Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr.3 (890) Martie 2019
Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.
Vinurile Romaniei
Gault&Millau 2019 -
Ghidul bilingv (romana-engleza)
de vinuri romanesti
de Diana DUMITRU
Din aceeasi categorie:
Publicatie culturala editata
de Asociatia „Acceleratori
ai performantei”

Grupul de presa
Anul IX
nr. 3 (21)
Martie 2019
Editor general
Constantin DUMITRU

Editori seniori
Prof.univ.dr.
Dan Boboc
Acad. Cristian Hera
Prof.dr.
Constantin Croitoru
Dr. Sergio Faleschini

Consilieri
Somm.Marian Timofti
Dr. Wienfried Senker
Dr. Iustin Urucu

Consultanti
Caius Clipcea
Dinel Cucu
Florin Fagaraseanu
Anton Ratiu

Redactia
Diana DUMITRU
redactor sef

Alexandru Mihaila - publicist comentator

Bogdan Moisii
redactor de rubrica

Iulius Fagaraseanu
redactor

Potrivit art 206 Cod Penal, responsabilitatea
juridica apartine autorilor
Contact:
Email:
Vinurile.Romaniei
@
yahoo.com
RENASTEREA
VITICULTURII
ROMANESTI
de

Sergio FALESCHINI

Ghidul de vinuri romanesti cuprinde 152 de vinuri de la 63 de crame evaluate folosind metodologia

 

internationala Gault&Millau si poate fi achizionat la pretul de 49 RON de la distribuitori.                     

 


Ghidul Gault&Millau 2019 include descrierea metodologiei pe larg, clasamentul vinurilor romanesti,

 

scurte prezentari ale cramelor s ivinurilor selectate, precum si biografiile expertilor locali si a echipei de

 

evaluator internationali, informatii despre piata de vinuri, informatii despre soiurile locale, despre

 

turism viticol si despre dezvoltarea unui meniu de vinuri pentru restaurante.                                            

 



Cel mai mare scor al unui vin romanesc in clasamentul Gault&Millau este de 94 de puncte din 100,

 

pentru Smerenie 2016 de la crama Oprisor, care a primit si premiul pentru “Cel mai bun vin rosu”.

22 de vinuri romanesti au obtinut un scor de +90 de puncte, printre care vinuri rosii, albe, rose si dulci,

 

realizate din soiuri internationale, dar si autohtone. Aceasta performanta demonstreaza diversitatea si

 

complexitatea pietei, calitatea vinului local si competitivitatea acestuia.                                      

 


In prima parte a ghidului veti gasi:

-- Harta cramelor incluse in ghid

-- Articole despre vin, ale unor autori invitati: Sergiu Nedelea, Robert Marshall, Cezar Ioan, Frederic

 

Vigroux, Cristian Preotu, Alina Iancu                                                                           

 

-- Biografiile expertilor din echipa de evaluare: Consultanti locali: Robert Marshall, Sergiu Nedelea;

 

evaluator vin: Ana Sapungiu, Caroline Gilby, Isa Bal                                            

 

-- Lista premiilor acordate vinurilor romanesti                                                            

 


Fiecare crama din cele 63 beneficiaza de cate o pagina de descriere cuprinzand detalii precum numele

 

cramei, regiunea si o scurta descriere, struguri cultivati, game si etichete de vinuri, anul infintarii,

 

suprafata cultivata, numarul de sticle produse anual, informatii despre enolog si turim viticol precum si

 

date de contact. Sectiunea despre crame este organizata pe regiuni si in ordine alfabetica in cadrul

 

fiecarei regiuni: Banat - 4 crame, Crisana&Maramures - 6 crame, Dobrogea - 13 crame, Moldova - 6

 

crame, Muntenia - 17 crame, Oltenia - 12 crame, Transilvania - 5 crame.                                    

 


Sectiunea dedicata vinurilor le prezinta pe acestea ordonate dupa multiple criterii. Primul nivel de

 

ordonare este dupa tipurile de vin: albe - 55 vinuri, rose - 15 vinuri, rosii - 60 vinuri, dulci - 8 vinuri,

 

spumante - 8 vinuri, speciale - 6 vinuri. Apoi, incadrul fiecarui tip de vin, sunt prezentate mai intai

 

vinurile in segmentul principal (+84 puncte), urmate de cele din segmentul pop.                       

 


Apoi, in cadrul fiecarui segment sunt prezentate intai vinurile din o varietate, urmate de multi-soiuri,

 

intr-o ordine alfabetica a soiurilor si a numelor vinurilor. Astfel, un cititor poate vedea in acelasi

 

subcapitol, de exemplu, toate vinurile Chardonnay, in ordine alfabetica. Pentru usurinta in navigare,

 

fiecare tip de vin are la inceputul subcapitolului sau o listare a vinurilor respective. De asemenea,

 

fiecare tip de vin prezinta un cod de culori diferit.                                                                                          

 


Fiecare pagina de descriere de vin contine punctajul obtinut, numele vinului si fotografie sticla, numele

 

cramei si regiunea, tipul de vin, recenzie a vinului, recomandari de asociere cu mancare, informatii

 

suplimentare (e.g. an, soi, pret, certificare).                                                                      

 


La finalul ghidului sunt doua indexuri: toate vinurile ordonate dupa punctaj, descrescator si toate

 

vinurile ordonate alphabetic dupa crame si dupa vinuri.                                                            

 


Ghidul este disponibil in librariile Carturesti (poate fi comandat si online), Marvin WineShop Bar & More

 

(poate fi comandat si online), reteaua Inmedio, libraria online Books Express, magazinele Comtesse du

 

Barry, librariileDiverta (poate fi comandat si online), Epiceria Nasul Rosu (poate fi comandat si online).