12 februarie 2022

Compania WPD Germania a anunțat că începe lucrările la două proiecte distincte pentru parcuri eoliene offshore în România, care vor avea o capacitate totală de 1.900 MW. Proiectele WPD, care anul trecut a devenit prima companie care a candidat oficial în fața autorităților române pentru dezvoltarea de proiecte pentru energie eoliană offshore, vor fi Black Sea 1 - cu o capacitate de 500 MW, care va fi amplasată pe uscat, și Black Sea 2 - cu o capacitate de 1.400 MW, amplasată în mare.

Comunicatul WPD din 1 februarie a.c. precizează că această companie va ajuta autoritățile române să elaboreze legea privind parcurile eoliene offshore. Scopul companiei germane este ca România să fie prima țară de la Marea Neagră care instalează instalații offshore. „Suntem încrezători că, prin dezvoltarea proiectelor noastre, vom contribui la rolul de pionierat al României în extinderea exploatării energiei din surse regenerabile”, a arătat în comunicat Achim Berg Olsen, membru al Consiliului de Administrație al WPD.

WPD apreciază că dezvoltarea proiectelor de energie eoliană în România va deschide numeroase oportunități de angajare pentru personalul înalt calificat, precum și dezvoltarea de noi clustere tehnologice și lanțuri de aprovizionare.

Potrivit datelor Băncii Mondiale din mai 2020, România are un potențial tehnic de 76 GW pentru energie eoliană offshore - 22 GW la o adâncime de 50 m, iar restul prin platforme plutitoare. Tot în 2020, compania românească Hidroelectrica a anunțat că are planuri de proiecte de turbine eoliene offshore. Este vorba de capacități de 300-500 MW care, conform estimărilor inițiale, ar costa aproape 600 de milioane de euro. Compania intenționa să asigure fonduri în mod egal de la stat și din Planul de Redresare. Inițial se aștepta ca proiectul să fie gata în 2026, dar în prezent este amânat, în principal din cauza absenței unui Plan Teritorial Maritim pentru țară. Pentru news.ro, în 2021, directorul executiv al Hidroelectrica, Bogdan Badea, a declarat că societatea „este foarte angajată în planul de adăugare a încă 300 de MW din parcuri eoliene offshore în următorii ani”.

În februarie 2021, Hidroelectrica, care este deținută de stat și poate fi comparată cu NEK din Bulgaria, a cumpărat participații de la compania germană Steag GmbH în parcul eolian terestru Crucea cu o capacitate de 108 MW, ca parte a „strategiei sale ecologice”.

O altă afacere importantă în România este vânzarea parcului eolian Fântânele-Cogealac de către CEZ din Cehia către australiana MIRA, parte a Grupului Macquarie, una dintre primele 10 companii australiene ca market cap. Centrala are o capacitate instalată de 600 MW și este cea mai mare de pe uscat din Europa. Tranzacția, care a inclus și alte active, a fost în valoare de 1,1 miliarde de euro.

Compania lituaniană Green Genius intenționează să construiască noi parcuri solare în România și va investi 450 de milioane de euro în realizarea proiectelor. Parcurile planificate vor avea o capacitate combinată de 500 MW, semnificativ mai mult decât  cei 100 MW planificați anterior . „România deține un potențial promițător de dezvoltare a proiectelor solare, datorită sectorului său energetic care e în creștere rapidă. Datorită poziției sale geografice, România are multe avantaje atunci când vine vorba de investiții în energie solară”, a declarat Ruslan Sklepovic, CEO Green Genius.

Bulgaria va avea de suferit dar are şansa să colaboreze cu România

Bulgarii subliniază că, dacă investiția propusă României se realizează în totalitate, asta va avea un efect mare și asupra Bulgariei - de la exportator de energie electrică către piața românească, țara se poate dovedi a fi importatoare, ori măcar să-si piardă piața de energie. Cu atât mai mult cu cât prețul așteptat al energiei electrice produse de centralele eoliene este de aproximativ 80 de euro/MWh, ceea ce o face extrem de competitivă la valori medii de peste 200 de euro/MWh în ultimele luni pe bursele din regiune.

Bulgaria are şi ea un mare potențial pentru centrale eoliene offshore, dar nu are perspective de a le folosi prea curând. Pe de o parte, statul nu lucrează în această direcție și nu există legislație, iar pe de altă parte - există critici puternice din partea organizațiilor de mediu.

Un raport al Centrului pentru Studiul Democrației din 2021 a constatat că potențialul energetic total al parcurilor eoliene offshore din Bulgaria este de 116 GW - chiar mai mult decât în România. Deoarece 26 GW dintre ele sunt accesibile pe coastă, iar restul - la adâncimi mai mari și prin instalații plutitoare. Studiul confirmă, de asemenea, datele de la Banca Mondială și Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene și alte modele energetice din ultimii ani. Potrivit acestuia: „Producția de energie electrică din resurse eoliene în zonele de apă dezvăluie un potențial semnificativ de decarbonizare a sistemului energetic și oferă o gamă largă de oportunități pentru progresul economic și de infrastructură al orașelor de pe coastă”.

