14 iunie 2022

In conditiile scumpirii energiei și creșterii facturilor, Bucureștiul are șansa de a folosi apă geotermală pentru încălzire, o soluție care ar fi mai ieftină decât cele folosite în prezent, a constatat președintele Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei, (ANRE), Dumitru Chiriță. La începutul anilor 2000, Top Business a dedicat rubrici, pagini şi ediţii special acestei şanse.

„Bucureștiul are o șansă să dezvolte această sursă regenerabilă și să alimenteze cu apă caldă menajeră și încălzire pentru populație și tot ce înseamnă persoane juridice. Costul extracției și livrării acestei ape geotermale la nivelul clienților finali este de 100-150 de lei pe MWh, ceea ce ne arată foarte clar că și prețul este mai mic decât ce poate oferi ELCEN astăzi”, a declarat președintele ANRE la conferința dedicată energiei.

Există izvoare geotermale în nordul Bucureștiului care nu au fost valorificate până acum, deși au mai existat tentative, inclusiv proiecte de a transforma Capitala într-o destinație pentru turismul balnear. Asa a fost ales şi un primar la sectorul I.

O altă soluție pentru energie mai ieftină este instalarea de panouri fotovoltaice, președintele ANRE apreciind că până la finalul anului, numărul prosumatorilor se va dubla, în condițiile în care acum sunt în jur de  15.000. Optiunea ca să se monteze pe acoperișuri panouri fotovoltaice creşte în condițile în care costurile au scăzut, iar fondurile puse la dispoziție de diferite instituții pentru astfel de proiecte sunt mai multe.

Potrivit unui studiu european citat într-un raport al ANRE, cetățenii, respectiv comunitățile care produc, folosesc și vând propria energie regenerabilă ar putea furniza până la 89 la sută din necesarul de energie electrică în sectorul rezidenţial până în anul 2050.

„Vreau să susțin cu toată tăria creșterea numărului de prosumatori. Astăzi avem peste 15.000 de prosumatori, în momentul de față puterea instalată a acestora este de peste 100 de MWh. Apreciez că până la sfârșitul anului vom avea peste 30.000 de prosumatori. E nevoie și de capacități de stocare, chiar la nivelul unui prosumator de 3 kW, pentru că ajută la echilibrarea sectorului de distribuție”, concluzionează președintele ANRE, Dumitru Chiriță. Să vedem ce companii se angajează.
Dumitru Chiriţă şi-a reamintit
De aproape două decenii Bucureștiul are șansa să folosească apa geotermală
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
ARTICOLE
 Top Corporate