27 mai 2024

Cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, Mugur Isărescu, este pregătit să fie confirmat pentru un nou mandat de cinci ani, parlamentarii urmând să voteze până la finalul lunii viitoare prelungirea acestuia, scrie Bloomberg, menționând că folosește surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Mugur Isărescu a preluat conducerea Băncii Naţionale a României în 1990, la mai puţin de un an de la colapsul regimului comunist şi şi-a exercitat mandatul peste trei decenii, exceptând perioada de un an în care a fost premier, între 1999 şi 2000.

În vârstă de 74 de ani, ( pe 31 iulie a.c. împlinește 75), Mugur Isărescu beneficiază de sprijinul celor mai mari partide din parlament pentru a rămâne în funcţie încă un mandat. Votul privind cei nouă membri ai Consiliului de Administrație al BNR va avea loc după alegerile locale şi europarlamentare  din 9 iunie, au precizat pentru Bloomberg aceleași surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul (e vorba, desigur, și de angajați de clasă ai BNR).

In luna mai a.c., Mugur Isărescu nu a confirmat clar candidatura sa pentru al optulea mandat, dar a precizat că va accepta să candideze dacă are sprijinul parlamentului. Guvernatorul BNR ia în calcul faptul că România se confruntă cu cea mai ridicată rată a inflaţiei din Uniunea Europeană și a temperat aşteptările privind rapida reducere a dobânzilor, cerând guvernului să ţină sub control deficitul bugetar, estimat la 5% din PIB în 2024.

În 13 mai, a.c. BNR a menţinut dobânda la 7%, ignorând aşteptările majorităţii economiştilor, care anticipau o reducere de 25 puncte de bază.

Deținând și el funcția în urma votului Parlamentului, viceguvernatorul BNR Leonardo Badea, probabil va prelua rolul de prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României de la Florin Georgescu, care va rămâne doar în board. Ionuţ Dumitru, fost economist şef al Raiffeisen Bank şi fost şef al Consiliului Fiscal, are sprijinul pentru un post de viceguvernator, înlocuindu-l pe Eugen Nicolaescu.

Mandatele unora dintre actualii membri ai Consiliului de Administraţie al BNR, de exemplu Cristian Popa şi Csaba Balint, vor fi probabil reînnoite, în echipă fiind introdus și consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu. Evident, pot fi și suprize, adică membrii ai Consiliului de Administrație al BNR pe care Mugur Isărescu încă nu i-a menționat (T.B.)
Bloomberg
Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, va obţine un nou mandat la șefia BNR
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Editie electronica a publicatiei Top Business - 
fondata 1993
Promovam  performanta  economica!
Editie electronica a publicatiei Top Business -    fondata 1993
Promovam  performanta  economica!