4 noiembrie 2021

Pe 27 octombrie 2021, s-a realizat cuplarea cu succes a pieţelor zilnice de energie electrică din România şi Bulgaria, cu prima zi de livrare 28 octombrie 2021.

Noua cuplare de succes este rezultatul cooperării strânse dintre Operatorii Desemnați ai Pieței de Energie Electrică (OPEED) și Operatorii de transport și sistem (OTS) din Bulgaria și România, respectiv IBEX EAD, OPCOM S.A., ESO EAD și CN Transelectrica S.A, împreună cu Autoritățile Naționale de Reglementare (ANRE şi EWRC).

Integrarea interconexiunii Bulgaria-România în SDAC reprezintă încă o realizare majoră pentru finalizarea modelului de piață țintă european.CNTEE Transelectrica SA, în calitate de agent de transfer pentru zona de ofertare a României,a realizat i primul schimb comercial implicit, pentru data de 28 octombrie 2021, cu agentul de transfer din Bulgaria.


Despre SDAC

SDAC alocă capacitatea de transport transfrontalieră limitată în cel mai eficient mod prin cuplarea piețelor angro de energie electrică din diferite regiuni printr-un algoritm comun, ținând cont simultan de constrângerile de transport transfrontalier, maximizând astfel bunăstarea socială.

Scopul SDAC este de a crea o piață de energie pan-europeană unică transfrontalieră pentruziua următoare. O piață pentru ziua următoare integrată crește eficiența generală atranzacționării prin promovarea concurenței efective, creșterea lichidității și permiterea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere în întreaga Europă.

Departamentul Comunicare și Relații Publice Transelectrica
Lansarea cu succes a Proiectului de cuplare a piețelor zilnice de energie electrică România - Bulgaria
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei tiparite
Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
ARTICOLE
 Top Corporate