Reproducerea oricarei imagini sau oricarui text din acest site se poate face doar cu acordul TopBusinessNews.
Potrivit art 206 Cod Penal responsabilitatea juridica apartine autorilor textelor publicate.


Anul II, nr 12 (18)
decembrie 2019



Revista de cultura editata
de Asociatia
„Acceleratori ai performantei”

Editor general

Constantin DUMITRU

REDACTIA


Redactor sef adjunct:


Dan Anghelescu

Editor Senior:


Marian Timofti

Redactori:


Maria Schifirnet,  Adela Stoian,
Tamara Timofti

Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite Top Business -  fondata 1993, Anul XXVII
nr. 12 (899) Decembrie 2019
Turismul gastronomic

       Un eveniment  unic  intr-un registru  quasi realist  va fi Olimpiada

 

Culinara (IKA),  editia 25, ce va avea loc intre 14-19 februarie 2020. Timp de

 

sase zile Stuttgart, unul din cele mai frumoase orase ale Germaniei, va

 

deveni locul de intalnire intre culturi si civilizatii, intre asii  gastronomiei 

 

internationale, totul sub semnul unei statornice solidaritati de breasla.

 

Artisti ai artei culinare, bucatari,  cofetari si patiseri, din aproape 60 de tari,

 

vor dovedi ce inseamna  cu adevarat maiestrie, creativitate, fler  in meseria

 

lor in timpul  celor doua probe de foc cu care vor intra  in cursa pentru

 

cucerirea medaliilor olimpice. In  atmosfera imbietoare creata de

 

INTERGASTRA(cel mai mare targ international de hoteluri, restaurante si

 

alimentatie publica) se va desfasura spectacolul mancarurilor, de la cele

 

aparent simple  pana la cele sofisticate, menite sa  arate lumii care sunt

 

noile trenduri in domeniu,  noua cromatica, noile “combinatii”,  extravagante

 

si inaccesibile pentru muritorul de rand. Desigur, exista  reguli stricte de

 

igiena si sanatate inclusiv norme nutritionale moderne  impuse  de O.M.S. ce

 

nu vor putea fi incalcate, cum ar fi continutul redus de sare , zahar si

 

grasimi al preparatelor,  folosirea ca ingredient principal la una din probe a

 

pestelui, sau a fructelor de mare, a crustaceelor.                                                                                             

 


       Ca si la editiile precedente , bucataria autohtona ne va reprezenta tara.

 

Nu vom intra insa in competitie cu stravechea noastra mamaliga si nici cu

 

traditionalele sarmale cu carne de porc in foi de varza, ci cu mancaruri

 

ultrarafinate  preparate cu ingrediente de cea mai inalta calitate,  carnea de

 

miel, dar mai ales cea  de vanat  fiind cu prioritate preferata  in schimbul 

 

carnii de porc sau de pui, considerata de profesionistii nostri “banala”.  La 

 

Conferinta  A.N.B.C.T. (Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din

 

Turism), organizata in cadrul INDAGRA (sfarsitul lui oct. a.c.), s-a vorbit  in

 

detaliu despre evenimentul de la  Stuttgart. Adrian Neag, manager de

 

proiect,  a  prezentat  echipele noastre  nationale participante din partea

 

A.N.B.C.T, una de seniori si una de juniori, prima  insotita de antrenorii

 

Cornelia Ghisoi, Ioan Florescu si Ciprian Nicolescu,  cei mai mari specialisti

 

romani in arta culinara, omologati de juriile internationale prin titluri, premii

 

si medalii.          

 


De retinut ca Romania s-a inscris  in concurs si cu doua echipe regionale:

 

Belvedere( din Brasov) si Casa Boierului din Deal(jud. Buzau). Vor fi insa si

 

entuziasti, capabili sa  intre in  competitie pe cont propriu. 

 


       

 

































Cea mai grea  proba pentru concurenti  va fi probabil “Restaurantul

 

Natiunilor”, de fapt masa de pranz alcatuita din trei feluri de mancare:

 

fiecare echipa,  din fiecare tara , in cca cinci ore,  in conditii de maxim stres,

 

va trebui sa gateasca contracronometru  pentru 110 clienti, ce  vor  vedea  

 

de la un metru spectacolul alert  din  bucatariile cu pereti din sticla.  Am

 

aflat  de la  Adrian Neag ca meniul cu care echipa nationala de seniori(opt

 

bucatari si un cofetar-patiser, toti tineri )  va intra in competitie la aceasta

 

proba a fost deja ales, antrenamentele fiind in plina desfasurare, si ca 

 

acesta  va fi degustat  in avanpremiera,  in sensul unei ultime repetitii

 

inainte de concursul olimpic, la complexul  Prestigio Events din Brasov, la

 

sfarsitul lunii ianuarie anul ce vine :  110 persoane vor manca exact felurile

 

de bucate romanesti pe care  le vor avea pe masa  la pranz cei 110 clienti -

 

vizitatori (la INTERGASTRA) pe 16 februarie, cand Romania  va concura

 

alaturi de SUA, Canada, Danemarca, Republica Ceha, Italia si Anglia. Si, de

 

ce nu, inca o informatie: A.N.B.C.T. va pune in vanzare on-line in decembrie

 

a.c. 110 bilete pentru  Prestigio Events(pretul unui bilet  va fi de cca  90 de

 

euro, ca la Stuttgart).


       Asadar, emotie pura  traita de profesionistii nostri la Olimpiada

 

Culinara, editia 25, ce va reconstitui in deschidere acel uimitor ritual nascut 

 

in epoca antica. Va urca oare pe podiumul premiantilor una din echipele

 

Romaniei pentru a primi medalia de aur, la fel ca  in 2016 ?  Vom vedea!


Eugenia Vasile



Stuttgart -
orasul  intrecerilor olimpice culinare

Echipa nationala de seniori

Revelion
la
Casa cu Nuci