Canadianca de origine romana
Bianca Andreescu a castigat US Open
Pentru performanta istorica, Bianca va fi sarbatorita in fiecare an la Toronto, pe
16 septembrie.
Data a fost declarata
„Ziua Bianca Andreescu”.
„Pentru a o felicita pentru realizarile ei extraodinare de la US Open si a-i
multumi pentru ca este o inspiratie pentru tinerii sportivi din tara, sunt
fericit sa proclam ziua de 16 septembrie „Ziua Bianca Andreescu” in orasul
Toronto„
, a scris primarul John Tory, pe Twitter
Claudia Maria DUMITRU - model de
mare succes international
Claudia Maria Dumitru a implinit anul acesta 23 de ani si este considerata unul
dintre cele mai de succes modele din lume. A aparut pe copertile revistelor de
specialitate Vogue, Elle. Specialisitii in moda anticipeaza ca pana in 2020
romanca va ajunge in primele 20 de femei din lumea showbiz-ului.
Claudia Maria Dumitru a fost imaginea Armani la Saptamana Modei de la New
York. A prezentat si pentru alte case de moda precum: Dolce Gabbana si Roberto
Cavalli.
Din aceasta toamna, romanca de 23 de ani este imaginea Emporio Armani,
Roberto Cavalli si a mai multor branduri de nisa. Tanara isi desfasoara
activitatea in cele mai importante centre ale modei din lume, respectiv: Milano,
New York si Paris
Romanca Dana Spinant in echipa de
comunicare a Ursulei von der Leyen
Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a anuntat ca o romanca
va fi membra a echipei sale de comunicare, in pozitia de adjunct al purtatorului
de cuvant. Este vorba de Dana Spinant, in prezent director de buget si
comunicare la Directia Generala pentru Politici regionale si urbane in Comisia
Europeana, care si-a inceput cariera in Comisia Europeana in 2010, ocupand
diferite poziti.
Inainte de a lucra la Comisia Europeana, Dana Spinant a fost jurnalista timp de
15 ani la European Voice (2002-2009), EUobserver.com (2001-2002), dar si
corespondent de la Bruxelles pentru diferite televiziuni din Romania, dupa ce
debutase ca jurnalista la ProTV.
Dana Spinant va lucra in echipa Ursulei von der Leyen impreuna cu Jens
Flosdorff (Germania, in functia de Executive Communication Adviser) si Eric
Mamer (Franta, in functia de purtator de cuvant).
Oana Corina Constantin - campioana
mondiala
Sportiva romanca Oana Corina Constantin este noua campioana mondiala de
gimnastica aerobica in proba individuala, la Campionatele lumii gazduite de
Incheon (Coreea de Sud).
Legitimata la Farul Constanta si antrenata de Maria Fumea, Oana Corina
Constantin care, prin evolutia ei a contribuit si la medalia de argint adjudecata
de echipa Romaniei, si-a inscris in palmares, la 24 de ani, cel mai bun rezultat
al carierei, medalia mondiala de aur, dupa ce castigase un argint in proba
individuala la Campionatele europene de la Bucuresti, din 2011, precum si un
bronz in concursul de grup.
In proba individuala, medalia de argint a fost obtinuta la Incheon de chinezoaica
Yu Yugyang, iar cea de bronz - de Aurelie Joly (Franta).
De asemenea, in cadrul finalelor Lucian Savulescu, Lavinia Panaete, Dacian
Barna au ocupat locul 4 la trio, iar in proba de dance reprezentantele Romaniei
(Anca Surdu, Madalina Cioveie, Andreea Bogati, Alexandra Oprea, Andreea
Darie, Laura Cristache, Denisa Ganea, Bianca Becze) s-au clasat pe locul 5, in
ambele aceste probe aurul revenind tarii gazda, Coreea de Sud.
Petru Mitroi - student genial care a
primit cea mai mare distinctie
medicala pentru descoperirea unei
modalitati de tratare a articulatiilor
bolnave
Pe 30 septembrie 2019 la Congresul European al reumatologilor, intreaga sala a
aplaudat 10 minute in picioare persoana care se afla la tribuna: Petru Mitroi -
student roman care a propus utilizarea unei formule unice apte sa permita
restabilirea completa a articulatiilor dureroase.
Implementarea acestei idei a fost preluata de structurile stiintifice ale
Romaniei. Specialisti de la Institutul de Reumatologie, Universitatea de
Medicina etzc au fost implicati in dezvoltarea preparatului care a fost deja creat
si prezinta rezultate excelente.
