1 septembrie 2020

Studiile spun că acei ce consumă zilnic bucate picante au cu 14% mai multe șanse să trăiască mai mult. Ardeiul iute conține vitamina C în cantitate mai mare decât portocalele și ajută la topirea caloriilor în exces. Gustul și senzualitatea se trezesc sub influența ardeiului iute,în schimb, stresul dispare iar în creier endorfinele se eliberează, acei așa ziși “ hormoni ai fericirii ”.

Când consumăm ardei iute, senzația că îți arde papilele gustative, cavitatea bucala pare că ia foc din cauza concentrației de capsaicină, dar putem să stingem iuțeala cu pâine, brânză, iaurt sau cu câteva înghițituri de ulei sau vinuri dulci.

Deci, mare atenție cum manevrăm un ardei iute, nu trebuie să atingem ochii sau pielea deoarece pot provoca usturimi serioase.

Dar, cu toate aceste precauții, ardeiul iute este un optim condiment pentru paste, carne, mezeluri dar și pentru dulciuri.

Dar calitatea cea mai prețioasă o  stabilesc virtuțile sănătoase pe care înțelepciunea populară le-a exploatat dintotdeauna, iar medicina modernă le-a  consacrat adevăruri științifice.

În 1912,  farmacistul american Willbur Scoville s-a gîndit să măsoare iuțeala ardeilor și a creat Scara Scoville care măsoară în unități Scoville SHU (Scoville Heat Unit), cât de iute sau de picant este un ardei, dar aceste calcule erau subiective.

Metoda lui nefiind foarte precisă, depindea de sensibilitatea voluntarilor.Cu toate acestea, scara Scoville se actualizează periodic pentru a asigura clasificarea noilor ardei care apar mereu. Pentru a vă face o idee, un ardei gras măsoară zero unități SHU, pe când  un ardei iute mexican ajunge de la 3.000 și până la10.000 de unități SHU. Unul dintre cei mai teribili este Habanero care ajunge la 300.000 de unități Scoville și se cultivă acum și în România. Cel mai picant  ardei iute din lume este în Statele Unite și se numeste Carolina Reaper cu o iuțeală de 1.569.300 de unități SHU. Pe locul doi se situează Trinidad Moruga Scorpion și conține 1.463.700 de unități SHU și e de origine din insulele Trinidad și Tobago. Pe locul trei, avem Naga Viper cu 1.382.000 unități SHU și este cultivat în UK.

Tot studiile au arătat că ardeiul iute acționează ca antidolorific pe mucoasa stomacală, favorizând sucurile gastrice, e un optim digestiv împreună cu mușețelul, lămâia și mierea de albine. În ardeiul iute sunt prezenti factori antioxidanți și substante cu acțiuni vasodilatatorii care îmbunătățesc elasticitatea arterelor și ajuta la prevenirea dereglărilor cardiocirculatorii. Un alt merit care li se atribuie ardeilor iuți ar fi cel de afrodisiac. Pare că există o legătură secretă în activitatea vasodilatatoare a inimii și a zonelor erogene.

Tamara TIMOFTI

In continuare, oferim cititorilor Top Business & Turismul Gastronomic două reţete un pic mai speciale, pe care vă sugerăm să le încercaţi.


REȚETĂ cu pește:

Lup de mare gratinat și sparanghel, timp de pregătire 30 minute

Lup de mare 500 g
Pesmet 80 g
Ulei de măsline EV 60 ml
Pătrunjel 40 g
Sparanghel 16 bucăți
Ardei iute proaspăt 4 bucăți
Sare

Tocăm fin pătrunjelul și ardeii iuți (eliminăm semințele), adăugăm pesmetul, jumătate din cantitatea de ulei și sare după gust.

Împărțim peștele în 4 porții, îl așezăm pe hârtie pergament,îi punem deasupra pesmetul pregătit cu mirodenii și-l dăm la cuptor la 200 grade pentru 15 minute.

Sparanghelul îl pregătim  la abur pentru a-i păstra calitățile nutritive, pentru 10 minute, tăiem părțile care au rămas mai tari,  il condimentăm cu uleiul rămas și puțină sare.

Servim peștele alături de sparanghel,


Rețetă pentru 4 persoane

Mousse de ciocolată picantă și nuci

Timp de pregătire 30 minute

Ciocolată fondantă 200 g

Zahăr 120 g

Miez de nucă 20 g

Albușul a 4 ouă

Ardei iute uscat

Ardei iute proaspăt

Punem într-un vas ciocolata fondantă și o topim la Bain-marie, adăugăm ardeiul iute uscat și mărunţit (fără semințe).

Amestecăm 100 g de zahăr cu 20 ml de apă și încălzim până se formează un sirop.

Albușurile le batem cu un praf de sare, restul de zahăr (20 g), până devin spumă. Adăugăm încet și siropul de zahăr pregătit mai devreme, completăm cu ciocolata fondantă și amestecăm delicat toate ingredientele. Punem conținutul în 4 cupe, ornăm cu rondele de ardei iute proaspăt și miezul de nucă mărunțit.
Ardeiul iute, sănătatea picantă
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!