In această zonă, incluzând sectoare mari din coasta românească, trece traseul de migrație Via Pontica. In 2017, Bulgaria a fost condamnată de Curtea Europeană de Justiție pentru că nu și-a îndeplinit obligația de a proteja siturile Natura 2000 din regiunea Kaliakra. Acest lucru a descurajat și multe proiecte de parcuri eoliene, deși chiar și conform Greenpeace, paletele sunt cea mai neînsemnată cauză a activităților umane care provoacă moartea păsărilor.

„Via Pontica nu este folosită doar de păsări zburătoare, ci și de păsări de apă. Care, în practică, nu numai că urmăresc rezervele de apă, dar preferă să rămână în ape mai puțin adânci”, a precizat Irina Mateeva, responsabil politici europene la Societatea bulgară pentru Protecția Păsărilor. Nu numai păsările, ci și peștii și mamiferele acvatice sunt implicate în fluxul de migrație. Migrațiile nu sunt pe deplin cunoscute în acest moment și acesta este un fapt care poate limita și mai mult suprafețele admise pentru parcuri eoliene în Bulgaria. Potrivit Irinei Mateeva, păsările neiubitoare de apă „preferă să treacă peste uscat pentru că nu există curenți de aer în creștere deasupra apei. Dar de foarte multe ori vântul le suflă peste mare. Acest lucru ar pune păsările într-un pericol foarte mare în prezența unor parcuri eoliene terestre și offshore în apropiere”. Un exemplu este situația din Navarra, Spania, unde în medie la trei zile un vultur grifon este ucis, după punerea în funcțiune a parcurilor eoliene. „Faptul că o zonă este adecvată din punct de vedere tehnic nu este o condiție suficientă pentru construcția de turbine eoliene, din cauza sensibilității speciilor individuale. În mare aceștia sunt delfinii. Cealălalt grup sensibil sunt păsările”, a precizat Irina Mateeva.

Raportul privind proiectul COCONET al UE privind zonele marine protejate și potențialul de energie eoliană marin arată că în Bulgaria nu există multe zone libere adecvate pentru construcția de parcuri eoliene din cauza densității zonelor  definite ca „No-Go”, adică acolo construcții  nu sunt acceptate.

Potrivit aceluiași raport, există cel puțin 5 zone sau locații eligibile pe teritoriul românesc în care construcția de parcuri eoliene de apă este  bună. Ele se află la o distanță de până la 100 km de litoralul românesc. Potrivit Miglenei Stoilova, președintele Asociației Bulgare pentru Energie Eoliană, zona Natura 2000 „nu împiedică dezvoltarea proiectelor de terenuri sau parcuri eoliene offshore din Bulgaria, pentru că acestea trec de o evaluare de mediu care spune dacă pot fi construite sau nu”. Problema mai mare pentru Bulgaria este că  nu există o legislație privind energia eoliană offshore ceea ce face investițiile din sector mult mai puțin atractive. Nu există niciun plan de dezvoltare maritimă care să ia în considerare toate condițiile biologice și de afaceri din țară și să ofere spațiu pentru fermele relevante offshore și fermele plutitoare. Nici  rețeaua de energie electrică nu este adaptată pentru a transporta o cantitate mare de energie electrică în țară, nu este clar dacă ea ar trebui adaptată și dezvoltată de către investitori sau de către stat. Este vorba și de adaptarea orașelor portuare pentru a prelua traficul și cantitatea acestor turbine, care în sine sunt voluminoase și necesită echipamente speciale pentru deschidere și transport. Dar cu o strategie clară pentru transformarea sa energetică, Bulgaria  își poate dezvolta potențialul său solar mult mai rapid și mai ușor, iar prin conectivitate electrică cu România, împreună să creze un sistem echilibrat - vântul bate de obicei noaptea, iar panourile solare funcționează ziua. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de o abordare regională a planificării investițiilor, care în prezent lipsește cu desăvârșire.

Fondată în 1996 la Bremen ca o companie mică de Klaus Meier și Gernot Blanke, WPD crește odată cu tehnologia energiei eoliene. Este axată pe construirea de centrale eoliene pe uscat și energie eoliană offshore și are în prezent 2.200 de angajați în 28 de țări diferite. Compania a construit peste 2.400 de turbine cu o capacitate totală de producție de 5,15 GW și are proiecte pentru încă 12,3 GW pe uscat și 13,8 GW de capacitate offshore.
România va instala eoliene offshore la Marea Neagră
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
ARTICOLE
 Top Corporate