Preparatul poate salva milioane de vieti/ Evident, cele mai importante companii
din lume i-au oferit lui Petru Mitroi la inceput sute de mii, ulterior milioane si
chiar zeci de milioane de dolari, dar autorul a preferat ca produsul sa fie produs
in Romania
Din partea statului, dezvoltarea preparatului a fost coordonata de Matei
Pavelescu, reumatolog roman, doctor in medicina, profesor, academician al ASR,
director adjunct al Institutului de Reumatologie, sef al catedrei de reumatologie,
care apreciaza ca “Noua metoda a lui Petru declanseaza procesul de reparare a
cartilajului si a tesutului osos, prin oprirea procesului de putrezire si inchiderea
sursei de infectie. Datorita acestui fapt, este restabilit accesul liber al sangelui
la tesutul osos al articulatiei si astfel incepe regenerarea acesteia. In plus, el
suplineste lipsa lichidului sinovial, ceea ce restabileste capacitatea de lucru a
articulatiei si creste flexibilitatea acesteia. Eforturile unui numar atat de mare
de medici si specialisti medicali au fost necesare pentru a construi in jurul
formulei propuse un preparat eficient care trateaza articulatiile in orice etapa si
la orice varsta”.
Evident, noul preparat este si o importanta afacere, motiv pentru care vom
urmari evolutia tanarului dar si a mediului profesional si comercial in care
acesta evolueaza.
(CS)
La Bristol,
Restaurantul TRANSILVANIA va invita
cu o ospitalitate si surprize culinare
romanesti
de Mihai CHIREA
Bristol este un celebru port si important oras din sud-vestul Marii Briranii.
Istoria sa de peste un mileniu si jumatate cuprinde fabuloase si chiar mitologice
evenimente ce au marcat intreaga evolutie a Angliei. Aici, in peripliul meu prin
aceasta tara de a gasi povesti si fapte ale unor romani care, departe de locurile
natale, si-au reconfigurat destinul in succes, aveam sa-l intalnesc pe dl. Alin
Serban, managerul general al unui pitoresc si inedit, ca profil si oferta,
restaurant romanesc.
Fiind ardelean de origine cum putea altfel sa-l denumeasca mai sugestiv decat
cu numele regiunii romanesti din care vine: TRANSILVANIA. Cateva amanunte
am aflat de la Ioan Claudiu Moldovan, parintele paroh al Bisercii Ortodoxe
Romanesti din Bristol. Domnia sa, cu o amabilitate mai mult decat calda, cu
mandrie, mi-a vorbit despre implinirile si neimplinirile multora dintre romanii pe
care drumul vietii i-au adus pe aceste meleguri. Sunt cateva mii, chiar zeci de
mii in arealul orasului Bristol si in toata zona de sud-est. Doream sa cunosc
cateva persoane, repere individuale care prin ceea ce realizeaza in plan
economic, financiar si nu numai, constiuie in diaspora si chiar in societatea
engleza un exemplu de reusita. Evident, ca si in cazul altor conationali, am fost
curios sa aflu de ce dl.Alin Serban este o asemenea persoana. Dupa un scurt
dialog telefonic am convenit sa ne vedem la proria sa creatie: Restaurantul
Transilvania. Un loc cunoscut, apreciat, si evident cautat de multi romani din
diaspora engleza. Am ajuns in Bristol cu trenul int-o gara impresionant de mare.
Privita din interior iti da senzatia ca te afi intr-o maiestoasa catedrala anglicana.
Din exterior, gara Temple Med si dupa denumire dar mai ales dupa arhitectura
este similara unui imens castel medieval ce te duce cu gandul la vremurile
istorice ale Cavalerilor Templieri. Aici totul este impecabil. De la curatenie pana
la sistemul de informatie si orientare. In mai putin de un sfert de ora eramla
Restaurantul Transilvania. Aveam in fata un tanar in pragul maturitatii fizice, cu
un zambet larg, mai mult decat amabil, cu o privire calda, jovial in gesturi. Un
intelectual sub toate aspectele la prima vedere. Scurtul dialog si amabilitatile de
inceput m-au tentat, pentru cateva minute, sa uit ca sunt la mii de kilometri de
tara si ca de fapt ma aflu intr-un spatiu firesc prin ceea ce inseamna, in mod
autentic, acasa. M-a trezit din aceasta reverie povestea in sine. O poveste spusa
cu o voce calma, uneori strafulgerata de emotia unor intamplari a caror
persuasiune te duce cu gandul la o fictiune livresca.
”Nativ sunt dintr-un sat pitoresc de munte, cu oamenii minunati, harnici si
ospitalieri: comuna Teliu, judetul Brasov. Daca stau bine si ma gandesc,
sufleteste eu de acolo nu am plecat niciodata. Fizic am plecat din tara in
februarie 2004. Am trait si lucrat 12 ani in Italia,iar in Anglia am venit acum 3
ani.La inceput a fost greu. O perioda de incercari si cautari. Am lucrat in diverse
locuri si munci. La curatenie intr-o sala de sport, mecanic la o firma de
dezmembrari si altele. In final m-am angajat ca barman la barul de sub
restaurant. Patronul clubului era chiar asociatul meu de acum, Laza Zarides. O
adevarata piatra unghiulara a noului meu destin. In timp am observat cateva
oportunitati care ar fi putut sa schimbe profilul localului din bar in restaurant.
De exeplu, exista o bucatarie spatioasa si bine utilata si un spatiu generos la
etaj. M-am gandit, mi-am configurat un proiect si m-am dus la patron sa discut
daca este de acord sa inchiriez acest spatiu. Afland ce mi-am propus sa fac, a
refuzat categoric, dar mi-a propus, spre bucuria mea, sa pornim la drum
impreuna.
