune care tin laolalta tesatura

 

interna a unei natiuni.Acest proiect a luat nastere odata cu

 

intelegerea importantei cultural si economice a traditiilor

 

gastronomic si din dorinta de a contribui la continuarea si

 

propagarea unei identitati romanesti de care trebuie sa fim

 

constienti si mandri ( (www.congresuldegastronomie.ro).


Aflat deja la cea de a III-a editie, Congresului National de

 

Gastronomie si Vin,organizat de Vinul.ro, Rare Foods Services si

 

GASTROART.RO, in colaborare cu ACADEMIA DE STUDII

 

ECONOMICE DIN BUCURESTI, ce are loc marti, 16 aprilie, in Aula

 

mare a ASE, propune cateva noutati: vor avea loc prezentari de

 

tehnologii, de noi ingredient si de noi concept gastronomice,

 

degustari si dezbateri - dar si prezentari de solutii educationale si

 

de alte nature pentru problemele specifice de resurse umane si de

 

comunicare ale acestei industrii a ospitalitatii. De asemenea, va

 

exista si un stand cu carti despre gastronomie, restaurante,

 

ospitalitate, vinuri si turism oenogastronomic.                                                        

 


Vor avea loc lansari si discutii libere intre cei interesati si autorii,

 

traducatorii sau editorii acestor volume. Editura GastroArt va

 

lansa volumele: „Painea, aliment si simbol - experienta sacrului”

 

de Varvara Buzila, un studio entografic despre paine si aluaturi

 

ritualice si “Carticica meseriei de bucatar - cartea de bucate de la

 

Cluj tiparitain 1695”, o traducere in premiera din maghiara

 

medievala realizata de istoricul clujean József Lukács, cel care

 

semneaza si notele explicative si studiul introductiv.             

Programul Congresului de gastronomie si vin din 16 aprilie  
2019:  

Ora 10.00 - Cuvant inainte din partea organizatorilor

Dezbateri:
-  “Gastronomia in secolul 21 - raspunsuri noi la intrebari  
vechi”
-  “Resursa umana in industria ospitalitatii - formare,  
recrutare, fidelizare. Oferta industriei catre viitorii si  
actualii profesionisti”
Pauza de pranz (12.30-13.30) buffet oferit de restaurantele  
La Mama
- “Chefman, Chefwoman - noii eroi urbani. Viziuni asupra  
noii gastronomii” - vor prezenta propriile proiecte Chefi care  
au schimbat si continua sa schimbe peisajul restaurantelor  
de la noi: Oana Irina Coanta, Alex Dumitru, Nico Lontras,  
Alex Petricean, Cristian Preotu, Zoltan Szabo
- “Comunicare si marketing HoReCa” - o discutie detaliata  
cu partenerii de comunicare ai industriei ospitalitatii,  
despre noile media, personaje si metode eficiente de  
promovare

Sunt asteptati la eveniment specialisti din HoReCa si din  
domeniile conexe industriei ospitalitatii.Evenimentul este  
sustinut de Selgros Romania si uleiurile high-oleice  
Spornic, de la cel mai vechi producator autohton de uleiuri,  
SC Prutul SA.

Proiectul Ziua Nationala a Gastronomiei si Vinului, initiat la prima editie a

 

Congresului National de Gastronomie si Vin de catre chef  Nico Lontras (Rare Food

 

Services), Cezar Ioan (vinul.ro) si Cosmin Dragomir (gastroart.ro), a fost adoptat cu

 

251 de voturi pentru, doua abtineri si niciunul impotriva de catre Camera Deputatilor,

 

for decizional.                                                                                                               

 


Astfel, autoritatile publice central si locale pot contribui la organizarea actiunilor

 

precizate prin acordarea de sprijin logistic si pot aloca fonduri din bugetele proprii in

 

limita alocatiilor bugetare aprobate.                                                                      

 


Cosmin Dragomir (gastroart.ro) afirma:

"Este un prilej perfect pentru parteneriate  
public-private prin care sa celebram gastronomia romaneasca altfel decat in  
fatagratarului cu paharul de tulburel in mana. Putem organiza dezbateri,  
conferinte, expozitii tematice, lansari de carte etc. Mi-as dori ca restaurantele sa  
se foloseasca de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru  
aceasta zi"

.                                                                                                        

 


"Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinara nationala, regionala,  
locala si microlocala. Promovarea gastronomiei si a vinurilor autohtone se face  
dupa ureche, dupa cum il taie capul pe fiecare. Poate e timpul sa avem un concept  
robust si atractiv pentru potentialii turisti, o strategie pe termen scurt, mediu si  
lung care sa fie in folosul tuturor"

, declara chef Nico Lontras.                                 

 


"Ziua gastronomiei si vinurilor din Romania poate fi unul dintre factorii care sa  
declanseze pofta pentru (re)cunoastere, mandrie si progres. Francezii, italienii,  
spaniolii, nemtii, cehii, turcii (si cam toate popoarele "cu istorie" la care ne putem  
uita) au facut din gastronomie (si vinuri, unde vinul este traditional) varf de lance  
pentru atragerea de turisti, pentru exporturi, pentru a reconstrui legaturile  
invizibile care alcatuiesc tesatura intima a unei natiuni"

, spune Cezar Ioan

 

(vinul.ro).                                                                                                                

Ziua Nationala a Gastronomiei si a Vinului
va fi sarbatorita in ultima duminica
a lunii octombrie
PRODUCATORI MICI - VINURI MARI

de Sergio FALESCHINI
din aceeasi categorie
Degustare speciala,
intr-un regal al vinurilor
prezente la VINVEST
mai mult...
Cu neastamparul tipic asociat unui profesionalism de clasa, Lucia Parvu continua sa afirme, prin VINVEST, atat valoarea, comparabila pe plan mondial, a vinurilor romanesti, cat si capacitatea crescuta a romanilor de a aprecia si consuma vinuri de calitate. Publicam comunicatul trimis de organizatori, dar vrem sa subliniem ca VINVEST are o excelenta echipa coordonata de o profesionista de clasa - Lucia Parvu.