Un nou brand al sportului românesc:
David Popovici

De mai bine de un veac, sportul românesc a impus la nivel mondial sportivi care au intrat în iustorie.

Unii, ca Simona Halep, încă mai luptă pentru medalii, alţii, ca Ion Tiriac Ilie Năstase, Helmuth Ducadam etc.  încă ne sunt contemporani, mulţi, ca Dobrin, Lia Manoliu etc  şi-au lăsat numele pe care le poartă stadioane, săli de sport, bazine etc.

Adolescentul David Poopovici a reuşit să intre, înainte de a împlini 18 ani în această lume.
(Top Business)
22 iunie 2022

David Popovici, primul înotător din istoria României campion mondial
la 200 de metri liber


David Popovici a câștigat proba de 200 de metri liber a a Campionatelor Mondiale de natație de la Budapesta și a stabilit un nou record mondial la categoria juniori, cu un timp de 1:43:21. El este primul înotător din istoria României care atinge această performanță. „Ceea ce m-a motivat să înot atât de repede a fost că știam că mulți oameni pe care îi cunosc se uită la mine și încurajările celor de acasă”, a spus sportivul imediat după câștigarea probei.

David Popovici a intrat ca favorit în finala probei de 200 de metri, pentru care s-a calificat cu un timp de 1:44.40 - un nou record mondial la categoria juniori.

Pentru înotătorul în vârstă de 17 ani este doar prima competiție importantă a acestei veri, el urmând să mai participe și la Europenele de juniori de la Otopeni (5-10 iulie), la Campionatele Europene de la Roma (11-17 august) şi la Mondialele de juniori de la Lima (30 august-4 septembrie).David Popovici îşi propune să fie cel mai bun înotător din lume

David Popovici a câștigat două medalii de aur la campionatele mondiale de la Budapesta, prima competiție la care a participat în această vară. Prima a fost la 200 de metri liber, unde a stabilit un nou record mondial la junior. Cu timpul de 1:43:21 David e al patrulea cel mai rapid înotător din istorie la proba de 200 de metri liber. A doua medalie a câştigat-o la 100 de metri liber, unde în semifinală a stabilit de asemenea un nou record mondial la juniori, timp cu care e al nouălea din istorie.

In vara lui 2021, David Popovici a devenit cel mai rapid înotător sub 18 ani pe suta de metri din istorie. Pe plan național, domina deja de câțiva ani, dar de vara trecută nu mai e doar un licean care înoată repede, ci înotătorul despre care se scrie că e o revelație, copilul minune al sportului românesc, un fenomen al natației mondiale. E cel despre care alți înotători spun că un astfel de talent se naște la 100 de ani.

David Popovici va fi mare campion al Europenelor de Juniori (5-10 iulie), găzduite  de România, în noul bazin de la Otopeni. Pe 18 august va participala Europenele de Seniori de la Roma, iar pe 30 august la Mondialele de Juniori din Lima, ultima competiție de juniorat pentru înotătorul care implineste 18 ani pe 15 septembrie.

Când a intrat în Tokyo Aquatics Center pentru prima finală olimpică din carieră, la 16 ani și 10 luni, atrăsese deja atenția natației mondiale cu o săptămână în urmă, la Europenele de Juniori de la Roma, unde câștigase trei medalii de aur (la 100 de metri, 200 de metri și 50 de metri liber) și una de argint cu ștafeta de 4×100 de metri liber (alături de Mihai Gergely, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu). Mai important, doborâse trei recorduri mondiale de juniori (două la 100 de metri și unul la 200 de metri liber), devenind cel mai rapid tânăr înotător din istorie.

Cu un timp de 47,30 secunde în 100 de metri devenise și cel mai rapid din acel sezon la seniori; ba chiar reușise al zecelea cel mai bun timp din istorie. Adică în fața campionului olimpic din 2016, Kyle Chalmers, a campionului european Kliment Kolesnikov și a americanului Caeleb Dressel, cel mai bun înotător al prezentului. „Cu siguranță mi-a atras atenția”, a spus Dressel într-o conferință. „Eu nu înotam atât de rapid la 16 ani, iar felul cum înoată e și mai impresionant.”

Gazetta dello Sport l-a comparat cu rusul Alexander Popov, de patru ori campion olimpic. Triplul campion olimpic Anthony Ervin l-a felicitat pe Twitter, iar Kolesnikov a postat pe Instagram o poză cu românul: „Ok, ok, got it”.

David a ajuns în bazinul de înot de la Lia Manoliu la 4 ani, inclusiv la recomandarea medicului pentru un început de scolioză. simțit. La Bucharest Sport Club, clubul privat unde a făcut inițiere, înotul era o joacă. A vrut să continue să facă performanță, așa că părinții l-au înscris la o școală cu profil sportiv, Emil Racoviță. A ajuns la Aqua Team București (acum Navi), un club fondat în 2007 de Cătălin și Iulia Becheru, doi antrenori de copii cu rezultate. Era cel mai bun club de copii din țară, iar David i-a spus tatălui: „Vreau și eu să câștig medalii”.

Acolo l-a întâlnit, în 2013, pe „domnul Adi”, cum îi spune și azi antrenorului Adrian Rădulescu. Fost înotător și doctor în performanță sportivă, specializarea natație, Rădulescu a fost recomandat  la club în timpul facultății, ca voluntar, de Pierre Joseph de Hillerin, fost director al Institutului Național de Cercetare Sportivă. Acesta le-a precizat fondatorilor că are un student care vrea să antreneze pentru Jocurile Olimpice. A făcut întâi inițiere și pregătire fizică, apoi a preluat o grupă de performanță din care făcea parte și David Popovici.

După Tokyo, a primit zeci de oferte de burse de la universități din SUA ca să se alăture echipelor lor de colegiu - Princeton, Harvard, Stanford. După ce s-a consultat cu familia și echipa și a vorbit cu sportivi care au studiat acolo, a ales să rămână în țară. „If it ain’t broke, don’t fix it”, i-a răspuns unul dintre recrutori când David i-a explicat de ce nu vrea să renunțe la antrenorul său.

David vrea să participe la încă trei ediții de Jocuri Olimpice. „Multă lume o să pună presiune de acum”, spune preparatorul fizic Dragoș Luscan. „Dar suntem cu toții conștienți că o luăm pas cu pas, clădim, lucrăm la bază, învățăm.” (T.S.)
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!