Evident ca fost si este pentru mine o mare oportunitate si chiar o mare onoare,
pentru ca el, in materie de bussines este mai mult decat inventiv si pragmatic,
dar si cu o indelungata experienta in domeniu. Am avut si am multe de invatat
de la el. Mai concret ideia mi-a venit stand sus, singur ca barman, vreo trei
saptamani. Daca stai la barul restaurantului, in dreapta, se afla o camera
intunecata. M-am dus la asociatul meu, pe atunci patron, si i-am povestit
spunandu-i ca am impresia ca vad pe cineva necunoscut care se tot uita la mine.
Eu nu am crezut si chiar nu m-am intalnit cu asemenea intamplari legate de
existenta unor asa zise fantome. El a izbucnit in ras si mi-a spus amuzat ca
acesta este motivul pentru care fetele (probabil colege) au refuzat sa lucreze sus.
Atunci mi-am luat inima in dinti si in temeiul psihologic personal ca nu exista
fantome am ales o alta abordare: dialogul. I-am zis direct personajului misterios:
Ok prietene, daca deschid restaurantul sper sa nu vii sa-mi sperii clienti!. La
usa de la intrare este un manechin pe care l-am facut eu. De atunci persoana
misterioasa a disparut. Este posibil sa fi intrat in acesta. Cand sting lumina si
raman doar lumanarile aprinse flacara tremura. Daca le sting si pe ele sunt
momente cand se reaprind. Ca sa fiu linistit ma autosugestionez ca nu le-am
stins destul.”
Dialogul nostru a continuat si evident, am incercat sa-l fac pe distisul meu
interlocutor sa-mi spuna care au fost pasii in noua sa postura de om de afaceri si
manager? Psihologic, care au fost si sunt trairile sufletesti in noua turnura a
destinului sau?
Pasul mare a fost facut in 2017. Dupa mai multe pregatiri firesti, specifice unui
asemenea important demers, restaurantul a fost deschis. Se faceau bani dar
prea putini pentru inceput. Cheltuielile erau mai mari decat rapiditatea
incasarilor. Dupa fiecare saptamana de bilant observa ca o parte din cheltuieli
era din ce in ce mai consistenta. A plecat la drum cu un buget personal nu mai
mare de 20.000 de lire. In prima luna aceasta suma s-a epuizat. In disperare si
constient ca ceva nu este in regula, poate lipsa de experineta proprie, poate
etuziasmul sau de a obtine un succes peste noapte, poate..... Multe intrebari si
nedumeriri asociate cu o sumedenie de frustrari zilnice. A trebuit sa aiba o
discutie serioasa cu asociatul sau. Acesta l-a linistit si i-a spus ca timp de 6 luni
pana cand in mod normal o asemenea afacere poate da roade sau nu el o va
sustine financiar. La acest episod am observat in coltul ochilor sai o unda de
emotie si o lumina speciala.” Este un om minunat, un prieten adevarat. O sa-l
respect cat voi trai si nu voi uita niciodata efortul si sprijinul pe care mi l-a
acordat intr-un moment de cumpana”. Dupa 6 luni, cu ocazia organizarii unei
ptreceri de Sfintele Sarbatori ale Invierii Domnului, primavara lui 2018, lumina
binefacatoare a acestui minunat eveniment al credintei noastre stramosesti a
adus bucuria primelor satisfactii in afacere. Sigur ca au mai fost si experienta
lucrurilor bune si a necazurilor din mers. S-a bazat de la denumirea localului la
structura meniului, in totalitate romanesca traditionala, pe prezenta multor
romani in zona. L-a jutat aproape fundamental venirea unchiului sau Petrica
Serban, un maestru bucatar in arta culinara romanesca si mai ales cele
transilvanene. Poate si persuasiunea sa in a diloga cu grupurile de romani
constituite pe platformele online. Munca, imaginatia de a-si concepe si realiza
singur reclama, chiar si designul original din interiorul restaurantului. Insasi
firma de la intrare este rodul propriilor maini. Principiui sau fundamental de a
respecta oamenii din jurul sau,fie ei colaboratori sau angajati. Este constient ca
mai sunt multe de facut. A inteles de la prietenul si asociatul sa ca succesul nu
vine peste noapte. Este nevoie de rabdare, multa munca si mult respect pentru
oricine ii trece pragul. Sunt foarte multi romani care au venit si vin sa se bucure
de mancarea si ambianta autentica. Spre marea sa satisfactie sunt din ce in ce
mai multe persoane de nationalitate britanica clientii fideli. Restaurantul
Transilvania din Bristol este locul ales de conationalii nostri la evenimente
importante din viata lor, cununii, botezuri, onomastice, la marile sarbatori din
an, Pasti, Craciun, Revelion etc. Este o oaza autentica de romanism creata prin
perseverenta, patriotismul, credinta si sufletul ales al unui roman de succes
care se numeste romaneste:
ALIN GHEORGHE SERBAN
Mult succes draga prietene!