6 ianuarie 2022

Unul dintre cei mai remarcabili artişti plastici contemporani reuşeşte sa sărbătorească centenarul deşi abia a împlinit 60 de ani. Cum? Simplu! Sărbătoreşte 60 de ani de viaţă şi 40 de ani de carieră profesională. La un loc, cei 60 de ani de viaţă plus cei 40 de ani de activitate artistică (de fapt, sunt vreo 45 sau chiar nitel mai mulţi, Mihail Gavril picta de când era elev) fac taman 100 de ani, adică un veac, un secol, deci e sărbătorit centenarul.

„Hotarul nevăzut” se intitulează expoziţia absolut remarcabilă găzduită de Palatele Brâncoveneşti din Mogoşoaia, despre care vom scrie mai pe larg după vernisajul din 5 februarie a.c. Reamintim cititorilor noştri că această expoziţie, cu o dimensiune mai redusă, a mai fost gazduită între octombrie-decembrie 2021 de Muzeul de Arta Suceava. Gazdele sunt de data aceasta Primăria Capitalei şi Centrul Cultural Palatele Brancovenesti.

Expoziţia, la care anticipăm că în perioada 5-28 februarie vor ajunge multe sute de iubitori de artă care sunt şi cunoscători şi colecţionari, inclusiv din ţări importante ale Europei şi ale planetei, va avea pe 5 februarie un vernisaj la care vor participa direct marele rapsod Ion Creţeanu, criticul de artă dr. Marius Tiţa, curator fiind inevitabilul Mihai Precup. Mi-am permis să fac o constatare interesantă. Ion Creţeanu e un oltean de clasă, Mihai Precup, oricât de mult s-a bucureştenizat, e totuşi de origine ardelean iar Mihail Gavril e moldovean, mai precis bucovinean. Care va să zică vernisajul e si un simbol al României Mari. Mare cu adevărat, dincolo de ruperile, sperăm reparabile, de teritorii, România fiind taman prin valoarea a ceea ce creatorii săi reuşesc să ofere lumii nepieritoare. Aşa că, boieri dumneavoastră, faceţi-vă timp să călătoriţi niţel până la Mogoşoaia. Si o să vedeţi cum nevăzutul hotar vă îngăduie să treceţi  dincolo de înşelătoarele lumini.

Constantin DUMITRU
Mihail Gavril
îşi sărbătoreşte centenarul
MG - M 2
MG - M 1
MG - M 3
MG - M 4
MG - M 5
MG - M 6
MG - M 7
MG - M 8
MG - M 9
MG - M 10
MG - M 11
MG - M 12
MG - M 13
MG - M 14
MG - M 15
MG - M 16
MG - M 17
MG - M 18
MG - M 19
MG - M 20
MG - M 21
MG - M 22
MG - M 23
MG - M 24
galerie foto, click pe imagini
Publicatie culturala editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei, fondata in 2012
Grupul de presa Top Business
Publicatie culturala editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei, fondata in 2012
Grupul de presa Top Business
Publicatie culturala editata de Asociatia Acceleratori ai Performantei, fondata in 2012
Grupul de presa Top Business